Vino la SANADOR pentru o evaluare precisă a densității minerale osoase în vederea diagnosticului osteoporozei, prin intermediul echipamentului de ultimă generație în acest domeniu – General Electric LUNAR PRODIGY, cu cel mai nou soft – Encore, care permite examinarea coloanei lombare, șoldului uni sau bilateral și antebrațului uni și bilateral.

Determinarea densității minerale osoase cu ajutorul DXA este instrumentul clinic preferat pentru diagnosticarea osteoporozei

  • Cu ajutorul echipamentului LUNAR PRODIGY, osteodensitometria se face cu mare precizie. Vino la SANADOR!

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin reducerea masei osoase și deteriorarea microarhitecturii țesutului osos. Acestea duc la compromiterea rezistenței mecanice a osului și la creșterea riscului de fractură prin fragilitatea țesutului osos cauzată de pierderea graduală a calciului din organism.

Datorită acestor modificări, structura osoasă capătă un aspect spongios  (de burete), ce poate duce la deformări articulare și la fracturi osoase. Această afecțiune este prevalentă la persoanele vârstnice și de obicei sunt afectate cu preponderență oasele din regiunea vertebrală, cele de la nivelul șoldului (articulația coxo-femurală) sau de la nivelul antebrațului (articulațiile inter falangiene, articulația pumnului, etc).

Investigații pentru stabilirea diagnosticului de osteoporoză

Diagnosticul acestei afecțiuni se stabilește în urma mai multor investigații paraclinice, precum:

-           Osteodensitometria;

-           Tomografia computerizată cantitativă;

-           Densimetria ultrasonică.

Scorul trabecular osos (TBS) este o măsurătoare ce se poate obține dintr-o analiză DEXA a coloanei lombare, cu ajutorul unui software dedicat. Scorul oferă informații despre microarhitectura osoasă, ce pot indica riscul de fractură independent de densitatea osoasă.

Principiul osteodensitometriei

Osteodensitometria este o tehnică de investigare imagistică ce utilizează razele X pentru măsurarea densității osoase, în raport cu un adult de aceeași vârstă și acelasi sex.  Procedura este rapidă, neinvazivă și nedureroasă. Osteodensitometria sau scanarea DEXA (Dual-Enery X-Ray Absorptiometry) este cea mai precisă metodă de diagnostic a osteoporozei și de estimare a riscului de fracturi osoase.

Tehnologie medicală

La SANADOR, prin intermediul echipamentului dotat cu softul ultraperformant, se pot examina concomitent ambele femururi, într-un timp foarte scurt, fara să fie nevoie de repoziționarea pacientului. În urma examinării se face o analiză automata a datelor, algoritmii oferind o garanție a calității măsurătorilor și o scădere a erorilor în eventualitatea unei poziționări incorecte. Echipamentul utilizează cel mai performant software, și anume Advanced Hip Assessment (AHA), care oferă parametrii importanți cu privire la riscul de fractură. Vino la SANADOR!

Echipamentul LUNAR PRODIGY este prevăzut cu un colimator de tip fan beam, cu rolul de a scurta semnificativ timpul de investigație. Echipamentul oferă avantajul unei protecții importante în ceea ce privește iradierea, atât a pacientului, cât și a personalului medical, doza de iradiere fiind practic nedectată de dozimetru

Recomandări în osteoporoză

Dacă suferi de osteoporoză nu trebuie sa faci exerciții de impact, adică sporturi de contact. Se recomandă mersul pe jos timp de 45 de minute, de trei ori pe săptămână, sau 30 de minute zilnic. Deși nu sunt osteogenetice, înotul și ciclismul pot fi indicate pentru menținerea în formă și dezvoltarea forței musculare.

Galerie foto

SANADOR