Ce este sarcina prelungită?

Sarcina prelungită este o sarcină care trece de 42 de săptămâni de vârstă gestațională, adică depășește termenul de naștere cu 14 zile. Cauzele nașterii după termen sunt încă necunoscute, însă există unii factori predispozanți.

Nașterea postmatură este asociată cu o serie de riscuri atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Astfel, ambii pot necesita îngrijiri medicale speciale în perioada postnatală, pe secția de terapie intensivă. De aceea, începând cu săptămâna 41, sarcina trebuie atent monitorizată. Pentru a preveni complicațiile, medicul poate recomanda declanșarea travaliului prin metode medicale sau nașterea prin cezariană.

Durata normală a unei sarcini este de 37-41 de săptămâni. Estimarea datei aproximative de naștere este realizată de medicul obstetrician printr-un calcul, luând în considerare ultima menstruație, dar și pe baza ecografiei de sarcină.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru sarcina peste termen

Cauza exactă a sarcinii peste termen nu este cunoscută. Totuși, există un risc mai ridicat de sarcină prelungită în următoarele situații:

  • Bebelușul este de sex masculin;
  • Mămica este la prima sarcină;
  • Există un istoric de sarcină peste termen la sarcini anterioare;
  • Pacienta suferă de obezitate;
  • Există o predispoziție genetică, situație în care este indicat un consult genetic și poate fi necesară efectuarea unor teste speciale.

Pe de altă parte, depășirea termenului de naștere se poate datora și estimării incorecte pe baza ultimei menstruații. În numeroase cazuri, vârsta gestațională este supraestimată. În această situație, depășirea termenului nu indică în mod real o sarcină prelungită.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Semnele și simptomele bebelușului postmatur

Un nou-născut postmatur prezintă următoarele semne:

  • Aspect matur și alert, ochii fiind larg deschiși;
  • Tegumente uscate, subțiri, care se descuamează;
  • Piele lăsată, ridată, din cauza depozitelor subcutanate reduse de țesut adipos (grăsime);
  • Unghii lungi;
  • Păr abundent pe scalp;
  • Cute pe palme și tălpi;
  • Unghiile, pielea și cordonul ombilical sunt pătate cu meconiu (primul scaun al bebelușului, o materie de culoare verzuie sau galbenă), care a fost eliberat în lichidul amniotic.

Diagnosticarea sarcinii prelungite

Sarcina peste termen este diagnosticată pe baza vârstei gestaționale și a examenului clinic al nou-născutului, realizat de medicul neonatolog.

Monitorizarea antenatală la 41 de săptămâni este, însă, esențială pentru a supraveghea atent evoluția sarcinii și sănătatea fătului și pentru a alege cea mai potrivită metodă de naștere. Evaluarea include:

  • Test non-stres – măsoară ritmul cardiac al fătului și răspunsul activității cardiace la mișcare, într-un interval de timp, de obicei pentru 20 de minute. Se efectuează prin atașarea de abdomen a două curele prevăzute cu senzori;
  • Profil biofizic modificat – test non-stres însoțit de evaluarea ecografică a cantității de lichid amniotic;
  • Profil biofizic complet – evaluarea cantității de lichid amniotic, a ritmului cardiac, a respirației fătului, a tonusului muscular și a mișcărilor. Se efectuează cu ajutorul ecografiei.

Posibile complicații în sarcina peste termen

Complicațiile în nașterea postmatură pot apărea atât în cazul bebelușului, cât și în cazul mamei.

Dintre riscurile pentru făt, amintim:

  • Hipoglicemie – postmaturitatea se asociază adesea cu un nivel seric de glucoză redus, din cauza rezervelor scăzute de glicogen ale fătului;
  • Macrosomie fetală – este definită de o greutate a nou-născutului de peste 4,5 kg. Macrosomia poate duce la travaliu prelungit, la distocie de umăr (blocarea umărului în canalul vaginal) și la ruptură de perineu;
  • Dismaturitate – deși în general bebelușii postmaturi continuă să crească până la naștere, unii dintre ei se opresc din creștere după ce data estimată de naștere este depășită. În contextul unei insuficiențe placentare, aceștia nu mai iau în greutate, deoarece au un aport transplacentar redus de nutrienți. Aceasta este o formă de restricție de creștere intrauterină, nou-născutul fiind subnutrit și având o greutate prea mică pentru vârsta gestațională;
  • Oligohidramnios asociat cu distres fetal și asfixie la naștere – din cauza lichidului amniotic redus, cordonul ombilical poate fi comprimat, ceea ce întrerupe fluxul de oxigen către făt, producând hipoxemie fetală. Nou-născutul care nu respiră necesită resuscitare imediat după naștere;
  • Sindromul de aspirație de meconiu – meconiul eliberat în lichidul amniotic poate fi aspirat în plămâni de către făt, ceea ce se asociază cu tulburări serioase de respirație după naștere;
  • Moarte fetală – postmaturitatea crește riscul de a naște un făt mort.

Printre riscurile pentru mamă legate de nașterea după termen se numără:

  • Lacerații perineale – ruptură de perineu, leziuni vaginale sau rectale, care se asociază cu anumite riscuri, cum ar fi incontinență urinară sau fecală;
  • Hemoragie postpartum – sângerare severă după naștere;
  • Distocie la naștere – este caracterizată de un travaliu dificil, prelungit, cu o progresie lentă (sau eșecul progresiei acestuia);
  • Necesitatea de a naște asistat sau prin cezariană – travaliul dificil poate impune utilizarea unor instrumente (naștere cu forceps sau cu vacuum), pentru a facilita nașterea. Acest lucru se asociază, la rândul său, cu alte riscuri pentru mamă și făt. De asemenea, poate fi necesară efectuarea de urgență a operației de cezariană, care presupune o recuperare mai dificilă.
  • Pentru naștere în siguranță, alege Maternitatea SANADOR! Programează-te!

Tratamentul pentru sarcina prelungită

Pentru a facilita nașterea după termen, este necesară inducerea travaliului, prin diferite tehnici:

  • Înmuierea și dilatarea a cervixului – în acest scop, medicul poate administra intravaginal analogi de prostaglandine. De asemenea, poate insera un cateter (tub subțire) în vagin, prevăzut cu un balon expandabil la capăt. Acesta va fi umflat la nivelul colului uterin, pentru a-l dilata mecanic;
  • Inducerea contracțiilor – prin administrarea hormonului oxitocină;
  • Separarea membranelor – utilizând o mănușă chirurgicală, specialistul introduce un deget prin colul uterin. Prin mișcări circulare, acesta desprinde sacul amniotic de cervix și de peretele uterin, pentru a stimula declanșarea travaliului;
  • Ruperea sacului amniotic – dacă acesta este încă intact, medicul creează un orificiu la nivelul sacului, pentru a elibera lichidul amniotic („ruperea apei”).
  • Medicul poate lua în considerare utilizarea instrumentelor de naștere asistată (forceps, vacuum), dacă travaliul este unul dificil. În unele cazuri, singura soluție pentru o naștere fără complicații rămâne efectuarea operației de cezariană.

De asemenea, tratamentul pentru nou-născuții postmaturi include o monitorizare postnatală atentă, gestionarea complicațiilor apărute și asigurarea nutriției optime.

În cazul aspirației de meconiu, bebelușii necesită ventilație mecanică prin intubație endotraheală sau prin alte tehnici (cum ar fi ventilație cu frecvență înaltă), în vederea administrării de oxigen. De asemenea, medicul poate efectua o injecție cu surfactant, substanță care căptușește alveolele pulmonare, pentru a facilita respirația.

Hipoglicemia este gestionată prin hrăniri frecvente sau prin administrare intravenoasă de glucoză.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Gestionarea unei sarcini prelungite la Maternitatea SANADOR

Pacientele care aleg nașterea la Maternitatea SANADOR beneficiază de monitorizare atentă pe toată durata sarcinii, de asistare la naștere și de cele mai bune îngrijiri postnatale. La SANADOR, viitoarele mămici au acces la toate analizele de laborator și la ecografiile de sarcină recomandate, inclusiv la testare genetică prenatală sau la teste genetice postnatale, dacă există indicație în acest sens.

La Maternitatea SANADOR, nou-născuții beneficiază de monitorizare, screening metabolic extins și de toate analizele necesare în cazul unor probleme de sănătate.

Mama și bebelușul sunt cazați în condiții de maxim confort, nou-născutul fiind evaluat complet prin analize, investigații și prin screening metabolic extins. Maternitatea SANADOR dispune de o Secție de Terapie Intensivă Neonatală performantă, unde micuții care vin pe lume prin naștere prematură, postmatur sau cu diferite probleme de sănătate primesc asistență medicală specializată.

Maternitatea SANADOR este parte a Spitalului Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară. Astfel, spitalul dispune de toate dotările necesare și de o echipă medicală experimentată, care poate interveni prompt și eficace atunci când apar situații urgente. Secția de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic SANADOR este acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR