Osteodensitometria este o metodă folosită pentru măsurarea densității minerale osoase. Cauza cea mai frecventă a pierderii densității osoase este osteoporoza, urmată de carența de vitamina D. Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin reducerea masei osoase și deteriorarea microarhitecturii țesutului osos, ducând la compromiterea rezistenței mecanice a osului și creșterea riscului de fractură.

Pentru măsurarea densității minerale osose, Sanador folosește echipamentul General Electric LUNAR PRODIGY de ultimă generație și cel mai nou soft - Encore, care permite efectuarea examinării la nivelul coloanei lombare, la nivelul șoldului uni sau bilateral și la nivelul antebrațului, uni și bilateral.

Coloana lombară este locul de elecție pentru măsurarea densității osoase, la acest nivel existând os trabelucar care începe să se demineralizeze aproximativ în jurul vârstei de 50 de ani. De asemenea, este localizarea preferată pentru monitorizarea răspunsului la tratament. Cu ajutorul echipamentului LUNAR PRODIGY măsurarea densității minerale osoase se face cu mare precizie. Aparatul este prevăzut cu un colimator de tip fan beam, cu rolul de a scurta semnificativ timpul de achiziție. Echipamentul oferă avantajul unei protecții importante în ceea ce privește iradierea, atât a pacientului, cât și a personalului medical, doza de iradiere fiind practic nedectată de dozimetru.

Examinarea “Dual Femur” este o investigație extrem de importantă în aprecierea riscului de fractură de șold. Practica standard constă în măsurarea unui singur femur, cu repoziționare și examinarea ulterioară a celuilalt, cea ce prelungește timpul realizării investigației.. Echipamentul deținut de Sanador permite, cu ajutorul softului performant, examinarea concomitentă a ambelor femururi, la o singură poziționare a pacientului, într-un timp foarte scurt. Se face și o analiza automată a datelor, algoritmii oferind o garanție a calității măsurătorilor și o scădere a erorilor în eventualitatea unei poziționări incorecte. Toate informațiile necesare unei examinări corecte sunt afișate pe display: doza de radiații, distanța dintre pelvis și diafiză femurală, eventuale artefacte. Acestea sunt salvate ulterior în baza de date și tipărite. Echipamentul utilizează cel mai performant software pentru examinarea DXA: Advanced Hip Assessment (AHA), care oferă parametri importanți legați de riscul de fractură.

Osteodensitometria nu este indicată pentru femeile însărcinate sau imediat după injectarea substanței de contrast (rezonanță magnetică, tomografie computerizată, etc.), fiind necesar un interval minim de 2-3 săptămâni între injectarea substanței de contrast și osteodensitometrie.

Examinarea nu necesită o pregătire prealabilă și durează aproximativ 20 de minute pentru o regiune anatomică.

Galerie foto