Ce este transplantul hepatic

Transplantul hepatic este o intervenție chirurgicală deosebit de complexă, prin care un ficat nefuncțional este înlocuit cu unul sănătos, provenit de la o altă persoană. Ficatul transplantat poate să fie întreg, de la un donator recent decedat, sau parțial, de la un donator viu. La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală specializată în chirurgie hepatică are experiență în realizarea unor intervenții chirurgicale ample și complexe, inclusiv de transplant hepatic.

Procedura de transplant hepatic este indicată pacienților cu complicații grave provocate de insuficiență hepatică cronică în stadiu final. În cazuri rare, un transplant de ficat poate fi necesar și în insuficiența hepatică acută, la un pacient cu ficat anterior sănătos.

Watch on YouTube

O altă opțiune este primirea unei porțiuni dintr-un ficat de la un donator viu, în loc de a aștepta un ficat de la un donator decedat. Ficatul uman poate să se refacă și își redobândește dimensiunea inițială la scurt timp după ce o porțiune este îndepărtată.

Tipuri de transplant de ficat

Există trei tipuri de transplant de ficat. Primul tip implică transplantul hepatic de la donator decedat, care presupune prelevarea unui ficat de la o persoană recent decedată și transplantarea acestuia la un pacient. Al doilea tip este transplantul hepatic de la un donator viu, care donează o porțiune din ficat.

Al treilea tip este transplantul hepatic divizat, în care ficatul unui donator decedat este împărțit în două părți. Fiecare parte este transplantată la o persoană diferită, iar ficatul va crește din nou la dimensiunea normală în ambele cazuri. Cele mai multe transplanturilor de ficat sunt realizate folosind organe de la donatori decedați.

Indicații pentru operația de transplant hepatic

Ficatul este un organ vital pentru supraviețuire, iar o funcționare defectuoasă a acestuia poate avea consecințe fatale. Operația de transplant hepatic este indicată pentru persoanele cu insuficiență hepatică și pentru cele cu cancer hepatic primar. De obicei, această intervenție este rezervată ca ultimă soluție, deoarece numărul persoanelor care au nevoie de transplant este mult mai mare decât numărul de organe disponibile pentru donare.

Insuficiența hepatică acută apare când un ficat sănătos este afectat sever din cauza intoxicațiilor sau infecțiilor. Aceasta este o urgență medicală, iar simptomele arată că ficatul nu mai funcționează corect. Unele persoane pot să se recupereze, în timp ce altele nu.

Insuficiența hepatică cronică este stadiul final al unei boli hepatice pe termen lung, în care țesutul hepatic este înlocuit cu țesut cicatricial, numit ciroză. Pe măsură ce funcțiile ficatului se deteriorează, pacientul poate arăta semne de boală hepatică decompensată, ceea ce sugerează că este necesară o intervenție chirurgicală.

În cazul cancerului hepatic primar, dacă tumora nu s-a extins dincolo de ficat, transplantul poate îndepărta cancerul și, în unele cazuri, poate duce la vindecare. În funcție de severitatea afecțiunii ficatului, medicii pot alege fie o rezecție hepatică parțială, fie un transplant complet.

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală de transplant hepatic

Pentru ca pacient să fie eligibil pentru o intervenție chirurgicală de transplant hepatic, trebuie îndeplinite anumite criterii minime. Aceste criterii includ semne clinice de insuficiență hepatică sau cancer hepatic primar, capacitatea de a tolera operația, precum și absența riscului de consum excesiv de alcool sau de droguri în viitor. Evaluarea stării de sănătate trebuie să includă atât aspecte fizice, cât și mentale, iar orice afecțiune trebuie să fie tratată înainte.

Evaluarea poate include teste de sânge, ecografii abdominale și evaluări cardiace, alături de un examen general de sănătate, inclusiv screening pentru cancer. Este important să se realizeze consiliere nutrițională și o consultație de psihologie pentru a identifica eventualele probleme, cum ar fi depresia.

Pentru a evalua starea pacienților cu insuficiență hepatică cronică, se folosește sistemul de punctaj MELD pentru adulți și PELD pentru copii. Acest sistem se bazează pe analizele de sânge care măsoară bilirubina, timpul de protrombină, creatinina și albumina. Aceste analize ajută la evaluarea funcției ficatului. De asemenea, pentru pacienții cu hepatocarcinom, riscul de mortalitate se calculează în funcție de dimensiunea tumorii și de timpul de așteptare pe lista de transplant. Aceste evaluări sunt importante pentru a stabili prioritatea pacienților și a asigura succesul transplantului de ficat.

În general, pacienții au nevoie doar de un lob hepatic de la un donator. Lobul donat se va regenera la dimensiunea sa inițială, iar chirurgii preferă lobul drept, de obicei, dar lobul stâng este o alternativă viabilă în cazuri de urgență. La copii, este necesar doar un procent mai mic dintr-un ficat adult, ceea ce facilitează și mai mult procesul de transplant.

Cum se realizează operația de transplant de ficat

Operația de transplant de ficat este o operație complexă, care durează între șase și douăsprezece ore, iar pacientul este sub anestezie generală. Pe parcursul operației, medicii introduc diverse tuburi în corp pentru a susține funcțiile organismului, iar aceste dispozitive vor rămâne plasate câteva zile după intervenție. Acestea includ un cateter pentru a administra lichide și medicamente, un alt cateter pentru monitorizarea tensiunii arteriale, un tub pentru respirație, tuburi pentru drenarea lichidelor din abdomen, un tub nazogastric pentru drenajul secrețiilor gastrice și un cateter pentru colectarea urinei.

Watch on YouTube

Operația începe cu o incizie lungă pe abdomen, care permite accesul la ficat. Chirurgul îndepărtează ficatul afectat și îl înlocuiește cu un ficat sănătos, realizând conexiunile necesare între vasele de sânge și căile biliare. Ulterior, chirurgul închide incizia, iar pacientul este transferat pe secția de terapie intensivă, pentru recuperare și monitorizare.

Transplantul de ficat de la un donator viu

În cazul unui transplant hepatic de la donator în viață, care estede cele mai multe ori înrudit cu pacientul, intervenția chirurgicală este și mai complexă, fiind supuși operației două persoane – donatorul și pacientul. Astfel, și donatorul va efectua o evaluare medicală riguroasă înainte de procedură, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și va fi informat asupra riscurilor pe care le implică intervenția chirurgicală.

În ziua operației de transplant, chirurgii vor îndepărta o porțiune din ficatul donatorului, printr-o incizie în abdomen. Dimensiunea porțiunii donate este stabilită în funcție de mărimea ficatului pacientului. După îndepărtarea acestei părți de ficat, donatorul este mutat pe secția de terapie intensivă, pentru stabilizare și monitorizare.

Watch on YouTube

Echipa chirurgicală continuă procedura cu pacientul care trebuie să primească noul organ. Ficatul afectat este scos și înlocuit cu porțiunea donată. Următorii pași sunt similari operației realizate în cazul unui transplant de la un donator decedat.

În cazul donatorului, porțiunea rămasă din ficat se va regenera, astfel încât organul va ajunge din nou la dimensiunile inițiale, în doar câteva luni. La fel, în cazul pacientului care a beneficiat de transplant, porțiunea donată va crește până la dimensiunile unui ficat normal. Șansele de reușită pentru transplant și speranța de viață sunt mai bune în cazul unui transplant de ficat de la un donator viu compatibil.

Etapele transplantului hepatic

Intervenția de transplant hepatic include patru etape principale:

  1. rezecția hepatică a ficatului donat sau a porțiunii de ficat donată (în cazul transplantului de ficat de la donator viu),
  2. rezecția hepatică a organului afectat și îndepărtarea acestuia din corpul pacientului,
  3. implantarea grefei, adică a noului ficat sau a porțiunii de ficat primită de la donator,
  4. hemostaza și reconstrucția canalelor biliare.

Ce se întâmplă după transplantul hepatic

După transplantul de ficat, pacientul este internat în secția de terapie intensivă câteva zile, timp în care echipa medicală monitorizează starea de sănătate și semnele de complicații. Sunt efectuate analize de sânge pentru a evalua funcția noului ficat, iar medicii gestionează echilibrul fluidelor, electroliților și nivelul de zahăr din sânge prin perfuzii intravenoase.

Odată ce starea pacientului s-a stabilizat, tuburile sunt îndepărtate și pacientul este transferat în salon, unde va rămâne timp de aproximativ două săptămâni. Firele de sutură sunt îndepărtate după câteva săptămâni, iar pacientul urmează un tratament medicamentos pe termen lung. Acesta trebuie să ia imunosupresoare pe tot parcursul vieții, pentru a preveni respingerea noului ficat de către organism.

Șansele de succes și supraviețuirea pe termen lung depind de mai mulți factori, inclusiv de sănătatea generală a pacientului și tipul de boală hepatică. Speranța de viață după transplantul de ficat este de aproximativ 75% după cinci ani, iar 53% dintre pacienți supraviețuiesc după douăzeci de ani. Aceste cifre pot varia în funcție de fiecare persoană în parte.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Riscuri și posibile complicații ale unei operații de transplant hepatic

Intervenția chirurgicală de transplant de ficat prezintă riscuri și complicații, ce pot surveni atât în urma procedurii, cât și din cauza medicamentelor administrate pentru a preveni respingerea organului donat. Complicațiile pot fi imediate sau la distanță, apărute ulterior.

Complicațiile imediate, legate de operația de transplant hepatic, includ complicații ale căilor biliare, hemoragie, formarea de trombi, infecții, respingerea organului transplantat și, în unele cazuri, confuzie sau crize epileptice.

După transplantul de ficat, pacienții pot experimenta și complicații pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea arterială, care poate fi mai greu de gestionat. Unele persoane pot dezvolta diabet zaharat ca efect secundar al medicamentelor imunosupresoare, iar funcția renală poate continua să se degradeze, chiar și cu un nou ficat. De asemenea, există riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancer de piele.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Monitorizarea pe termen lung a unui pacient cu ficat transplantat

Pacienții care au suferit un transplant de ficat necesită consultații regulate de gastroenterologie, pentru a monitoriza starea de sănătate a ficatului și eficacitatea medicamentelor imunodepresoare. Aceste consultații sunt frecvente la început, de obicei săptămânal în primele câteva luni, și devin mai rare pe parcurs, ajungând la intervale de câteva luni sau chiar anual. În cadrul acestor vizite, pacientul efectuează teste de sânge pentru a evalua funcția hepatică și renală, precum și pentru a verifica nivelurile medicamentelor imunosupresoare din organism.

Regimul alimentar după transplantul de ficat este important pentru susținerea recuperării și menținerea sănătății ficatului. Este important ca pacienții să adopte o alimentație cu un conținut redus de sare, colesterol, grăsimi saturate și zahăr, iar consumul de alcool trebuie evitat complet.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Transplantul hepatic la Spitalul Clinic SANADOR

Pacienții cu afecțiuni ale ficatului beneficiază la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR de servicii medicale complete, prin abordare multidisciplinară, pentru diagnostic, tratament și monitorizare pe termen lung.

Pentru pacienții cu boli hepatice severe, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate intervenții chirurgicale complexe, de o echipă medicală foarte experimentată, în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale sunt efectuate într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din România, de chirurgi cu vastă experiență.

Rezultatele bune obținute în urma acestor operații sunt posibile cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I, care asigură cele mai bune îngrijiri medicale pacienților care trec prin intervenții chirurgicale complexe cum sunt rezecțiile hepatice și transplantul hepatic. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România unde s-au realizat intervenții de transplant hepatic de la donator viu.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR