Ce este consumul excesiv de zahăr

Consumul excesiv de zahăr este un obicei din ce în ce mai des întâlnit, de la vârste tot mai fragede. Principalele cauze sunt disponibilitatea ridicată a alimentelor cu zahăr adăugat și educația nutrițională deficitară. SANADOR asigură acces la consultații realizate de medici specializați în diabet, nutriție și boli metabolice și consiliere nutrițională pentru stabilirea unei diete personalizate, echilibrate.

Gustul dulce stimulează producția unor neurotransmițători asociați cu plăcerea, precum dopamina, ceea ce poate duce la comportamente adictive. Din păcate, consumul de zahăr în exces pe termen lung reprezintă un factor de risc important pentru afecțiuni grave. Consumul excesiv de zahăr poate perturba microbiomul intestinal, favorizând dezvoltarea bacteriilor nocive și afectând echilibrul sănătății digestive.

Ghidurile internaționale de nutriție recomandă limitarea consumului de zahăr la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic, ideal sub 5%. Spre exemplu, în cazul unui aport zilnic de 2000 kcal, este ideal un consum de maximum 100 kcal din zahăr adăugat, echivalentul a aproximativ 25 de grame (5-6 lingurițe).

Totuși, pentru că aportul caloric și nutrițional diferă de la o persoană la alta, cantitatea maximă de zahăr admisă variază, de asemenea. În general, este recomandat:

  • 25 grame (5-6 lingurițe), în cazul femeilor;
  • 36 grame (8-9 lingurițe), în cazul bărbaților;
  • 24 de grame (5-6 lingurițe), în cazul copiilor de 7-10 ani;
  • 19 grame (4-5 lingurițe), în cazul copiilor de 4-6 ani.

Aceste cantități reprezintă limitele maxime, dar este de preferat un consum cât mai redus. Pentru copiii sub 4 ani, se recomandă evitarea zahărului adăugat în totalitate.

Aceste recomandări vizează persoanele sănătoase clinic. În cazul persoanelor cu anumite afecțiuni, precum diabet zaharat, recomandările pot fi diferite. Un consum exagerat de zahăr este atunci când depășim în mod frecvent aceste limite maxime admise.

Depășirea acestor limite este ușoară dacă dieta include alimente ultraprocesate. De exemple, o sticlă de 500 ml de suc din comerț conține aproximativ 55 de grame de zahăr,  dublul cantității recomandate pentru femei și copii.  

Pe lângă zahărul propriu-zis, cum ar fi cel adăugat în cafea, există numeroase alte surse de zahăr, cum ar fi:

  • Dulciurile (biscuiți, napolitane, prăjituri ambalate, bomboane, jeleuri etc.), produsele de cofetărie-patiserie (croissant, foietaje, torturi);
  • Sucurile din comerț;
  • Cerealele pentru micul dejun;
  • Siropurile;
  • Iaurturile cu fructe, laptele îndulcit (cum este laptele cu ciocolată), băuturile vegetale îndulcite, deserturi sau budinci pe bază de lapte gata preparate;
  • Fructe deshidratate îndulcite;
  • Înghețata;
  • Băuturile pe bază de cafea (cum ar fi frappe);
  • Unele sosuri din comerț (cum ar fi ketchup, muștar dulce), dar și alte produse procesate în mod normal sărate;
  • Anumite suplimente alimentare sau medicamente, cum ar fi pastilele pentru durerea în gât.

Zahărul poate fi regăsit în lista de ingrediente a acestor produse și sub alte denumiri, cum ar fi zaharoză, sucroză, maltoză, glucoză, sirop de glucoză-fructoză, sirop de fructoză din porumb, zahăr invertit, dextroză. Mierea și siropurile de arțar sau agave sunt, de asemenea, surse de zaharuri simple, care trebuie consumate cu modrație.

Persoanele care consumă zahăr în exces pot dezvolta dependență de zahăr, deoarece activează sistemul de recompensă din creier, similar altor adicții, prin intermediul dopaminei și opioidelor.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă consumul de zahăr în exces?

Consumul de zahăr în exces se manifestă prin ingestia de alimente dulci în mod frecvent, zilnic sau de mai multe ori pe parcursul zilei. Pofta de dulce este principalul simptom care determină acest comportament alimentar.

Alimentele bogate în zahăr au un index glicemic ridicat. Acestea stimulează creșterea bruscă a glicemiei, urmată de producția unei cantități mari de insulină, ceea ce induce scăderea rapidă a glicemiei. De aceea, persoanele care consumă zahăr în exces se pot confrunta cu fluctuații de energie pe parcursul zilei, precum și cu senzația de foame frecventă.

În plus, înlocuirea meselor complete și nutritive cu alimente ultraprocesate, sărace în nutrienți, face ca senzația de foame să persiste. Pot apărea, de asemenea, manifestări digestive – balonare, diaree.

În cazul dependenței de zahăr, renunțarea bruscă la zahăr poate determina apariția unor manifestări similare sevrajului – iritabilitate, poftă de dulce intensă, oboseală, greață, amețeală, dificultăți de concentrare, agitație.

Pofta de dulce poate apărea temporar, uneori, în perioada dinaintea menstruației, din cauza fluctuațiilor hormonale. Consumul excesiv de zahăr poate fi un semn al sindromului premenstrual.

De asemenea, un consum exagerat de alimente dulci, în cantități mari și incontrolabil, poate fi una dintre manifestările unor tulburări de comportament alimentar, cum ar fi binge eating (mâncatul compulsiv) sau bulimia.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Afecțiuni provocate de consumarea unei cantități prea mari de zahăr

Consumarea unei cantități ridicate de zahăr are o serie de consecințe serioase asupra organismului.

O dietă bogată în zahăr se asociază cu inflamație cronică de grad redus și creștere în greutate, factori de risc pentru numeroase boli. Excesul de zahăr este transformat în trigliceride, care se depun în țesutul adipos. Astfel, un consum ridicat de zahăr duce la supraponderabilitate și obezitate, precum și la dispunerea centrală a adipozității (obezitate abdominală).

Obezitatea exacerbează inflamația cronică și crește riscul de a dezvolta numeroase patologii cronice, cum ar fi boli cardiovasculare (de exemplu, ateroscleroză), steatoză hepatică non-alcoolică (ficat gras) și steatohepatită, afecțiuni musculoscheletale, cancer. Se asociază, în plus, cu insulinorezistență și risc de diabet zaharat tip 2 la persoanele predispuse.

Alte riscuri legate de consumul excesiv de zahăr:

  • Carii dentare: Bacteriile din cavitatea bucală se multiplică în prezența zahărului, deteriorând smalțul dentar;
  • Dislipidemie: Excesul de zahăr se asociază cu un nivel ridicat al trigliceridelor în sânge;
  • Acnee: Dieta bogată în zahăr este un factor de risc pentru acnee;
  • Tulburări de tranzit intestinal: Un consum excesiv de zahăr poate atrage apa în intestin, cauzând diaree și balonare;
  • Disbioză și permeabilitate intestinală: Dieta dezechilibrată, bogată în zaharuri, alterează compoziția microbiotei (florei intestinale) și crește riscul de a dezvolta o afecțiune numită intestin permeabil.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Probleme de sănătate agravate de consumul excesiv de zahăr

Dacă suferi de diabet zaharat, un consum ridicat de zahăr afectează controlul glicemic. Glicemia ridicată pe termen lung cauzează apariția complicațiilor diabetice, cum ar fi boala cronică de rinichi, neuropatia diabetică, retinopatia diabetică, cetoacidoza diabetică și bolile cardiovasculare. Printre cele mai grave consecințe ale consumului excesiv și necontrolat de zahăr este dezvoltarea diabetului zaharat care, în situații extreme și netratate, poate duce la complicații severe precum coma diabetică - o urgență medicală ce necesită spitalizare imediată.

Zahărul este o substanță stimulantă în cazul copiilor care suferă de ADHD, ceea ce înseamnă că agravează simptomatologia.

De asemenea, toate afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcerativă), sunt amplificate de consumul excesiv de zahăr.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Analize recomandate pentru persoanele care consumă mult zahăr

Principalele analize indicate pentru persoanele consumatoare de zahăr în exces sunt:

  • Glucoza serică – test care măsoară nivelul glucozei în sânge;
  • Hemoglobina glicozilată (HbA1c)– oferă o medie a controlului glicemic pe ultimele 3 luni;
  • Indice HOMA – este utilizat pentru a depista insulinorezistența, un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat tip 2;
  • Profil lipidic – analiză de măsurare pentru toate tipurile de colesterol (trigliceride, LDL-colesterol, HDL-colesterol, colesterol total).

Pot fi indicate și alte analize și investigații, în funcție de simptomatologie, examen clinic și istoric medical. O ecografie abdominală poate pune în evidență prezența steatozei hepatice non-alcoolice.

Un test de microbiotă din materii fecale poate releva modificări ale florei intestinale care pot fi legate de poftele alimentare sau modificări produse de aportul ridicat de zahăr.

În cazul unui consum ridicat de alimente dulci în detrimentul altor grupe alimentare, pot fi necesare teste de sânge pentru depistarea deficiențelor nutriționale și malnutriției. Hemoleucograma completă și feritina, spre exemplu, sunt utilizate în diagnosticul anemiei feriprive (prin deficit de fier). De asemenea, medicul îți poate recomanda analize pentru depistarea inflamației din organism.

Cum să reduci consumul de zahăr?

Următoarele strategii te ajută să ții sub control aportul de zahăr:

  • Evitarea dulciurilor procesate:Limitează achiziționarea de dulciuri, sucuri și produse de patiserie. Dacă deja le ai acasă, păstrează-le în locuri mai puțin vizibile pentru a reduce tentația de a le consuma;
  • Înlocuirea gustărilor dulci cu fructe proaspete sau uscate: Când simți nevoia de ceva dulce, alege să consumi fructe proaspete, salate de fructe sau o mână de fructe uscate.
  • Prepararea prăjiturilor dietetice acasă: Când faci prăjituri acasă, ai control asupra ingredientelor și poți reduce cantitatea de zahăr adăugată.
  • Reducerea cantității de zahăr în rețetele de prăjituri: De exemplu, dacă o rețetă cere 200 g de zahăr, încearcă să scazi cantitatea la 50 g.
  • Îndulcirea preparatelor cu fructe: Adaugă fructe proaspete sau uscate, cum ar fi curmale, banane coapte, piure de mere sau stafide, pentru a îndulci cerealele sau prăjiturile de casă.
  • Utilizarea îndulcitorilor fără calorii: Extractul de ștevie este un îndulcitor fără calorii, considerat sigur pentru sănătate.
  • Alegerea produselor fără zahăr din comerț: Optează pentru dulciuri care folosesc îndulcitori în loc de zahăr. Evită produsele care conțin sirop de fructoză sau glucoză. Ciocolata neagră, cu un conținut ridicat de cacao, este o alternativă mai săracă în zahăr decât ciocolata obișnuită. Înlocuiește cerealele dulci pentru micul dejun cu fulgi de ovăz sau müsli.
  • Verificarea etichetelor produselor: Citește ambalajul pentru a verifica dacă produsele conțin zahăr sub diverse forme. Produsele care conțin sub 5 g de zahăr per 100 g sunt considerate sărace în zaharuri.
  • Renunțarea la sucuri și aromatizarea băuturilor: Poți folosi fructe zdrobite sau felii de fructe pentru a prepara apă aromată. În loc de zahăr, îndulcește limonada cu puțină miere. Scorțișoara și ciocolata neagră pot ajuta la reducerea necesității de zahăr în cafea.
  • Menținerea unei alimentații echilibrate și a unui program regulat de mese: O dietă variată, bogată în fibre, și un program stabil de mese și gustări sănătoase contribuie la prevenirea senzației excesive de foame și a alegerilor alimentare nepotrivite.
  • Hidratarea adecvată: Setea poate fi uneori confundată cu foamea, ceea ce poate duce la consumul nejustificat de gustări. Asigură-te că bei apă suficientă pe parcursul zilei.

Consiliere nutrițională la SANADOR

SANADOR oferă pacienților o gamă completă de servicii medicale specializate pentru screeningul și prevenirea afecțiunilor provocate de consumul excesiv de zahăr. Medicii nutriționiști experimentați recomandă o dietă individualizată, concepută în funcție de nevoile și preferințele fiecărui pacient în parte, astfel încât să-i asigure acestuia toți nutrienții necesari și un număr redus de calorii.

Pentru analize medicale uzuale, precum monitorizarea glicemiei, indicele HOMA și măsurarea nivelului de colesterol și de trigliceride, pacienții se pot adresa pentru recoltare la orice clinică sau punct de lucru SANADOR. Probele recoltare sunt analizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente performante, pentru obținerea unor rezultate rapide și de încredere.

Echipa medicală de la SANADOR pune la dispoziție soluții integrate, care includ educație nutrițională, recomandări de stil de viață sănătoasă și, atunci când este necesar, tratamente moderne.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR