Ce este pneumonia cu Mycoplasma?

Pneumonia cu Mycoplasma este o infecție respiratorie, atipică, manifestările clinice fiind adesea foarte puține, de aceea boala este numită popular și „pneumonia dusă pe picioare”.

Mycoplasma pneumonie, bacteria care determină această infecție respiratorie, face parte din clasa Mollicutes, care include cele mai mici microorganisme care pot supraviețui independent în natură. Infecția cu această bacterie afectează în general sistemul respirator și poate produce bronșite, laringite sau pneumonie.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Din cauza inflamației și a distrucției care au loc la nivelul mucoasei respiratorii, Mycoplasma pneumoniae poate fi excretată în epiteliul respirator chiar și la câteva săptămâni după infecție, iar izolarea acesteia nu indică întotdeauna infecția acută.

Cauze și factori de risc

Infecția bacteriană este transmisă prin contact cu particule respiratorii (picături Pflugge) eliminate în timpul tusei sau al strănutului de persoane infectate, chiar dacă sunt complet asimptomatice.

Răspândirea este mai accentuată în locurile aglomerate, precum școli, grădinițe, cămine studențești sau instituții militare, în spitale sau în cămine de bătrâni.

Persoanele la risc de a dezvolta pneumonie cu Mycoplasma sunt adulții tineri (frecvent sub 40 de ani), școlarii și persoanele ce trăiesc sau lucrează în locuri dens populate.

De asemenea, perioada de convalescență după o altă afecțiune respiratorie sau imunosupresia sunt situații în care susceptibilitatea la infecția cu Mycoplasma este crescută, iar riscul de a dezvolta o infecție severă este mai mare.

Deoarece contagiozitatea este mare, focarele de pneumonie cu Mycoplasma sunt adesea identificate în cadrul aceleiași familii sau la persoanele care locuiesc sau muncesc în același loc.

Cu toate că aceste focare apar în medii restrânse, ele sunt întâlnite de multe ori la persoane fără factori de risc identificați, fapt ce evidențiază adaptabilitatea crescută a Mycoplasmelor și capacitatea de a infecta persoane imunocompetente.

Semne și simptome de pneumonie cu Mycoplasma

Infecțiile cu Mycoplasma produc o varietate mare de semne și simptome, însă majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice. Debutul bolii este treptat, în zile sau săptămâni, frecvent asociat cu cefalee intensă, stare generală de rău, febră joasă (până în 38 de grade Celsius).

Tusea persistentă și iritativă este un simptom prezent constant și este uneori însoțită de dureri în piept și mai rar, wheezing (respirație șuierătoare). Alte simptome respiratorii includ dureri în gât (faringită), rinoree și otalgie (durerea urechii).

În momentul în care o infecție de tract respirator cu Mycoplasma devine pneumonie, simptomele sunt mai pregnante, febra devine înaltă (38-39 de grade) și persistentă, pot apărea frisoane, oboseală, respirație dificilă, iar tusea se agravează.

Chiar dacă pneumonia este prezentă, examenul clinic efectuat de medicul pneumolog nu oferă în general prea multe informații, iar auscultația pulmonară poate fi normală. Pleurezia (matitate în bazele pulmonare din cauza acumulării de lichid în pleură) decelată la examinare este corelată cu mortalitate și morbiditate crescută, însă apare rar.

Simptomele și semnele extrapulmonare sunt mai puțin frecvente, dar se caracterizează prin hemoliză, erupții cutanate (inclusiv eritem multiform), dureri articulare și simptome de afectare gastrointestinală (greață și vărsături, diaree).

Manifestările clinice mai pot include dureri oculare, mialgii și transpirații profuze la persoanele cu susceptibilitate crescută pentru forme mai severe de boală.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

 Stabilirea diagnosticului

Diagnosticul pneumoniei cu Mycoplasma se poate realiza prin diverse teste de laborator, cum sunt culturile din probe de spută, testele serologice și testele de amplificare ale acizilor nucleici (PCR). În general, o analiză pentru Mycoplasma este inclusă într-un panel care include mai mulți agenți patogeni cu tropism respirator.

Caracteristici ale Mycoplasma pneumoniae, precum capacitatea sa să fie filtrată, imposibilitatea de a fi identificată prin microscopie optică simplă, datorită absenței peretelui celular și lipsa turbidității la însămânțarea pe medii lichide, fac diagnosticul dificil în lipsa utilizării unor metode speciale.

Criteriile de diagnostic iau în calcul și prevalența crescută a M.pneumoniae în cazurile de pneumonie comunitară la adulți cu vârsta sub 40 de ani (în special la cei sub 20 de ani).  

Algoritmul diagnostic include o examinare medicală amănunțită, ce poate include radiografii pulmonare, teste de sânge, bronhoscopie, CT pulmonar și teste de sputa speciale pentru identificarea Mycoplasmei.

Radiografia pulmonară simplă poate decela consolidări difuze în bronhopneumonia cu Mycoplasma, frecvent discrepante față de semnele decelate la examenul obiectiv.

CT-ul pulmonar cu rezoluție înaltă este mai sensibil și poate identifica un tipar caracteristic de „înmugurire”, cu opacități nodulare centro-lobulare sau opacități în geam mat.

Culturile din probele de spută nu sunt în mod tipic utilizate pentru diagnostic, deoarece Mycoplasma nu are perete celular și necesită medii speciale pentru cultivare.

Testele serologice, inclusiv aglutinarea la rece și o creștere de peste 4 ori în titrul de anticorpi susțin diagnosticul, însă există cross-reactivitate cu alte specii bacteriene și posibilitatea de rezultate fals-negative.

Analiza PCR este o metodă diagnostică fiabilă, în special în fazele inițiale ale infecției, acestea detectând ARN-ul ribozomal și ADN-ul bacterian.

Nivelul crescut al proteinei cationice a eozinofilelor (PCE), împreună cu afectarea sistemului respirator este caracteristic pentru infecția cu Mycoplasma pneumoniae.

Tratamentul poate fi inițiat și în afara diagnosticului cert al infecției cu Mycoplasma, în special atunci când criteriile clinice nu pot face distincția între alte cauze de infecții ale căilor respiratorii.

Tratamentul în pneumonia cu Mycoplasma

Managementul pneumoniei cu M.pneumoniae va fi stabilit de medic în funcție de severitatea formei clinice și a complicațiilor prezente. În cele mai multe cazuri, pacienții se recuperează fără antibioterapie, doar cu tratament simptomatic antiinflamator.

Dacă în urma analizelor de laborator se certifică infecția cu M.pneumoniae, medicul poate prescrie antibiotice, pentru a grăbi vindecarea. Profilaxia antibiotică post-expunere este indicată foarte rar, doar la contacții apropiați cu factori de risc pentru boală severă.

Medicamentele care inhibă reflexul de tuse nu sunt recomandate în mod normal și trebuie administrate doar sub îndrumarea unui medic.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Măsuri de prevenție

Prevenția pneumoniei cu Mycoplasma implică măsuri de igienă adecvate, precum spălatul pe mâini regulat și reducerea contactului cu persoane bolnave.

Evitarea colectivităților și a aglomerațiilor este indicată pentru persoanele cu factori de risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală.

Nu există un vaccin special formulat împotriva infecțiilor cu Mycoplasma, dar renunțarea la fumat, vaccinarea antigripală și anti-pneumococică sunt metode prin care poate fi redus riscul de infecție, prin stimularea imunității.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu semne și simptome de infecții respiratorii beneficiază de consultații oferite de medici dedicați și cu experiență îndelungată, specializați în boli infecțioase, medicină generală sau pneumologie. De asemenea, micuții pacienți au acces la consultații de pediatrie sau de pneumologie pediatrică realizate de medici empatici, foarte bine pregătiți profesional.

Pentru diagnosticul rapid și sigur al pneumoniei cu Mycoplasmă, la SANADOR sunt disponibile teste de laborator specifice, toate probele recoltate fiind analizate cu echipamente performante, în Laboratoarele SANADOR, de un personal calificat, în conformitate cu ghidurile de bună practică și standardele internaționale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR