Scintigrafia cerebrală (SPECT perfuzie cerebrală)

Ce este scintigrafia cerebrală de perfuzie cu SPECT?

Scintigrafia cerebrală tridimensională, de tip SPECT-CT (single-photon emission computerized tomography), este o tehnică avansată de diagnostic imagistic funcțional, care permite observarea în detaliu a unor anomalii cerebrale. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la scintigrafie cerebrală performantă SPECT-CT, efectuată cu echipamentul de ultimă generație Siemens Symbia Intevo Bold.

Scintigrafia implică injectarea intravenoasă a unei mici cantități de substanță radioactivă, cunoscută drept radiotrasor, care va fi preluată de anumite organe țintă. După un interval de timp, radiotrasorul, odată ajuns la nivelul organului țintă, va emite radiații de tip gamma, care vor fi detectate de o cameră specială îndreptată spre acel organ, pentru a crea imagini ale distribuției acestuia.

În contrast cu alte tehnici imagistice, scintigrafia cerebrală nu furnizează doar detalii anatomice ci, mai degrabă, aspecte ce țin de funcționalitatea proceselor biologice de la nivelul organului studiat.

De exemplu, în cazul tehnicii de scintigrafie cerebrală de perfuzie cu SPECT, ariile cele mai active din punct de vedere metabolic vor prezenta un aport vascular mai crescut, datorită utilizării unei cantități ridicate de oxigen și de glucoză. Astfel, aceste arii active vor prezenta o captare mai mare a radiotrasorului. În contrast, ariile cele mai puțin active sau lezate vor prezenta o captare scăzută sau inexistentă a radiotrasorului.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Indicațiile scintigrafiei cerebrale cu SPECT

Tehnica de scintigrafie cerebrală cu SPECT permite evaluarea unor afecțiuni medicale diverse, având următoarele indicații:

  • Evaluarea riscului de infarct, în cazul pacienților cu boli vasculare cerebrale;
  • Diferențierea subtipurilor de demență;
  • Confirmarea morții cerebrale;
  • Evaluarea activității metabolice a diferitelor tipuri de tumori cerebrale sau a metastazelor cerebrale;
  • În epilepsie – permite identificarea focarelor epileptogene și planificarea preoperatorie;
  • Evaluarea traumatismelor cerebrale;
  • Observarea anomaliilor cerebrale produse de boala Parkinson;
  • Infecții sau inflamații ale țesutului cerebral;
  • Afecțiuni neuropsihiatrice, de tipul tulburărilor de dispoziție (depresie, tulburare bipolară), precum și evaluarea subtipurilor de afecțiuni cu deficit de atenție.

Avantajele unei scintigrafii cerebrale de perfuzie

Într-o scintigrafie cerebrală planară, camera gamma este staționară, imaginile obținute fiind bidimensionale. În schimb, utilizând tehnica de SPECT cerebral, imaginile obținute sunt de tip 3D (tridimensional), datorită rotației de 360 grade a camerei gamma în jurul pacientului.

Astfel, tehnica îmbină furnizarea detaliilor anatomice cerebrale, prin utilizarea tomografiei computerizate (CT) cu evaluarea funcțională a organului studiat, prin detectarea acelor regiuni cerebrale cu o activitate neuronală crescută, tradusă printr-o captare ridicată a radiotrasorului.

Pe lângă avantajul furnizării unor informații în legătură cu funcționalitatea organului studiat, tehnica SPECT este sigură pentru pacienții purtători de pacemaker sau de alte dispozitive cardiace implantabile. Scintigrafia cerebrală de perfuzie este, de asemenea, o metodă de diagnostic sigură, rapidă și neinvazivă pentru pacient.

Pregătirea pentru scintigrafia cerebrală

Înainte de efectuarea scintigrafiei cerebrale, pacientul trebuie să îi furnizeze personalului medical detalii despre afecțiunile sale cronice, medicația de fond, precum și despre antecedentele de alergii la anumite substanțe.

De asemenea, femeile trebuie să anunțe medicul dacă sunt însărcinate sau dacă alăptează, întrucât sarcina și alăptarea pot reprezenta contraindicații pentru efectuarea procedurii. Pacientul este instruit să nu poarte bijuterii sau diferite obiecte metalice în ziua examinării, deoarece acestea pot crea interferențe cu aparatul și pot afecta calitatea imaginilor obținute.

Pregătirea propriu-zisă pentru scintigrafia cerebrală presupune consumul unei cantități ridicate de fluide înainte și după procedură, întrucât acesta stimulează diureza și facilitează eliminarea mai rapidă a radiotrasorului din organism. Exercițiul fizic intens, precum și consumul de cafeină și de tutun trebuie evitate cu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea procedurii, întrucât pot influența rezultatele investigației.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se realizează scintigrafia cerebrală cu SPECT?

Pentru început, pacientului i se va administra pe cale intravenoasă radiotrasorul, de obicei la nivelul uneia dintre venele membrului superior. Înainte de efectuarea propriu-zisă a investigației, pacientul va fi rugat să aștepte între 20 și 30 de minute într-o cameră întunecată, timp necesar pentru ca radiotrasorul să ajungă la nivelul organului țintă.

În timpul examinării, pacientul va fi așezat în poziție culcată pe o masă, în timp ce aparatul de SPECT se va roti în jurul capului său. Acesta conține o cameră de tip gamma, care detectează regiunile creierului cu o captare crescută a radiotrasorului. Imaginile astfel obținute sunt trimise către unitatea unui PC, care utilizează informația pentru a reconstrui imagini 3D ale organului examinat. 

 Achiziția imaginilor poate dura între 35 și 40 de minute, timp în care pacientul trebuie să stea nemișcat, cu capul susținut într-un suport special. După terminarea investigației, radiotrasorul va fi eliminat prin urină, în orele următoare.

Cei mai mulți pacienți nu acuză niciun disconfort în timpul examinării. Cu toate acestea, unele persoane pot resimți o ușoară durere la nivelul injecției, în cazul administrării intravenoase a radiotrasorului, precum și o senzație de căldură, pe măsură ce radiotrasorul este absorbit în organism. De asemenea, unii pacienți pot simți un gust metalic sau o ușoară greață, ca urmare a injectării radiotrasorului. Aceștia trebuie să informeze personalul medical despre orice senzație de disconfort apărută în timpul procedurii.

Efectuarea unei scintigrafii cerebrale se realizează în regim ambulator, astfel încât pacientul se poate întoarce imediat la activitățile sale zilnice.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru scintigrafia cerebrală

Scintigrafia cerebrală este considerată, în general, o procedură sigură. Cu toate acestea, efectuarea investigației implică anumite riscuri, în special pentru unele categorii de pacienți. Unul dintre riscurile administrării radiotrasorului este o reacție alergică, manifestată adesea prin prurit (senzație de mâncărime) sau erupții tegumentare. De asemenea, efectuarea scintigrafiei implică expunerea pacienților la o cantitate minimă de radiații, dar care nu determină efecte secundare pe termen lung.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Scintigrafie cerebrală cu SPECT-CT la Centrul Oncologic SANADOR

Centrul Oncologic SANADOR dispune de un echipament SPECT-CT ultraperformant, Siemens Symbia Intevo Bold, pentru efectuarea de scintigrafii sigure și de mare acuratețe. Acest echipament poate fi folosit pentru realizarea de scintigrafie cerebrală, scintigrafie oasoasă whole body, scintigrafie tiroidiană, renală sau scintigrafie miocardică, în funcție de indicație stabilită.

La Centrul Oncologic SANADOR, scintigrafia este realizată cu un echipament de ultimă generație.

Echipa specializată în medicină nucleară de la Centrul Oncologic SANADOR are experiență îndelungată în efectuarea acestor investigații. Pacienții beneficiază de un consult complet înainte de procedură și primesc toate informațiile necesare, astfel încât procedura să se desfășoare în cele mai bune condiții. Echipamentul Siemens Symbia Intevo Bold permite expunerea la o doză mică de radiații și este indicat inclusiv persoanelor claustrofobe, deoarece este un aparat deschis.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR