De ce este periculoasa obezitatea la copii

In intreaga lume sunt copii obezi. Numarul lor depaseste 40 de milioane. Este si motivul pentru care obezitatea infantila este considerata una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica ale acestui secol.

Copilul obez de azi, bolnavul de maine

In Romania, 1 din 4 copii are probleme de greutate si 1 din 10 sufera de obezitate, iar numarul lor e in crestere! Prevalenta in Romania la categoriile de varsta 6-7 ani si 12-13 ani este de 10-15%. Desi de necrezut la varsta copilariei, peste 50% au o capacitate fizica slaba si foarte slaba!

Trage semnalul de alarma!

Fiecare centimetru de grasime din regiunea abdominala ne aduce cu un pas mai aproape de imbolnavire. Si nu ne pandesc orice fel de boli, ci unele cronice, fatale chiar. Iar copiii sunt in mare pericol. Sindromul metabolic afecteaza multe persoane. ,,Colaceii" ne trimit, cu timpul, la medic.

Dislipidemia, adica nivelul crescut al trigliceridelor si colesterolului, hipertensiunea si rezistenta la insulina sunt trei mari semnale de alarma. Netratat la timp, acest ,,trio formidabil" declanseaza un lung sir de probleme. Din cauza rezistentei la insulina, apare riscul de diabet zaharat. Apneea de somn, tulburari respiratorii si astm bronsic, starile emotionale negative, sindromul ovarului polichistic, probleme ortopedice sunt complicatii pe termen scurt si mediu pentru copiii obezi . Acestia vor fi adultii tineri cu boli cardio-vasculare.

Alunga kilogramele in plus

,,Nu e gras, e dolofan" sau ,,are timp sa slabeasca" sunt printre cele mai nocive afirmatii. Un copil este deja obez cand greutatea depaseste cu 20% greutatea ideala si e supraponderal cand excesul este de 10% fata de ideal. Doar la un procent infim dintre copii kilogramele in plus sunt cauzate de tulburari endocrine sau de anomalii genetice. In rest, mancarea si lipsa de miscare sunt de vina. Ce e de facut? Puterea exemplului parintilor este magica. Iar familia reprezinta ,,prima linie de aparare" impotriva obezitatii, la orice varsta. Schimbarea radicala a regimului alimentar si de viata, precum si miscarea in aer liber fac minuni.