Monitorizarea prin pH-metrie cu impedanță pentru boala de reflux gastroesofagian

Ce este pH-metria cu impedanță esofagiană?

Monitorizarea prin pH-metrie cu impedanță esofagiană pentru 24h este o investigație medicală folosită pentru diagnosticul bolii de reflux gastroesofagian (BRGE), adică pentru a evalua volumul de reflux acid sau non-acid care ajunge din stomac în esofag pe parcursul unei zile.

Boala de reflux gastroesofagian se poate manifesta prin simptome tipice, cum sunt arsurile gastrice, regurgitațiile lichide sau alimentare, ori atipice, precum tusea, răgușeala, senzația de nod în gât sau de inflamație permanentă, durerea toracică non-cardiacă.

Watch on YouTube

În cazul simptomelor tipice, pH-metria este utilă pentru evaluarea pacienților refractari la tratamentul optimizat medicamentos (esomeprazol, omeprazol, pantoprazol, rabeprazol, famotidină), în timp ce, în cazul simptomelor atipice, investigația folosește la confirmarea bolii de reflux gastroesofagian ca fiind cauza acestora, ulterior excluderii cauzelor din sfera ORL și pneumologie.

Investigația este indicată adesea și ca parte a evaluării preoperatorii, în cazul indicației de intervenție chirurgicală anti-reflux.

Procedura oferă informații multiple despre:

  • nivelul procentual de expunere a esofagului la acidul gastric și, implicit, despre riscul de a dezvolta esofagită, esofag Barrett și cancer esofagian;
  • numărul de episoade de reflux din ultimele 24 h;
  • componența episoadelor de reflux: acid, slab acid, alcalin, neutru;
  • asocierea prin cauzalitate reflux-simptom.

Cum se realizează pregătirea pentru investigație?

Cu șapte zile înaintea efectuării procedurii, se recomandă oprirea administrării medicamentelor care inhibă activitatea gastrică (esomeprazol, omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol, famotidină). Pentru controlul simptomelor, sunt acceptate alte medicamente (Gaviscon, Gerdoff, Venter etc.).

  • Vino la SANADOR pentru monitorizare prin pH-metrie esofagiană cu impedanță!

De asemenea, medicii recomandă ca pacienții să respecte un repaus alimentar și hidric cu șase ore înainte de procedură. În schimb, odată ce cateterul este la locul său, pacientul va putea mânca și bea ca de obicei. Procedura de plasare a sondei durează între 10 și 30 de minute, nu necesită anestezie sau sedare, așa că bolnavul rămâne treaz în timpul procedurii, iar după aceasta se poate întoarce imediat la activitățile obișnuite.

Pașii necesari pentru efectuarea procedurii

Primul pas este reprezentat de efectuarea manometriei esofagiene cu rezoluție înaltă, procedură necesară pentru a repera distanța față de narine la care se va monta ulterior cateterul de pH-metrie și impendanță. Manometria esofagiană oferă și informații despre peristaltica esofagiană (contracțiile musculare ale acestui organ), cu rol important în alegerea tipului de intervenție chirurgicală anti-reflux. De asemenea, poate evalua cu precizie hernia gastrică transhiatală.

Manometria esofagiană presupune introducerea unui cateter, un tub subțire, flexibil, prin una dintre narine, care va avansa odată cu deglutiția (înghițitul) pacientului până la nivelul stomacului. În timpul manometriei esofagiene, pacientul va lua 10 înghițituri a câte 5 ml de apă. Din acest motiv, atât manometria esofagiană, cât și pH-metria se efectuează cu pacientul complet conștient, cooperant. Se va folosi doar anestezie locală la nivelul gâtului sau narinelor, cu gel sau spray anestezic (lidocaină). La finalul celor 10 înghițituri, cateterul de manometrie se îndepărtează și analiza se poate efectua în acel moment.

  • pH-metria este utilă pentru evaluarea pacienților cu boală de reflux gastroesofagian refractari la tratamentul medicamentos.

În pasul următor, imediat în continuarea manometriei esofagiene, se efectuează pH-metria. Manevra presupune, de asemenea, introducerea unui cateter prin narine, ce va avansa până la nivelul treimii inferioare a esofagului, în funcție de reperul oferit de manometria esofagiană efectuată anterior. Cateterul de pH-metrie va fi conectat la un monitor asemănător monitorului tip Holter ECG, care  înregistrează în mod continuu ritmul inimii în timpul activităților de zi cu zi, și pe care pacientul îl va purta pe umăr, ca pe o geantă.

Cateterul de pH-metrie atașat la monitor va fi purtat până a doua zi, pe un interval de 20-24 de ore. În timpul purtării cateterului de pH-metrie, pacientul va încerca să aibă o zi cât mai normală, nefiind necesară spitalizarea, iar pacientul se va putea alimenta normal.

În final, va fi necesară o a doua vizită în clinică, în ziua următoare, pentru îndepărtarea cateterului de către asistentul medical, o procedură care se desfășoară rapid și fără probleme. Întrucât analiza traseului de pH-metrie și impedanță necesită timp și este laborioasă, rezultatul nu poate fi oferit pe loc, ci la 5-7 zile de la efectuarea investigației.

Informațiile pentru acest articol au fost oferite de Dr. Anca Mirela Dimitriu, medic specialist Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR și Clinica SANADOR Floreasca

Programează-te pentru investigație!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR