Functionarea corecta a inimii are la baza un sistem electric complex si bine organizat ce permite formarea automata de impulsuri electrice si transmiterea acestora pe circuite electrice specializate catre musculatura cardiaca. Este astfel activata contractia diverselor cavitati cardiace intr-o anumita succesiune care asigura curgerea sangelui intr-o singura directie.

In mod normal, in repaus, inima isi mentine o frecventa a contractiilor intre 50 si 100 pe minut. Exista situatii patologice in care apar deficiente de formare sau transmitere a impulsului electric in inima si pulsul poate scadea sub 50/minut - situatie numita bradicardie. De obicei, este simptomatica prin ameteli sau pierderi ale starii de constienta si singurul tratament eficient este implantarea de cardiostimulator, un dispozitiv care trimite impulsuri electrice artificiale la nivelul miocardului si suplineste astfel aceasta deficienta de puls.

O alta categorie de pacienti ce poate beneficia de terapia prin cardiostimulare este cea a pacientilor cu insuficienta cardiaca asociata cu tulburari de conducere a impulsurilor electrice. La acesti pacienti atat miocardul este deteriorat cat si caile de conducere a impulsului electric, fiind astfel afectata secventa normala a contractiei segmentelor cardiace (asincronism de contractie) si implicit functia de pompa a inimii. In aceasta situatie se poate implanta un dispozitiv de resincronizare cardiaca care restabileste secventa corecta de contractie si amelioreaza astfel si functia de pompa.

In plus, unii pacienti cu insuficienta cardiaca au si risc de moarte subita prin aritmii ventriculare. Aceste aritmii pot fi tratate prin defibrilare, terapie care implica administrarea unui soc electric la nivelul inimii. Cum momentul aparitiei unei astfel de aritmii nu poate fi prezis, acesti pacienti necesita un dispozitiv special numit cardiodefibrilator implantabil, ce monitorizeaza permanent activitatea electrica a inimii si trateaza rapid prin soc electric intern eventualele episoade aritmice.

La Sanador, exista Laboratorul de Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile, pe care l-am dotat cu tehnologie de ultima generatie de angiografie si de monitorizare electrica si hemodinamica.

Permite efectuarea in mod constant a procedurilor de implantare de stimulatoare cardiace, defibrilatoare cardiace implantabile, dispozitive de resincronizare cardiaca sau dispozitive implantabile de monitorizare electrica de lunga durata.

Patologia careia se adreseaza aceste terapii este vasta: bradicardii de tip boala de nod sinusal sau bloc atrioventricular, insuficienta cardiaca cu bloc major de ramura stanga sau alte tulburari de conducere, boli cu risc de moarte subita prin aritmii cardiace.

Tratamentul aritmiilor cardiace prin proceduri de electrofiziologie si ablatii cu radiofrecventa

Exista situatii in care anumite celule cardiace pot descarca impulsuri electrice anormale cu frecventa mare, de obicei peste 100/min, uneori peste 200/min- situatie numita tahicardie. Astfel de frecvente mari pot aparea si in cazul prezentei in inima a unor circuite electrice anormale, care pot conduce impulsul nervos cu viteze mari.

In functie de locul declansarii, tahicardiile se clasifica in tahicardii supraventriculare si ventriculare, cu implicatii clinice si prognostice diferite.

Multe tahicardii sunt bine tolerate de catre pacient, manifestandu-se prin simptome usoare, dar exista tahicardii amenintatoare de viata prin producerea de pierdere a constientei.

Merita mentionata fibrilatia atriala, cea mai frecventa aritmie, care are un impact clinic semnificativ si pentru care s-au facut progrese terapeutice importante.

Diagnosticul tulburarilor de ritm cardiac se poate face prin ECG si Holter ECG, dar singura metoda prin care se clarifica tipul de tahicardie si mecanismul acesteia, cu implicatii terapeutice importante, este studiul electrofiziologic.

Tratamentul tahicardiilor se poate face folosind medicamente antiaritmice, dar de cele mai multe ori singura metoda curativa este ablatia, o metoda invaziva (se introduc catetere in interiorul inimii folosind ca acces vase de sange periferice) prin care cu ajutorul curentilor de radiofrecventa se inlatura focarele sau circuitele anormale.

La Spitalul Clinic Sanador, efectuam proceduri de electrofiziologie intracardiaca, diagnostica si terapeutica – studii electrofiziologice pentru diagnosticul tuturor aritmiilor precum si ablatii cu radiofrecventa atat pentru aritmii comune – tahicardii supraventriculare, flutter atrial, sindrom WPW, dar si complexe – tahicardii ventriculare sau fibrilatie atriala.

Pentru ca dorim sa-ti garantam ca, la Sanador, te afli pe maini bune, iti expunem, pe larg, dotarile Laboratorului Electrofiziologie si Dispozitive Implantabile: console de electrofiziologie intracardiaca multicanal, dar si sisteme 3D/4D de cartografiere color in timp real de tip CARTO.

Acestea presupun integrare imagistica anatomico –functionala, atat prin creare de harti intracardiace in timp real a anatomiei intracardiace in 3D, cat si prin suprapunerea imaginii cu cea obtinuta anterior procedurii prin angio tomografie computerizata cardiaca. Dezvoltarea si suprapunerea in timp si – componenta 4D – pe aceasta structura a aritmiilor pentru localizare fasciculelor, focarelor de automatism si ghidarea cateterelor de ablatie se face printr-un sistem de triangulatie de tip GPS corporal si cu afisarea hartilor codate color in dinamica.

Ablatiile de fibrilatie atriala – izolarea venelor pulmonare si ablatia in atriul stang se realizeaza in cazurile de manifestari paroxistice sau persistente cu rezultate foarte bune, acestea efectuandu-se si impreuna cu echipe de specialisti de marca din Europa.

Galerie foto