Interventii minim invazive pentru complicatiile litiazei veziculare la Spitalul SANADOR

Vino la SANADOR pentru tratarea litiazei veziculare prin intermediul medicilor specializați și cu ajutorul echipamentelor de înaltă performanță.

  • Colecistectomia laparoscopică - tratamentul chirurgical de elecție în litiaza biliară!

Litiaza biliară reprezintă acumularea de calculi în tractul biliar. Cel mai frecvent, calculii se formează în vezicula biliară (colecist), dar aceștia se pot forma în orice alt segment al tractului biliar.

Cauzele litiazei biliare

Alimentatia nesanatoasă, obezitatea, excesul de colesterol în sânge,hipertrigliceridemia, precum și unele anomalii congenitale pot duce la apariția litiazei.

Calculii veziculari pot apârea la orice vârstă, chiar și la pacienții tineri, și în multe cazuri sunt descoperiți incidental în urma unei ecografii abdominale.

Simptomatologia litiazei biliare

Majoritatea pacienților cu litiază veziculară sunt asimptomatici, sau au au acuze nespecifice, precum: meteorism abdominal sau grețuri după mesele bogate în grăsimi. Litiaza devine boală propriu-zisă în prezența durerilor și a complicațiilor.

Litiaza simptomatică se manifestă prin colică(durere) abdominală, cel mai adesea localizată în hipocondrul drept (sub rebordul costal drept), sau în epigastru (în capul pieptului). Durerea apare la 3-4 ore după o masă bogată în grăsimi și poate fi însoțită de grețuri, vărsături și febră.

Metode de diagnostic

Din fericire, diagnosticul litiazei veziculare este simplu - chiar dacă nu exista o analiză de sânge specifică acestei boli, o ecografie abdominală identifică prezența calculilor.

Prezenta calculilor nu reprezintă în sine o urgență chirurgicală. Totuși, în timp, ei pot genera complicații semnificative.

Calculii de mici dimensiuni (2-3 mm) pot migra în canalele biliare, generând icter și pancreatită acută - o boala extrem de gravă, cu risc crescut de afectare pancreatică severă.

Calculii de mari dimensiuni provoacă relativ frecvent inflamații ale colecistului (colecistite acute care pot deveni colecistite cronice), fistule biliare, gangrenă sau chiar perforații de colecist cu evoluție spre coleperitoneu.

Pentru a evita aceste complicații, litiaza veziculară are indicație de tratament chirurgical de îndată ce a fost diagnosticată, chiar și în lipsa simptomelor.

Tratamentul litiazei biliare

Tratamentul litiazei biliare este întotdeauna chirurgical. Numai în condiții speciale, ce vizează riscurile operatorii pe fondul patologiilor asociate ale pacientului, se recurge la tratament conservator.

Colecistectomia laparoscopică (excizia colecistului) este o tehnică minim invazivă, de elecție, prin care se îndepărtează chirurgical, sub anestezie generală, atât vezicula biliară, cât și conținutul ei litiazic. Conversia la operația clasică, deschisă este impusă în prezența complicațiilor.

Prin chirurgie laparoscopică sunt evitate inciziile mari ale peretelui abdominal. Laparoscopia utilizează instrumente speciale, foarte subțiri, care se introduc în abdomen prin incizii fine.

Post-operator recuperarea este rapidă, durerile sunt mult reduse,comparativ cu o intervenție chirurgicală clasică, pacientul mobilizându-se fără probleme la câteva ore de la operație.

Când se adresează litiazei necomplicate, colecistectomia laparoscopică este ușor de efectuat și este foarte bine tolerată de către pacienți. Această intervenție a devenit cea mai frecventă operație din sfera digestivă efectuată la nivel mondial, depășind apendicectomia.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologii moderne de diagnosticare a litiazei veziculare (ecografie abdominală, efectuată cu ajutorul echipamentelor performante), dar și de rezolvare a complicațiilor care pot apărea (colangio-RMN, ERCP).

Pentru interventiile chirurgicale laparoscopice, Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu instrumentar laparoscopic și endoscopic modern, care oferă posibilități de rezolvare minim invazivă a litiazei veziculare și a complicațiilor: extragerea endoscopica a calculilor din calea biliara principala (ERCP cu papilosfincterotomie endoscopica).

Informații oferite de către Dr. Teodor Buliga, Medic primar Chirurgie Generală

SANADOR