Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos central in care activitatea cerebrala devine anormala si se caracterizeaza clinic prin crize epileptice recurente.

Simptome

Crizele epileptice pot avea aspect diferit. Cel mai frecvent apar episoade scurte de miscari involuntare ce pot implica o parte sau intreg corpul, se pot insoti de pierderea starii de constienta si a controlului sfincterian cu emisie de urina. Alteori, observam comportament bizar cu automatisme de apucare, mestecat sau activitati mai complexe pacientul fiind aresponsiv. Frecventa crizelor poate varia foarte mult de la mai putin de o criza pe an la mai multe pe zi.

In aproximativ 50% din cazuri nu se poate identifica cauza acestei afectiuni. In restul cazurilor epilepsia se poate declansa dupa un traumatism cerebral, pe fondul unei tumori cerebrale sau a unui AVC cerebral, infectii ale SNC ca de exemplu meningita sau encefalita, tulburari metabolice sau afectiuni genetice.

Diagnostic

Este foarte important de stiut ca o criza epileptica nu stabileste dianosticul de epilepsie, existand un risc de aproximativ 10% in populatia generala de a prezenta o criza epileptica unica, fara a dezvolta epilepsie. Sunt necesare cel putin doua crize epileptice neprovocate pentru a stabilii diagnoticul de epilepsie.

In stabilirea diagnosticului este foarte importanta anamneza si datele primite de la apartinatori privind aspectul crizei si factorii declansatori. De asemenea este necesara imagistica cerebrala pentru a exclude  modificari structurale cerebrale ce pot fi respnsabile de aceste crize.

Tratament

In Spitalul Clinic SANADOR avem posibilitatea de a efectua examen IRM cerebral 3T cu protocol de epilepsie. Este necesara efectuare unei electroencefalograme pentru a evidentia pattern-uri anormale ale activitatii cerebrale, insa examinarea EEG fara modificari nu exclude diagnosticul de epilepsie. In anumite cazuri este necesara monitorizarea video EEG de lunga durata, investigatie care se efectueaza prin internare pe sectia de neurologie.

Poti afla mai multe despre tratament aici: