Ce este laringita?

Laringita reprezintă inflamația laringelui ce determină răgușeală sau pierderea vocii. Laringele este o componentă a sistemului respirator ce conține corzile vocale. Acestea se mișcă, producând sunete, iar atunci când corzile vocale sunt inflamate, vocea este afectată.

Laringita poate fi laringită acută sau laringită cronică. Boala cronică se asociază cu simptome cu durata de mai mult de 3 săptămâni. De asemenea, laringita mai poate fi clasificată și în funcție de cauzele afecțiunii, în laringită infecțioasă sau neinfecțioasă.

Cauzele răgușelii

Laringita este determinată cel mai frecvent de infecții virale. Infecțiile respiratorii, precum răceli banale, pot determina în evoluție laringita. Infecțiile virale date de virusul sincițial respirator (pneumonie cu virus respirator sincițial), coronavirusuri, rinovirusuri sau adenovirusuri determină forme de laringită virală, care se pot suprainfecta.

Laringitele bacteriene pot să apară de la început sau în evoluția infecțiilor virale, fiind determinate de pneumococ, Haemophilus influenzae sau Moraxella catarrhalis. Laringita fungică este o boală rară. Aceasta este determinată mai frecvent de Candida și afectează organismul imunosupresat sau supus unui tratament antibiotic de lungă durată.

Laringita neinfecțioasă poate fi determinată de folosirea excesivă a corzilor vocale, în special în cazul cântăreților. O alta cauză neinfecțioasă a laringitei este boala de reflux gastroesofagian. Laringita poate fi în unele cazuri singura manifestare a refluxul gastroesofagian, numit reflux laringofaringian. Conținutul gastric refluat irită căile vocale și determină inflamație.

Fumatul poate determina laringită, prin acțiunea iritantă a fumului de țigară. Boala poate fi cauzată și de abuzul cronic de alcool. Reacțiile alergice respiratorii sau astmul bronșic, prin folosirea cronică a inhalatorului, pot duce la inflamația corzilor vocale. De asemenea, cancerul laringian sau paralizia corzilor vocale pot determina simptome laringiene și necesită evaluare medicală specializată ORL.

Cum se manifestă laringita?

Primul semn al laringelui inflamat este modificarea vocii. Pacienții pot avea răgușeală, voce șoptită sau chiar să își piardă vocea. La nivel local, se resimte un disconfort datorat senzației de gât uscat, durere în gât datorită inflamației (odinofagie) sau durere la înghițire (disfagie). Aceste simptome se însoțesc de tuse seacă sau febră. Pacienții pot prezenta rinoree, durere de cap (cefalee), adenopatie (ganglioni limfatici măriți) sau stare generală alterată.

Dacă apare greutate în respirație (dispnee) sau tuse cu sânge (hemoptizie), este necesar un consult ORL de urgență. În cazul laringitei la copil, semnele de gravitate care pot să apară sunt zgomotul șuierător în timpul respirației (stridor), dispneea sau imposibilitatea de a înghiți.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul de laringită

Laringita este o boală diagnosticată clinic, întrucât tabloul clinic este sugestiv pentru medic în această afecțiune. Cu ocazia examinării, se vor inspecta cavitatea bucală și faringele și se vor putea recolta culturi pentru a identifica o posibilă cauză a afecțiunii. Laringele se vizualizează cu ajutorul laringoscopului.

Dacă specialistul consideră necesar, se poate efectua și laringoscopie flexibilă. Astfel, se vor putea vizualiza corzile vocale cu ajutorul unui tub subțire ce are atașată o cameră. Dacă la această investigație medicul observă zone modificate sau suspectează o patologie tumorală, poate realiza o biopsie, prin recoltarea unui fragment de țesut pentru analiză la microscop.

Posibile complicații ale laringitei

Laringita se poate complica cu afectarea căilor respiratorii inferioare, boala denumită laringo-traheo-bronșită. Această asociere este mai frecventă la copii și determinată mai des de virusuri (crup viral). Pneumonia poate să complice, de asemenea, o boală laringiană.

Afectarea laringiană poate fi primul semn al cancerului laringian, boală ce necesită management și tratament specializat stabilit de medicul oncolog și de medicul ORL. Opțiunile de tratament în cancerul laringian pot fi tratamentul chirurgical și chimioterapia.

Disfonia (modificarea caracteristicilor vocii) poate fi o complicație a laringitei, ce apare în cazul în care repausul vocal nu este respectat.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se tratează laringita?

Laringita poate fi autolimitată, boala evoluând pe o durată de 7-14 zile, însă tratamentul antibiotic este necesar în cazul unei infecții bacteriene. În cazul laringitei virale, antibioticul nu prezintă beneficii decât dacă aceasta se suprainfectează.

Corticosteroizii sunt medicamente antiinflamatoare puternice, recomandate de medic, ce au acțiune importantă în sistemul respirator. Aceștia dilată zonele îngustate și sunt utili pentru pacienții care prezintă dificultate în respirație. Alte antiinflamatoare uzuale, nesteroidiene, pot fi utilizate pentru a diminua disconfortul și durerea locală.

Tratamentul antifungic este necesar în tratamentul laringitei fungice determinate de Candida.

Tratamentul la domiciliu al laringitei trebuie să includă repaus vocal, folosirea unui umidificator al aerului și hidratare. Gargara cu apa sărată sau pastilele de supt dulci, ce hidratează mucoasa, pot ameliora simptomele.

Laringofaringita, boala dată de refluxul gastroesofagian și laringoesofagian, se tratează cu ajutorul regimului alimentar strict și cu medicație antireflux recomandată de medicul gastroenterolog, care poate recomanda inhibitori de pompă de protoni sau antiacide.

Boala care durează peste trei săptămâni este denumită laringită cronică și necesită investigații și tratament specializat.

Cum prevenim laringita?

Laringita poate fi prevenită prin evitarea fumatului și prin renunțarea la consumul de alcool. Respectarea regimului alimentar este esențială în laringita determinată de refluxul gastroesofagian, putând ține sub control simptomele, împreună cu tratamentul medicamentos recomandat de medicul gastroenterolog.

Infecțiile de tract respirator superior pot fi prevenite în sezonul rece, prin respectarea normelor de igienă, evitarea zonelor aglomerate și o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume și vitamine.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR