Ce este prezentația fetală?

Prezentația fetală descrie acea poziție în care se regăsește fătul în interiorul uterului matern la finalul sarcinii. Mai precis, tipul de prezentație la naștere descrie ce parte a corpului bebelușului este pregătită pentru a se angaja prima în canalul nașterii. Felul în care este poziționat fătul în interiorul cavității uterine poate influența dinamica travaliului, anumite prezentații fetale fiind contraindicate pentru inițierea nașterii pe cale naturală (vaginală). Vino la Maternitatea SANADOR pentru servicii medicale complete și îngrijire atentă a bebelușului!

În aproximativ 95% dintre sarcini, fătul se regăsește într-o poziție craniană sau cefalică, având capul în flexie, orientat inferior spre canalul nașterii, cu bărbia în piept și cu fața spre coloana vertebrală maternă (cu fața în jos). Aceasta reprezintă prezentația la naștere ideală pentru inițierea travaliului, capul fiind primul segment anatomic care se va angaja în canalul nașterii și care, prin urmare, va ieși primul la exterior. Majoritatea feților se așază într-o prezentație cefalică până în săptămânile 32-36 de sarcină.

Pe parcursul sarcinii, mai ales în stadiile incipiente, fătul se poate mișca liber în interiorul cavității uterine. Pe măsură ce acesta crește în dimensiuni, mișcările sale devin tot mai limitate de spațiul restrâns din interiorul abdomenului. Cel mai adesea, spre finalul sarcinii, fătul se va roti și va adopta poziția finală, cu capul orientat către inferior, prezentație ce permite inițierea nașterii pe cale naturală

Canalul nașterii este un tunel elastic, format de cervix, canalul vaginal și vulvă. În timpul travaliului, contracțiile uterului matern permit dilatarea colului uterin (a cervixului) și lărgirea tunelului vaginal, permițând deplasarea (coborârii) fătului prin canalul nașterii. 

  • 021 9699 Programează-te!

Stabilirea prezentației la naștere

Poziția fătului la naștere poate fi bănuită chiar de către mamă, care simte mișcările bebelușului începând cu săptămânile 16-20 de sarcină. Medicul de obstetrică-ginecologie va examina cu atenție abdomenul matern și va efectua manevrele speciale de palpare, numite manevrele Leopold, prin care se încearcă stabilirea poziției fătului în interiorul uterului matern. Capul bebelușului se va simți drept o structură fermă, rotundă și de consistență dură.

Tipul de prezentație fetală va fi întotdeauna confirmat cu ajutorul examinării ecografice, care permite vizualizarea exactă a poziției fătului și a segmentului anatomic pregătit de angajare la nivelul canalului vaginal.

  • Maternitatea SANADOR oferă cele mai bune condiții pentru siguranța și confortul viitoarelor mămici și bebelușilor. Programează-te!

Principalele tipuri de prezentație a fătului la naștere

Există mai multe variante de poziții ale fătului în timpul nașterii, fiecare prezentație la naștere având, la rândul ei, mai multe subtipuri:

Prezentația cefalică

Prezentația cefalică (prezentația craniană) presupune orientarea pe axă verticală a fătului în interiorul cavității uterine, cu vertexul (creștetul capului) spre canalul nașterii și cu bărbia în piept; în funcție de orientarea feței, putem întâlni două subtipuri:

  • Prezentație occipitală anterioară – este varianta ideală de prezentație fetală, ce permite, în cele mai multe dintre cazuri, o progresie facilă a travaliului și o naștere fără complicații; în acest tip de prezentație, bebelușul are occiputul (partea posterioară a capului) orientat în sus, iar fața acestuia este orientată în jos, către coloana vertebrală maternă; cu alte cuvinte, fața bebelușului este orientată în jos atunci când mama se află în poziție culcată;
  • Prezentație occipitală posterioară – în această poziție fetală, fața bebelușului este orientată în sus, către abdomenul matern; această variantă poate fi problematică, întrucât poziția nu permite extinderea completă a capului în exterior, pe sub osul pubian și poate determina un travaliu dureros, cu o durată prelungită; uneori, poate necesita extracția fătului cu ajutorul forcepsului sau nașterea acestuia prin operație cezariană;

Prezentație pelviană  

În această prezentație la naștere, fătul este orientat tot pe o axă verticală, însă cu fesele (șezutul) sau membrele inferioare spre canalul nașterii; astfel, membrele inferioare ale fătului vor fi primele care vor ieși din canalul nașterii; o astfel de prezentație poate avea, la rândul său, 3 variante diferite:

  • Prezentație pelviană francă (decompletă) – într-o astfel de prezentație, bebelușul se află cu șezutul către canalul nașterii, cu coapsele în flexie pe abdomen și cu genunchii extinși către anterior; această variantă, care este cea mai frecventă dintre prezentațiile de tip pelvian, implică un risc crescut de prolabare a cordonului ombilical, ceea ce ar putea determina scăderea aportului de oxigen și de substanțe nutritive către făt în timpul unei nașteri pe cale vaginală;
  • Prezentație pelviană completă – atât coapsele, cât și genunchii sunt în flexie, bebelușul având o poziție ghemuită, cu șezutul orientat către canalul vaginal; această poziție prezintă un risc similar de prolabare a cordonului ombilical în timpul unei nașteri pe cale naturală;
  • Prezentație pelviană incompletă – unul sau ambele membre inferioare ale bebelușului sunt extinse, acesta având vârfurile degetelor orientate inferior, spre canalul vaginal;

Prezentație transversă

În prezentația transversă, fătul este orientat pe o axă orizontală de-a lungul uterului, umărul fiind segmentul anatomic cel mai apropiat de intrarea în canalul nașterii. Este cea mai problematică dintre prezentații, având aproape întotdeauna indicație de naștere prin operație cezariană.

  • Alege SANADOR pentru ca bebelușul tău să beneficieze de cea mai bună îngrijire!

Recomandări privind nașterea în funcție de prezentație

Tipul de prezentație la naștere are o importanță deosebită în stabilirea mecanismului travaliului. Pentru o naștere pe cale vaginală, ideală este prezentația cefalică occipitală anterioară. În schimb, pentru prezentațiile pelviene și pentru cea transversă se indică, în majoritatea cazurilor, naștere prin operație cezariană programată.

Pentru mamele feților aflați în prezentație pelviană sau transversă, care totuși doresc o naștere pe cale naturală, se poate efectua o manevră specială, numită versiune cefalică externă, prin care se încearcă repoziționarea fătului în cavitatea uterină într-o poziție cefalică. Manevra se poate efectua în săptămânile 37 sau 38 de sarcină și poate necesita administrarea unei premedicații pentru relaxarea mușchiului uterin, în scopul prevenirii declanșării contracțiilor uterine. Pentru această manevră, medicul va aplica ambele mâini la nivelul abdomenului matern și va încerca, prin aplicarea de presiune ușoară, dar fermă, să deplaseze capul fetal la polul inferior uterin. Aceasta are un succes de aproximativ 50%, 1 din 2 copii reușind să fie repoziționați în urma manevrei.

  • Sarcina trebuie monitorizată cu regularitate. Vino la SANADOR pentru consultații moderne!

Prezentația fetală și nașterea la Maternitatea SANADOR

Viitoarele mame care aleg Maternitatea SANADOR beneficiază de servicii medicale complete pe durata sarcinii, care includ consultații de obstetrică-ginecologie, analize de laborator, ecografii de sarcină, inclusiv morfologie fetală și ecocardiografie fetală, și alte investigații specifice.

Echipa bine pregătită, care include obstetricieni cu pregătire la cel mai înalt nivel, și dotările la standarde internaționale asigură buna desfășurare a nașterii, indiferent de prezentația fetală. Nou-născuții sunt îngrijiți atent și monitorizați permanent în Secția de Neonatologie, unde sunt consultați de medici de diferite specialități. La Maternitatea SANADOR, pacientele pot opta pentru cazare în sistem rooming-in, în care nou-născuții rămân cu mamele în rezervă. Secția de Terapie Intensivă Neonatală asigură cele mai bune condiții pentru prematuri, fiind dotată cu incubatoare moderne, necesare pentru buna dezvoltare a copilului prematur.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR