Premieră națională în domeniul transplantului hepatic, la Spitalul Clinic SANADOR

București, 9 iunie 2021. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu a realizat un nou transplant hepatic de la donator în viață. În premieră pentru România, recoltarea fragmentului de ficat de la donator a fost asistată laparoscopic, cu beneficii importante pentru donator, datorită siguranței sporite și controlului superior oferite de intervenția laparoscopică, asigurând o recuperare postoperatorie mult mai rapidă.

Recoltarea fragmentului de ficat de la donator a fost asistată laparoscopic, folosind sistemul de laparoscopie 3D Olympus, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR

Acesta este a treia intervenție de transplant hepatic realizată la Spitalul Clinic SANADOR, după cele două realizate în anul 2020, înaintea pandemiei. SANADOR este singurul spital privat din România care a realizat intervenții de transplant hepatic de la donator viu.

„La SANADOR, oferim pacienților acces la cele mai avansate proceduri medicale diagnostice și terapeutice. Cu ajutorul unor medici cu vocație și deosebit de talentați, care lucrează în cadrul unor echipe multidisciplinare complexe beneficiind de cele mai performante echipamente și tehnologii medicale disponibile la nivel internațional, ne asigurăm că pacienții pot beneficia, în România, de aceleași tratamente salvatoare de viață ca în centrele internaționale de excelență. SANADOR continuă să rămână în avangarda medicinei de vârf și facem ca excelența serviciilor medicale să fie, de fapt, normalul, pentru ca pacienții noștri să se poată întoarce la o viață sănătoasă”, a declarat Dr. Doris Andronescu, directorul general SANADOR.

Imagine din timpul intervenției. Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, coordonatorul echipei de transplant

Și cel de-al treilea transplant din sistemul medical privat din România s-a realizat la pacienți înrudiți. Primitorul, în vârstă de 22 ani, suferea de ciroză hepatică de cauză autoimună. „Recoltarea fragmentului de ficat de la donator asistată laparoscopic ne permite să evităm incizia Mercedes, mare și cu o recuperare de durată, și să practicăm în schimb o incizie mediană mult mai mică, pentru care recuperarea se face mult mai rapid”, explică Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, conducător al echipei de transplant.

Din echipa de transplant, alături de Prof. Dr. Irinel Popescu și Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, au făcut parte Dr. Dragoș Romanescu, Dr. Iulian Moșteanu, Dr. Ionuț Duduș (chirurgie hepatică), Dr. Dragoș Zamfirescu (microchirurgie reconstructivă), Dr. Andrei Cristea, Dr. Bogdan Grigorescu, Dr. Cristina Vlăduțescu (anestezie-terapie intensivă), Dr. Gabriela Șmira (ecografie intraoperatorie), membri ai echipelor operatorii – medici, asistenți medicali și tehnicieni.

Echipa condusă de Dr. Dragoș Zamfirescu a realizat microsuturile vasculare ale ficatului transplantat folosind microscopul operator Zeiss Kinevo 900, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR

Intervenția a fost posibilă la Spitalul Clinic SANADOR și datorită dotărilor de echipamente și tehnologii medicale de ultimă generație: sistemul de laparoscopie 3D Olympus, utilizat pentru recoltarea asistată laparoscopică, microscopul Zeiss Kinevo 900, utilizat pentru microsuturile vasculare ale porțiunii de ficat transplantate, ecograful bk3000, utilizat pentru ecografia intraoperatorie, sistemul de autotransfuzie, care se adaugă dotărilor structurale de vârf disponibile la Spitalul Clinic SANADOR în blocul operator prevăzut cu hote cu flux laminar și centrale de tratare a aerului dedicate, pentru a asigura aer steril cu presiune pozitivă în sălile de operație, pentru reducerea posibilității de apariție a infecțiilor nosocomiale.

Transplantul hepatic de la donator în viață este cea mai complexă intervenție din chirurgia hepatică. Realizarea unor astfel de intervenții la SANADOR este posibilă datorită echipelor multidisciplinare care funcționează în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR, condus de Prof. Dr. Irinel Popescu, cel care a realizat primele transplanturi hepatice din România.

Dr. Gabriela Șmira a realizat ecografia Doppler intraoperatorie de verificare a fluxului sanguin în ficatul transplantat, folosind ecograful bk3000, disponibil la Spitalul Clinic SANADOR

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continuă, în prezent deținând cel mai mare spital clinic privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de top, situate în București. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 22 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

Acest material a fost creat la data de 09 iunie 2021 și modificat la 14 noiembrie 2023.

SANADOR