Osteodensitometria DEXA pentru diagnosticul osteoporozei

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin modificarea arhitecturii țesutului osos, care duce la o fragilitate crescută a scheletului. Oasele devin atât de fragile încât se pot fractura după un traumatism minor sau în timpul unei activități obișnuite, după o cădere, un strănut sau chiar la un efort de tuse.

Osul este un țesut viu, care se reînnoiește în mod constant printr-un proces numit remodelare. Acesta presupune un echilibru între formarea osului nou și distrugerea celui vechi. Masa osoasă atinge un vârf al formării sale în jurul vârstei de 20–30 de ani, iar după această vârstă, procesul încetinește. Atunci când distrugerea osoasă (resorbția) are loc într-un ritm mai accelerat decât formarea osului nou, apare osteoporoza.

 • Vino la SANADOR pentru a beneficia de diagnosticul osteoporozei cu ajutorul aparatului GE Lunar Prodigy!

Cum se manifestă?

Osteoporoza este o boală silențioasă, care nu devine manifestă decât în momentul apariției unei fracturi – cel mai frecvent la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și antebrațului. O eventuală scădere în înălțime cu mai mult de 4 cm sau o poziție cifotică a coloanei vertebrale pot fi indicii ale prezenței tasărilor vertebrale.

Care sunt factorii de risc pentru apariția osteoporozei?

Factorii de risc pentru apariția osteoporozei includ includ:

 • Factori genetici – rasa caucaziană sau asiatică, antecedentele materne de fractură de șold, pot fi implicate anumite gene;
 • Factori constituționali – sexul feminin, indexul de masă corporală (BMI) mic, vârsta peste 65 de ani;
 • Factori hormonali – menarha tardivă, menopauza precoce, infertilitatea, afecțiuni endocrine (hipertiroidismul, hipercorticismul);
 • Stilul de viață – fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, imobilizarea prelungită, deficitul de calciu și vitamina D, excesul proteic în alimentație;
 • Medicamente – glucocorticoizi (mai mult de 5 mg/zi timp de peste 3 luni), imunosupresoare, citostatice, heparină etc.;
 • Boli asociate – reumatologice inflamatorii (poliartrita reumatoidă, spondilita ankilopoietică), neurologice (scleroza multiplă, afecțiuni în care este necesară imobilizarea), malabsorbția, boli hematologice, oncologice (cancerul de sân, cancerul de prostată) etc.

Cum se poate diagnostica osteoporoza?

Diagnosticarea osteoporozei se realizează măsurând densitatea minerală osoasă cu ajutorul unui aparat care folosește o tehnică imagistica numită absorbțiometrie cu energie duală cu raze X (DEXA). Acesta arată dacă oasele au o densitate normală, o densitate scăzută (osteopenie) sau osteoporoză. Prin DEXA, putem estima riscul de fractură în viitor, precum și monitorizarea densității osoase și a tratamentului antiosteoporotic.

Măsurarea densității osoase este indicată în următoarele situații:

 • Femei cu vârsta peste 65 de ani;
 • Femei postmenopauză cu factori de risc pentru scăderea densității minerale osoase (greutate corporală mică, fractură prevalentă, medicație la risc, patologie asociată cu scădere de masă osoasă);
 • Femei în timpul tranziției la menopauză cu factori de risc pentru fractură;
 • Bărbați cu vârsta peste 70 de ani;
 • Bărbați cu vârsta sub 70 de ani și factori de risc pentru scăderea densității osoase;
 • Adulți de orice vârstă cu fracturi de fragilitate;
 • Pentru monitorizarea pacienților aflați deja în tratament antiosteoporotic sau înaintea inițierii unui astfel de tratament la pacienții la care este evidentă pierderea de masă osoasă.

Cum se realizează investigația?

Pentru efectuarea osteodensitometriei DEXA nu este necesară o pregătire în prealabil. Investigația nu doare, este complet neinvazivă, iar iradierea este extrem de mică, comparabilă cu cea din mediul natural, având un timp de expunere de doar câteva minute. Singura contraindicație absolută este sarcina, dat fiind riscul teratogen al radiațiilor ionizante.

Regiunile examinate sunt: coloana lombară, colul femural sau șoldul total, antebrațul non-dominant (radius în treimea distală). Rezultatul se obține rapid, imediat după efectuarea investigației.

Se recomandă ca pacientul să elimine obiectele metalice din regiunile examinate. În cazul în care a efectuat investigații cu substanță de contrast, se va temporiza investigația timp de 2 săptămâni, pentru a se evita prezența artefactelor în zonele de interes, acestea putând influența rezultatul.

Cum tratăm osteoporoza?

Obiectivul tratamentului este prevenția apariției fracturilor de fragilitate.

Tratamentul farmacologic este reprezentat de:

 • Preparate de calciu;
 • Vitamina D;
 • Medicamente antiresorbtive (care încetinesc distrugerea osoasă) – bifosfonați, modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici, denosumab;
 • Medicație osteoformatoare – analogi de hormoni paratiroidieni (teriparatid, abaloparatid);
 • Inhibitori de sclerostină (romosozumab) – aflați încă în studii, cu rol osteoformator și antiresorbtiv.

Este important ca pacienții cu osteoporoză să adopte o serie de măsuri igieno-dietetice care vizează modificarea stilului de viață: renunțarea la fumat, alcool, cafea, precum și introducerea unui program de reabilitare medicală în vederea scăderii riscului de cădere și fractură, îmbunătățirea posturii și a forței musculare.

Putem vorbi și de prevenția apariției osteoporozei prin adoptarea unei diete sănătoase, bogate în calciu și vitamina D, renunțarea la fumat și alcool și adoptarea unui stil de viață activ, astfel stimulând formarea osoasă.

Informații oferite de Dr. Claudia Haralambie, medic specialist Reumatologie la SANADOR.

SANADOR