Ce este rinologia?

Rinologia este unul dintre cele trei domenii din ORL, anume cel care se ocupă cu afecțiunile nasului și sinusurilor. Printre cele mai frecvente probleme de sănătate din rinologie sunt polipii nazali, deviația de sept, sinuzita cronică, hipertrofia turbinală, sângerările nazale și obstrucția nazală.

Medicii ORL supraspecializați în rinologie gestionează însă eficient și afecțiuni severe, precum tumorile nazale și sinusale sau tumorile de bază de craniu. Din aceste motive, rinologia este considerată o ramură importantă a otorinolaringologiei.

Watch on YouTube
 • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Indicațiile unei consultații de rinologie

Infecțiile sinusurilor paranazale și complicațiile apărute în urma unor infecții respiratorii, ducând de multe ori la complicații, erau înainte dificil de tratat. Astăzi, progresele tehnologiei, apariția endoscoapelor și a sistemelor computerizate au revoluționat în întregime chirurgia sinusurilor, iar un medic specializat în rinologie poate ajuta în foarte multe situații.

Consultația la un medic rinolog este indicată în cazul următoarelor semne, simptome și afecțiuni:

 • anosmie sau hiposmie (absența sau scăderea simțului mirosului),
 • epistaxis (sângerări nazale),
 • polipi nazali,
 • obstrucție nazală,
 • alergii,
 • deviație de sept,
 • sinuzită cronică,
 • hipertrofie turbinală,
 • sinuzită alergică fungică,
 • epifora (lăcrimare excesivă),
 • exoftalmie (ochi bulbucați),
 • pierderi de lichid cerebrospinal,
 • rinoree cronică (scurgeri nazale pe termen lung),
 • tumori nazale sau ale sinusurilor,
 • tumori de bază de craniu.

Afecțiuni diagnosticate și tratate de un medic specializat în rinologie

Cele mai multe afecțiuni pe care medicul specializat în rinologie le întâlnește în mod curent sunt inflamațiile și infecțiile care descriu rinosinuzitele. Pentru început, tratamentul este medicamentos, dar dacă acesta nu funcționează, dacă infecția este agresivă și apar complicații nedorite, se poate ajunge și la o intervenție chirurgicală.

Unele afecțiuni oncologice intră, de asemenea, în sfera preocupărilor rinologiei. Acestea sunt în creștere în întreaga lume, având drept factori de risc poluarea mediului înconjurător, fumatul activ și pasiv, dar și scăderea imunității, prin stresul tot mai crescut al vieții de zi cu zi.

Alte afecțiuni pentru care pacienții cer sprijinul unui medic rinolog sunt alergiile, care pot fi de la banale la severe, necesitând tratamente complexe și supraveghere medicală constantă, interdisciplinară, în special prin consultarea unui medic specializat în alergologie.

 • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Procedee de diagnostic în rinologie

În prezent, tumorile rinosinusale sau nazale sunt mult mai ușor de diagnosticat, datorită noilor investigații imagistice disponibile. Primul pas în examinarea unui pacient este endoscopia nazală, care este urmată de o tomografie computerizată (CT), conform protocoalelor internaționale.

De asemenea, un diagnostic precis este foarte important în cazul rinitelor alergice sau al sinuzitelor, care au un impact profund asupra calității vieții pacientului, implicând deseori o morbiditate semnificativă și chiar mortalitate. Un diagnostic precoce poate preveni complicațiile serioase la nivelul tractului respirator superior, dar și extinderea afecțiunii primare către tractul respirator inferior (plămâni). Bolile pulmonare sunt deseori precedate de probleme nazale și sinusale.

Pentru diagnosticul acestor afecțiuni, medicul va efectua o inspecție nazală, va evalua fluxul de aer prin testul oglinzii sau va merge mai departe, cu o endoscopie nazală, care îl ajută să aibă o viziune globală asupra cavității nazale.

Examenul endoscopic nu necesită decât o eventuală anestezie locală, efectuându-se cu un endoscop rigid sau flexibil, care poate detecta multe alte afecțiuni și vine să confirme diagnostice care pot fi puse și cu o simplă inspecție nazală, care folosește o sursă de lumină și un speculum nazal.

Testele serologice, alergologice sau biopsiile completează investigațiile necesare pentru detectarea alergiilor sau a cancerelor.

Procedee terapeutice în rinologie

Tratamentul afecțiunilor nazale poate fi medicamentos și chirurgical. Medicul folosește medicamente care includ antibiotice, antihistaminice, decongestionante sau steroizi nazali cu administrare locală, pentru a evita absorbția sistemică.

Watch on YouTube

Printre cele mai moderne inovații farmacologice se numără și medicamentele biologice, cum sunt anticorpii monoclonali (mAb), care au fost aplicate recent și în domeniul rinologiei, pentru tratarea unor boli infecțioase sau cancere la nivelul cavității nazale sau a sinusurilor paranazale. Un medicament biologic este o substanță activă, de regulă o proteină cu greutate moleculară mare, care este produsă de un organism viu (microorganisme sau celule animale) sau folosind o sursă biologică prin recombinarea ADN-ului.

Rolul rinologiei în abordarea multidisciplinară a bolilor ORL

Uneori, afecțiunile rinosinusale necesită o abordare multidisciplinară. Astfel, în anumite situații, medicul rinolog poate recomanda pacientului și un consult de alergologie, pneumologie, neurologie, neurochirurgie, gastroenterologie sau somnologie.

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii ORL supraspecializați în rinologie au o deosebită pregătire profesională și realizează cu succes o gamă variată de intervenții chirurgicale.

Spre exemplu, dacă un pacient se adresează unui medic rinolog pentru tratamentul polipilor nazali, iar specialistul descoperă și semne și simptome care pot indica și un astm bronșic, va recomanda un consult multidisciplinar. Astfel, pacientul va fi trimis la un alergolog și la un pneumolog, pentru ca ambele afecțiuni să fie tratate corect și eficient. În domeniul rinologiei există multe afecțiuni de graniță, a căror soluționare implică participarea mai multor specialiști.

Rinologia la SANADOR

Pentru diagnosticul rapid și tratamentul eficient al afecțiunilor rinosinusale, pacienții care aleg serviciile medicale SANADOR au acces la consultații multidisciplinare, la analize și investigații imagistice avansate și la un tratament personalizat. La SANADOR, consultul de rinologie poate fi completat cu o consultație de alergologie, pneumologie sau neurochirurgie, în funcție de indicația existentă.

Medicii rinologi de la SANADOR folosesc echipamente de ultimă generație pentru endoscopie nazală, care poate fi urmată și de o biopsie, în cazul în care sunt observate leziuni suspecte, care necesită un examen histopatologic sau imunohistochimic.

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii ORL supraspecializați în rinologie realizează cu succes o gamă variată de intervenții chirurgicale, printre care se numără septoplastia pentru tratamentul deviației de sept, turbinoreducția (chirurgia cornetelor nazale), polipectomia nazală, rinoplastia, rinoplastia funcțională și rinoseptoplastia, cura chirurgicală sinusală și intervențiile chirurgicale pentru tumorile rinosinusale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR