Daca banuiesti ca te confrunti cu pierderea masei osoase, atunci ai nevoie de o osteodensitometrie. Este metoda folosita pentru masurarea densitatii minerale osoase. Cauza cea mai frecventa a pierderii densitatii osoase este osteoporoza, urmata de carenta de vitamina D.

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin reducerea masei osoase si deteriorarea microarhitecturii tesutului osos. Acestea duc la compromiterea rezistentei mecanice a osului si la cresterea riscului de fractura.

Spitalul Clinic SANADOR se afla la inaltime si la acest capitol, pentru ca folosim tehnica de ultima generatie si in osteodensitometrie. Avem echipament General Electric LUNAR PRODIGY, cu cel mai nou soft - Encore, care permite efectuarea examinarii la nivelul coloanei lombare, la nivelul soldului uni sau bilateral si la nivelul antebratului, uni si bilateral.

Unde se face electie pentru masurarea densitatii osoase?

La coloana lombara. Acolo exista os trabelucar care incepe sa se demineralizeze in jurul varstei de 50 de ani. De asemenea, este localizarea preferata pentru monitorizarea raspunsului la tratament.

  • Cu ajutorul echipamentului LUNAR PRODIGY, osteodensitometria se face cu mare precizie.

Echipamentului LUNAR PRODIGY este prevazut cu un colimator de tip fan beam, cu rolul de a scurta semnificativ timpul de achizitie. Echipamentul ofera avantajul unei protectii importante in ceea ce priveste iradierea, atat a pacientului, cat si a personalului medical, doza de iradiere fiind practic nedectata de dozimetru. Pe masura ce inaintezi in varsta, densitatea osoasa din organism incepe sa scada. Sunt afectati atat femeile, cat si barbatii. La femei, procedura este indicata la instalarea menopauzei. Nu este recomandata gravidelor.

Echipamentul detinut de SANADOR permite, cu ajutorul softului performant, examinarea concomitenta a ambelor femururi, la o singura pozitionare a pacientului, intr-un timp foarte scurt. Se face si o analiza automata a datelor, algoritmii oferind o garantie a calitatii masuratorilor si o scadere a erorilor in eventualitatea unei pozitionari incorecte. Toate informatiile necesare unei examinari corecte sunt afisate pe display: doza de radiatii, distanta dintre pelvis si diafiza femurala, eventuale artefacte. Acestea sunt salvate ulterior in baza de date si tiparite. Echipamentul utilizeaza cel mai performant software pentru examinarea DXA: Advanced Hip Assessment (AHA), care ofera parametri importanti legati de riscul de fractura.

Daca suferi de osteoporoza nu trebuie sa faci exercitii de impact, adica sporturi de contact.

Ti se recomanda mersul pe jos timp de 45 de minute, de trei ori pe saptamana, sau 30 de minute zilnic. Desi nu sunt osteogenetice, inotul si ciclismul pot fi indicate pentru mentinerea in forma si dezvoltarea fortei musculare.

Galerie foto