Ce este prezentația pelviană?

Prezentația pelviană este o prezentație la naștere în care bebelușul este poziționat cu picioarele sau cu fesele orientate spre canalul vaginal. Alege Maternitatea SANADOR pentru naștere în siguranță, la cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară!

În mod normal, pentru ca nașterea naturală să se desfășoare fără complicații, bebelușul trebuie să se afle în prezentație craniană, cu capul este orientat spre canalul de naștere, cu partea occipitală spre vagin și cu bărbia în piept.

Watch on YouTube

Într-o prezentație pelviană, fătul este poziționat cu capul orientat spre toracele mamei și cu membrele inferioare în proximitatea vaginului. O astfel de prezentație este frecventă până în săptămânile 35-36 de sarcină, iar cei mai mulți copii orientați astfel se vor repoziționa spontan până la termen.

Anumite subtipuri de prezentație pelviană permit nașterea pe cale vaginală, însă, din cauza riscului crescut de complicații și de afectare fetală, în cele mai multe cazuri, medicul obstetrician va recomanda nașterea prin cezariană. Aproximativ 3 din 100 de copii se regăsesc în poziție pelviană la finalul sarcinii. 

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de prezentație pelviană

Există 3 tipuri de prezentație pelviană:

  • Prezentație pelviană francă (decompletă) – apare în 75% dintre cazuri; în această prezentație, fătul se află cu coapsele flectate pe abdomen și cu genunchii în extensie; astfel, membrele inferioare sunt îndreptate (extinse) în fața corpului, cu piciorușele lângă cap;
  • Prezentație pelviană completă – în această poziție, atât coapsele, cât și genunchii sunt flectate;bebelușul se va afla într-o poziție ghemuită, în care atât fesele, cât și piciorușele sunt orientate inferior, spre canalul vaginal;
  • Prezentație pelviană incompletă – în această prezentație, unul sau ambele membre inferioare se află în extensie.

Cauze și factori de risc pentru prezentația pelviană

Nu se cunoaște o cauză exactă pentru care unii bebeluși se află într-o astfel de poziție înainte de finalul sarcinii, însă există câțiva factori ce pot crește riscul apariției acestui tip de prezentație. Aceștia pot fi reprezentați de:

  • Sarcina multiplă sau sarcina gemelară – prezența mai multor feți în uter poate determina ca unul dintre aceștia să nu aibă suficient spațiu pentru a se poziționa în prezentația corectă, craniană;
  • Multiparitatea – femeile care au avut mai multe sarcini în trecut prezintă o tonicitate scăzută a uterului, ceea ce îi permite fătului să se mobilizeze excesiv în interiorul cavității uterine;
  • Vârsta înaintată a mamei;
  • Nașterea anterioară a unui făt în prezentație pelviană;
  • Vârsta scăzută a sarcinii – feții mai mici de 37 de săptămâni se regăsesc frecvent în poziție pelviană;
  • Oligo- și poli-hidramniosul – prezența unei cantități prea mari de lichid amniotic în interiorul cavității uterine permite o mobilitate crescută bebelușului, care se poate muta în această poziție, cu membrele inferioare orientate spre vagin; de asemenea, o cantitate redusă a lichidului amniotic poate restricționa mobilizarea fătului în poziția normală, craniană;
  • Conformațiile anormale și afecțiunile uterine – uterul normal are o formă de pară, diametrul superior fiind mai mare decât cel inferior; o configurație diferită a uterului și prezența unor anumite afecțiuni, precum fibroamele uterine, pot să reducă din spațiul rezervat fătului, modificându-i poziția;
  • Placenta praevia – această afecțiune presupune implantarea anormală a placentei la nivelul sau în proximitatea colului uterin, obstruându-l;
  • Anumite afecțiuni fetale – de exemplu, anencefalia (lipsa de dezvoltare a creierului fetal).

Diagnosticul de prezentație pelviană

Prezentația pelviană a fătului poate fi suspectată de mamele cu experiență, prin simțirea mișcărilor bebelușului la nivelul abdomenului inferior. Diagnosticul este mai departe stabilit de medicul obstetrician. În timpul efectuării manevrelor speciale de palpare a abdomenului (cunoscute drept manevrele Leopold), medicul va simți capul rotund al fătului la nivelul abdomenului superior, precum și o masă dură, neregulată, la nivelul pelvisului, reprezentată de fesele și picioarele bebelușului.

De asemenea, cu ajutorul tactului vaginal, o manevră prin care se introduce degetul arătător acoperit de o mănușă în interiorul canalului vaginal, medicul poate stabili diagnosticul de prezentație pelviană.

Prezentația pelviană poate fi suspectată și prin auscultarea focarului cardiac al fătului (a bătăilor inimii bebelușului) la un nivel superior al abdomenului matern. Poziția anormală a fătului în interiorul cavității uterine este confirmată printr-o ecografie de sarcină.

Posibile complicații în timpul nașterii cu prezentație pelviană

Atunci când nașterea cu prezentație pelviană se desfășoară pe cale vaginală, capul fătului, care prezintă cel mai mare diametru, va ieși ultimul. Acest lucru implică anumite riscuri, precum:

  • Fracturi și dislocații ale membrelor (distocie la naștere);
  • Prolapsul de cordon ombilical – în această situație, cordonul ombilical este compresat în timpul pasajului fetal prin canalul vaginal, blocând aportul de oxigen și sânge fetal; aceasta este o complicație amenințătoare de viață pentru făt și reprezintă o urgență obstetricală;
  • Hemoragii intracraniene fetale;
  • Scor Apgar scăzut;
  • Asfixie la naștere;
  • Blocarea capului fetal;
  • Dezlipire de placentă.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recomandări privind nașterea unui copil aflat în prezentație pelviană

Atunci când fătul încă se regăsește în prezentație pelviană în săptămâna 37 de sarcină, medicul poate efectua o manevră de repoziționare a fătului cu capul în jos, numită versiune cefalică externă, pentru a permite nașterea bebelușului pe cale vaginală în condiții de siguranță.

În timpul acesteia, medicul va poziționa ambele mâini pe abdomenul mamei și va aplica presiune, pentru a deplasa capul micuțului la nivelul polului inferior al uterului. Această manevră are o eficacitate de până la 65-70%, însă implică anumite riscuri pentru făt. Versiunea cefalică este efectuată întotdeauna sub monitorizarea atentă a bătăilor cardiace fetale. O valoare anormală a frecvenței cardiace a bebelușului impune oprirea efectuării manevrei de versie cefalică.

Mulți medici recomandă nașterea prin operație cezariană atunci când fătul se află într-o poziție pelviană. Operația va fi programată între săptămânile 38 și 39 de sarcină, înainte de declanșarea naturală a travaliului.

Cu toate acestea, există o serie de condiții care, odată îndeplinite, pot permite nașterea fătului pe cale vaginală:

  • Copilul se află într-o prezentație pelviană francă;
  • Bebelușul nu prezintă semne de suferință fetală în timpul monitorizării;
  • Capul bebelușului nu are dimensiuni ridicate, iar pelvisul matern este suficient de larg pentru a permite pasajul fătului;
  • Fătul are o vârstă corespunzătoare și nu este prematur; în cazul unei nașteri premature, capul este disproporționat de mare față de restul corpului, ceea ce implică un risc crescut de blocare a acestuia;
  • Travaliul decurge normal și cervixul (colul uterin) se dilată corespunzător;
  • O echipă specializată în anestezie și terapie intensivă este pregătită în orice moment, în cazul în care este necesară conversia către o intervenție de cezariană; aproximativ 4 din 10 femei care încearcă nașterea naturală a unui făt aflat în prezentație pelviană vor necesita, în cele din urmă, operație cezariană.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Nașterea cu prezentație pelviană la Maternitatea SANADOR

Pacientele care aleg nașterea la Maternitatea SANADOR beneficiază de o monitorizare atentă pe toată durata travaliului, a nașterii și postnatal. Maternitatea SANADOR este parte a Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară, astfel încât asigură toate serviciile medicale necesare pentru o naștere în siguranță, chiar și atunci când apar complicații.

În caz de naștere cu prezentație pelviană, atunci când medicul recomandă cezariană, operația are loc în cele mai bune condiții, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu compartimente dedicate pentru adulți și pentru nou-născuți. Prin urmare, atât pacienta, cât și micuțul vor primi asistență medicală avansată, pentru o recuperare rapidă și pentru a preveni complicațiile.

Bebelușii care vin pe lume prematur, cu probleme de sănătate, sau printr-o naștere dificilă, vor fi stabilizați și apoi monitorizați pe Secția de Neonatologie, care este dotată cu echipamente de ultimă generație.

  • Alege nașterea în deplină siguranță, la Maternitatea SANADOR! Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR