Răceală sau pneumonie? Semne ca să le diferențiezi!

O simplă răceală dacă nu este corect tratată poate duce la o gravă pneumonie care să-ți pună viață în pericol. Uite cum să faci diferențierea între ele și de ce să te prezinți la medicul specialist încă de la primele semne care indică una dintre aceste afecțiuni!

Viroza respiratorie

Una dintre cele mai comune afecțiuni respiratorii este răceala care reprezintă o inflamație virală a căilor respiratorii superioare. Persoanele care au o imunitate mai scăzută riscă să se îmbolnăvească mai ușor. Virusul se transmite prin strănut sau tuse, prin aer. O altă posibilă cauză a răcelii poate fi expunerea la frig.

Simptome
1. Durere în gât
2. Strănut
3. Nas înfundat
4. Scurgeri nazale

Uneori răceala sau viroza respiratorie, cum este denumită în termeni medicali, poate fi însoțită și de febra sau de frisoane și de dureri musculare.

Tratament pentru răceală
Pe lângă consumul de ceai și băuturi calde cu miere și lămâie, cel mai bine este să mergi la un control la medicul de familie sau la medicul generalist pentru tratamentul adecvat. Acesta este cel mai în măsură să-ți recomande remediile potrivite pentru a trata viroza respiratorie.

Semnele pneumoniei

Pneumonia apare de obicei în urmă afecțiunilor cailor respiratorii și constă în inflamarea plămânilor, că urmare a prezenței în organism a unor bacterii sau virusuri. În astfel de condiții, plămânii nu mai reușesc să asigure în mod eficient distribuirea oxigenului în sânge, iar celulele nu mai pot funcționa normal.

Simptome
Simptomele pneumoniei debutează brusc sau apar în urma unei infecții respiratorii. Boala poate fi identificată cu ușurință dacă există următoarele tipuri de semnale:

  1. Tuse uscată sau tuse însoțită de mucus de culoare ruginie sau verde, provenit din plămâni.
  2. Febra, care poate crește progresiv și este însoțită de frisoane sau de transpirație accentuată.
  3. Dureri la nivelul pieptului accentuate mai ales după excesul de tușe.
  4. Respirație fluctuantă.
  5. Stare de oboseală sau de slăbiciune.

Tratament pentru pneumonie
Tratamentul cu antibiotice este cel mai des utilizat pentru combaterea pneumoniilor. Administrarea acestora se face pe baza de rețeta medicală prescrisă de către medicul specialist. Durata tratamentului poate varia, între 10 și 14 de zile, sau mai mult, în funcție de gravitatea bolii, a complicațiilor sau la pacienții spitalizați.

În unele cazuri se poate apela și la oxigenoterapie - reglarea insuficienței respiratorii cu ajutorul unui aparat. Alegerea medicației pentru tratamentul adecvat al pneumoniei se face numai de către medicul specialist în funcție de vârstă pacientului, tipul simptomelor și severitatea acestora. În lipsa tratamentului potrivit, pneumonia poate duce la bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC).

Ce să faci pentru a preveni răceală și pneumonia

  • Fă-ți vaccinul antigripal în fiecare an la începutul sezonului rece.
  • Tratează orice tip de infecție a cailor respiratorii, oricât de superficială ți s-ar părea! De cele mai multe ori pneumonia apare că urmare a acestor afecțiuni care nu au fost tratate corespunzător.

SANADOR