Hipertrofia turbinală (hipertrofia cornetelor nazale)

Ce este hipertrofia turbinală?

Hipertrofia cornetelor nazale sau hipertrofia turbinală apare atunci când mucoasa cornetelor nazale crește nefiresc și se inflamează. În interiorul cavității nazale, pe partea laterală, există trei perechi de lamele osoase, învelite într-o mucoasă bogat vascularizată. Aceste structuri au rolul de a modula aerul din exterior la temperatura corpului uman, de a-l filtra și umezi.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Mucoasa cornetelor nazale se dilată și se mărește în mod natural în timpul ciclului respirator normal, atunci când stăm întinși sau ca răspuns la anumiți iritanți sau alergeni. Uneori, cornetele nazale se măresc atât de mult, încât respirația începe să devină dificilă, mai ales dacă problemă este cronică. Cel mai frecvent, cornetele nazale inferioare sunt cele care se inflamează, odată cu hipertrofierea mucoasei nazale.

Cauze și factori de risc pentru hipertrofia turbinală

Cauzele cele mai frecvente ale hipertrofiei turbinale sunt:

  • schimbările hormonale din organism,
  • anumite tipuri de medicamente,
  • rinita alergică și cea vasomotorie,
  • infecțiile sinusului,
  • banala răceală.

Expunerea la iritanți externi pe termen lung poate duce și ea la hipertrofia de cornete inferioare (de exemplu, expunerea la praf, noxe, agenți chimici, fumat etc.). Chiar și alergiile sezoniere sunt un factor de risc și foarte mulți dintre pacienții care suferă de hipertrofie turbinală au un istoric familial de rinită alergică. De asemenea, deviația de sept poate fi un factor de risc pentru hipertrofia turbinală.

Semnele și simptomele provocate de hipertofia cornetelor nazale

Hipertrofia de cornete nazale inferioare provoacă în primul rând o respirație îngreunată. Odată cu aceasta, poate fi afectat mirosul. Din cauza respirației nazale ineficiente, pacientul va avea tendința să respire pe gură în timpul nopții, trezindu-se dimineața cu gura uscată, respirație urât mirositoare, secreție de mucus în spatele gâtului și senzația de presiune în zona frunții.

Congestia nazală este prelungită, cu secreții bogate și durere facială moderată, cu strănut sau tuse uscată. De asemenea, apare sforăitul. În general, simptomele cornetelor nazale inflamate seamănă foarte mult cu ale unei răceli care se prelungește nefiresc. Aceste simptome sunt comune și deviației de sept, de aceea medicul ORL va face o serie de investigații, pentru a obține un diagnostic diferențial corect. În plus, poate să apară epistaxisul (sângerare nazală), apneea în somn (respirație întreruptă în timpul somnului), hipoacuzia (afectarea auzului) sau vorbirea pe nas (rinolalia).

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Investigații pentru diagnostic

Medicul specialist în ORL sau în rinologie va discuta cu pacientul despre antecedentele sale familiale, va întreba despre semnele și simptomele clinice și va examina vizual cavitatea nazală și orală a pacientului. Pentru evaluarea completă a cornetelor nazale și diagnosticul corect al obstrucției nazale, specialistul face o rinoscopie, care folosește o cameră mică de luat vederi, atașată unui tub flexibil. Dacă inflamația este accentuată și pacientul are dureri locale mari, se poate recurge uneori și la o anestezie ușoară.

Rinomanometria este un test care monitorizează fluxul de aer și rezistența acestuia și aduce informații despre localizarea inflamației nazale sau dacă există alte afecțiuni, precum polipi nazali sau deviație de sept. Pentru un diagnostic diferențial cu deviația de sept, medicul poate cere și o scanare CT. De asemenea, el poate recomanda examene citologice sau teste pentru identificarea alergenilor la care pacientul este sensibil.

Metode de tratament recomandate pentru hipertrofia turbinală

Pentru prevenția rinitei și hipertrofiei cornetelor nazale, este necesar controlul alergenilor din mediul ambient, prin folosirea unor filtre HEPA și menținerea curățeniei, astfel încât să nu se acumuleze praf, păr de animale sau mucegai.

În funcție de severitatea hipertrofiei de cornete inferioare, tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos implică folosirea de spray-uri cu corticosteroizi nazali, care scad inflamația pasajului nazal, antihistaminice pentru controlul simptomelor alergiilor și decongestionante pentru reducerea edemului mucoasei. Printre procedeele neinvazive de tratament se numără și reducerea cornetelor nazale mărite cu nitrat de argint. Uneori, este necesară însă intervenția chirurgicală.

Operația de cornete nazale

Dacă simptomele nu răspund la tratamentul medicamentos, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală, pentru a reduce dimensiunea cornetelor inferioare. Procedura se numește turbinoreducție (micșorarea cornetelor nazale) și în prezent există multe tehnici chirurgicale care vizează această afecțiune. În trecut, se recomanda rezecția totală a țesutului cornetelor nazale, incluzând osul, submucoasa și mucoasa, ceea ce ducea uneori la complicații. În prezent, sunt disponibile tehnici care se axează pe reducerea țesutului submucoasei, în timp ce funcția mucoasei este păstrată.

În ciuda diferitelor tehnici de rezecție a țesutului hipertrofic al cornetelor, încă nu a fost stabilită cea mai performantă tehnică în cazul acestei afecțiuni, fiind practicate o mulțime de variante, precum cauterizarea electrică sau termică, reducție prin radiofrecvență, prin argon plasma, coblație, crioreducție sau cauterizare cu laser.

Reducția submucoasei prin radiofrecvență este avantajoasă, pentru că reacțiile adverse sunt practic inexistente, vindecarea este rapidă și se păstrează integritatea mucoasei, ceea ce este foarte important. Medicul va stabili împreună cu pacientul varianta optimă de tratament.

Diagnosticul și tratamentul hipertrofiei cornetelor nazale la SANADOR

La SANADOR, pacienții care întâmpină dificultăți de respirație din cauza obstrucției nazale, beneficiază de consultații asigurate de medici profesioniști, cu experiență îndelungată, care vor recomanda toate investigațiile necesare pentru diagnosticul hipertrofiei cornetelor nazale.

Tratamentul este personalizat, în funcție de severitatea simptomelor și de preferințele pacientului. Dacă este indicat tratament chirurgical, acesta se va realiza în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, prin intervenții minim invazive, care permit o recuperare rapidă și risc redus de complicații.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR