Indicațiile tratamentului medicamentos în hipertrofia de prostată

Odată cu înaintarea în vârstă, mulți bărbați încep a prezenta o creștere a frecvenței urinare, o scădere a jetului urinar și apariția micțiunilor nocturne, moment în care o parte din aceștia stabilesc ca și cauză a problemei lor a fi hipertrofia de prostată și încearcă să găsească un remediu, fără a consulta un specialist.

„Prostată mărită” nu este neapărat asociată cu o simptomatologie urinară severă și, în consecință, inițierea terapiei medicamentoase sau chiar a terapiei interventionale nu sunt necesare. Unui pacient cu „prostată mărită” trebuie să i se stabilească mai întâi gradul simptomatologiei urinare joase, în urmă unei anamneze și a completării unui chestionar – Scorul Internațional al Simptomatologiei Prostatice (IPSS), apoi volumul prostatic, fie prin tușeu rectal sau metode imagistice ecografice, și nu în ultimul rând obiectivat gradul obstrucției prin studii urodinamice cu măsurare de reziduu postmictional. La acestea vor fi adăugate investigațiile de laborator precum sumarul de urină, urocultura, PSA (Antigenul Specific Prostatic) și free PSA.

Astfel, după evaluarea corespunzătoare și stratificarea pacientului în funcție de severitatea simptomelor urinare joase se poate decide algoritmul terapeutic împreună cu pacientul, deoarece este absolut necesară explicarea riscurilor și beneficiilor diferitelor forme de terapie. Această colaborare deschisă și implicarea pacientului au menirea de a crește complianța la tratament și sunt un element important în identificarea terapiei individuale în parte.

Posibilitățile terapeutice existente în această patologie sunt reprezentate de modalități terapeutice și conservatoare ce includ supravegherea și modificarea stilului de viață (terapie comportamentală și modificări dietetice), fitoterapie (extracte de polen, semințe de dovleac, fructe de Serenoa Repens sau Boswellia serrata) și tratamentul farmacologic (tratament cu alfa-blocanti tip Tamsulosin, inhibitori de 5-alfareductaza tip Dutasterida sau combinația acestora). Eșecul parcugerii tuturor celor trei etape va avea drept ultima soluție terapia chirurgicală.

Informatiile au fost oferite de Dr. Bogdan Gabriel Parliteanu, Medic specialist Urologie la Spitalul Clinic SANADOR. Ele au fost publicate in editia din februarie 2020 a Click Sanatate.

SANADOR