Prostata marita – cand este nevoie de tratament medicamentos

Odata cu inaintarea in varsta, multi barbati incep a prezenta o crestere a frecventei urinare, o scadere a jetului urinar si aparitia mictiunilor nocturne, moment in care o parte din acestia stabilesc, ca si cauza a problemei lor, prostata marita si incearca sa gaseasca un remediu, fie prin intermediul anturajului, fie in mass-media, fara a consulta un specialist.

„Prostata marita” nu este echivalent cu simptomatologie urinara severa si, in consecinta, initierea terapie medicamentoase sau chiar a terapiei interventionale nu sunt necesare. Unui pacient cu „prostata marita” trebuie sa i se stabileasca mai intai gradul simptomatologiei urinare joase, in urma unei anamneze si a completarii unui chestionar – Scorul International al Simptomatologiei Prostatice (IPSS), apoi volumul prostatic, fie prin tuseu rectal sau metode imagistice ecografice, si nu in ultimul rand obiectivat gradul obstructiei prin studii urodinamice cu masurare de reziduu postmictional. La acestea vor fi adaugate investigatiile de laborator precum sumarul de urina, urocultura, PSA (Antigenul Specific Prostatic) si free PSA.

Astfel, dupa evaluarea corespunzatoare si stratificarea pacientului in functie de severitatea simptomelor urinare joase se poate decide algoritmul terapeutic impreuna cu pacientul, deoarece este absolut necesara explicarea riscurilor si beneficiilor diferitelor forme de terapie. Aceasta colaborare deschisa si implicarea pacientului au menirea de a creste complianta la tratament si sunt un element important in identificarea terapiei individuale in parte.

Posibilitatile terapeutice existente in aceasta patologie sunt reprezentate de modalitati terapeutice si conservatoare ce includ supravegherea si modificarea stilului de viata (terapie comportamentala si modificari dietetice), fitoterapie (extracte de polen, seminte de dovleac, fructe de Serenoa Repens sau Boswellia serrata) si tratamentul farmacologic (tratament cu alfa-blocanti tip Tamsulosin, inhibitori de 5-alfareductaza tip Dutasterida sau combinatia acestora). Esecul parcugerii tuturor celor trei etape va avea drept ultima solutie terapia chirurgicala.

Informatiile au fost oferite de Dr. Bogdan Gabriel Parliteanu, Medic specialist Urologie si Seful sectiei de Urologie din cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Ele au fost publicate in editia din februarie 2020 a Click Sanatate.