Ce sunt vegetațiile adenoide?

Vegetațiile adenoide, cunoscute și sub denumirea de polipi nazali, sunt glande situate între nas și partea din spate a gâtului și fac parte din sistemul imunitar. Acestea au rolul de a captura și elimina microbii care pătrund în gura și nasul copilului.

Toți oamenii se nasc cu aceste vegetații. La sugari și copii mici, vegetațiile sunt mai dezvoltate, deoarece îndeplinesc o funcție importantă în combaterea infecțiilor în primele etape ale vieții. După vârsta de 5 ani, polipii încep să se reducă în dimensiuni și dispar până la adolescență.

Watch on YouTube

Cauze și factori de risc pentru polipii nazali

Adenoidita este o afecțiune în care vegetațiile adenoide la copii sunt inflamate și se umflă. Această inflamație poate fi cauzată de:

  • infecțiile căilor respiratorii superioare, cum ar fi răceala sau gripa, pot contribui la inflamația și creșterea polipilor nazali;
  • infecții frecvente ale urechii. Trompa lui Eustachio face legătura dintre urechea mijlocie și zona din spatele nasului (nazofaringe); infecțiile urechii pot duce la inflamație sau acumulare de lichid în urechea mijlocie, iar acest lichid poate ajunge în nazofaringe și poate afecta polipii nazali;
  • Episoade repetate de sângerare nazală (epistaxis). Sângerarea nazală frecventă poate irita și inflama polipii;
  • Alergii. Persoanele cu alergii au o inflamație cronică a mucoasei nazale și a gâtului, iar această inflamație poate afecta și polipii, contribuind la mărirea lor.

Polipoza nazală este o afecțiune care apare la adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani. Persoanele cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune sunt cele care suferă de astm bronșic, rinită alergică, rinită cronică, sinuzită cronică, fibroză chistică și infecții repetate ale sinusurilor.

Semne și simptome ale vegetațiilor adenoide

Semnele și simptomele polipilor la copii devin evidente când acești polipi se măresc și cauzează o obstrucție nazală. Aceste simptome pot include:

  • respirație orală: copilul poate avea dificultăți în a respira prin nas din cauza obstrucției nazale și începe să respire prin gură, ceea ce poate duce la uscarea buzelor și a gurii;
  • voce modificată, ca și cum nările ar fi înfundate;
  • respirație zgomotoasă;
  • respirație urât mirositoare (halitoză);
  • sforăit în timpul somnului;
  • oprirea respirației pentru câteva secunde în timpul somnului (apnee în somn), ceea ce poate afecta calitatea somnului și poate cauza tulburări de concentrare și comportament;
  • infecții frecvente ale nasului sau ale sinusurilor - sinuzită etmoidală;
  • infecții ale urechii și scăderea auzului, deoarece există o conexiune între nas și urechi prin trompele Eustachio.

Persistența acestor simptome poate să ducă la aspectul facial denumit faciesul adenoidian. Acesta se caracterizează prin:

  • gura este mereu deschisă deoarece respirația este orală;
  • nasul este îngust cu narine mici;
  • dinții superiori sunt proeminenți.

Diagnosticarea polipilor nazali

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Diagnosticare polipilor nazali se stabilește prin o varietate de metode pentru a evalua dimensiunile, gradul de obstrucție și posibilele cauze ale polipilor nazali la pacienți de diferite vârste.

În cadrul anamnezei, medicul specializat în ORL sau în rinologie va discuta cu părinții pacientului sau cu pacientul despre simptomele actuale și istoricul medical. În pasul următor, în cadrul examenului obiectiv, medicul va examina cavitatea nazală și gâtul pentru a identifica semne și simptome specifice polipilor nazali. De asemenea, specialistul mai poate recomanda și o endoscopie nazală, care permite vizualizarea directă a dimensiunilor vegetațiilor adenoide și poate să ofere o evaluare precisă a gradului de obstrucție a căilor respiratorii. Aceasta se efectuează în timp ce copilul este treaz, fără sedare.

Teste de imagistică medicală precum radiografii, tomografii computerizate (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică sunt importante pentru o vedere mai detaliată a căilor nazale și a polipilor nazali. În plus, medicul mai poate recomanda analize de sânge pentru a detecta prezența sau absența unei posibile infecții, care ar fi putut cauza mărirea polipilor, și studiul somnului, dacă polipii măriți cauzează oprirea respirației timp de câteva secunde sau sforăit.

Tratamentul vegetațiilor adenoide

  • Alege SANADOR pentru tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tratamentul vizează tratarea cauzei care a dus la mărirea vegetațiilor adenoide. În cazul alergiilor se pot administra antihistaminice sau spray-uri nazale cu corticosteroizi. În cazul unei infecții bacteriene se pot prescrie antibiotice pentru a trata infecția.

Tratamentul chirurgical denumit adenoidectomie este recomandat când simptomele cauzate de polipi nazali sunt severe și nu pot fi ameliorate prin medicamente. Adenoidectomia este intervenția chirurgicală de îndepărtare a vegetațiilor adenoide și este efectuată de un chirurg specializat în afecțiuni ale urechii, nasului și gâtului (ORL). Această intervenție poate fi efectuată atât la copii, cât și la adulți. Operația de polipi este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani. Deși vegetațiile adenoide fac parte din sistemul imunitar al copilului, îndepărtarea lor nu va slăbi imunitatea.

Adenoidectomia se realizează sub anestezie generală, copilul fiind adormit pe tot parcursul operației. Chirurgul accesează polipii prin gura copilului, evitând incizii externe. Pentru a opri eventualele sângerări, se pot utiliza fire de sutură care se dizolvă treptat în corp, fără a fi necesară îndepărtarea lor ulterioară. Operația durează aproximativ 30 de minute. Majoritatea copiilor pot pleca acasă în aceeași zi a intervenției.

Recuperarea completă după îndepărtarea vegetațiilor adenoide durează 1-2 săptămâni. În această perioadă este important să evitați locurile expuse la germeni și mediile cu fum care pot irita căile nazale ale copilului. De asemenea, se recomandă evitarea alimentelor picante, crocante sau acide care ar putea irita gâtul.

Uneori, tratamentul chirurgical se poate complica cu infecții, dureri, reacții adverse la anestezie și sângerări excesive. De asemenea, există posibilitatea ca polipii să crească din nou, necesitând o a doua intervenție, dar acest lucru este foarte rar.

La SANADOR, medicii tratează polipii nazali cu metode moderne, începând de la cauza care le-a provocat. Dacă este vorba de o alergie, medicii alergologi prescriu tratamente simptomatice sau de desensibilizare. În cazul infecțiilor, se urmărește eliminarea agentului infecțios și ameliorarea simptomelor. Operația de  adenoidectomie se realizează în condiții de siguranță și confort maxim, cu proceduri moderne. Pacientul se întoarce acasă în aceeași zi, iar după câteva zile este recuperat complet.

Prevenirea polipilor nazali

Prevenirea vegetațiilor adenoide la adulți se poate realiza prin următoarele măsuri:

  • dacă aveți alergii sau astm, este important să administrați corect medicamentele conform instrucțiunilor medicului;
  • evitați expunerea la alergeni și iritanți care pot provoca inflamația nasului și a sinusurilor, precum fumul de țigară și polenul;
  • spălarea mâinilor în mod regulat și menținerea unei igiene personale adecvate poate ajuta la prevenirea infecțiilor care pot contribui la dezvoltarea vegetațiilor;
  • folosirea unui umidificator în casă;
  • clătirea regulată a nasului cu o soluție salină sau utilizarea unui spray nazal.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR