În România, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2018, unul din patru cazuri noi de cancer la femei a fost de cancer de sân (aproximativ zece mii de cazuri pe an). Totodată, cancerul de sân în România este pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer, după cancerul pulmonar și cel de colon.

Semne și simptome

Semnele din cancerul mamar sunt:

 • Apariția unei tumori sub forma unui nodul mamar sau a unei zone de îngroșare diferite ca structură de textura normală a sânului;
 • Modificarea formei sau micșorarea sânului;
 • Retracția mamelonului;
 • Modificări ale tegumentului sânului sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracții variate.

Pacientele cu cancer de sân pot prezenta frecvent următoarele simptome:

 • Durere localizată la nivelul sânului, pe o porțiune limitată;
 • Scurgere mamelonară maronie sau roșiatică, fără alte acuze;
 • Jenă dureroasă la nivel axilar.

Cauze

Sunt multipli factori implicați în etiopatogenia cancerului de sân: factori hormonali, factori de mediu, stilul de viață. Sunt, totuși, persoane care nu au factori de risc dar dezvoltă neoplazia mamară, precum și altele care au condiții favorizante multiple, dar nu fac boala.

Se apreciază că aproximativ 5–10% din cei cu tumori mamare maligne au mutații genetice moștenite. Cele mai importante gene mutante studiate în cancerul mamar sunt BRCA1 și BRCA2, implicate în cancerul mamar, dar și în cel ovarian.

Factori de risc

Factorii de risc pentru cancerul mamar sunt multipli:

 • Sexul feminin – femeile au risc mai mare de a face neoplazia decât bărbații;
 • Vârsta avansată: riscul de a face cancer crește cu vârsta;
 • Istoric personal de boli ale sânului: dacă ai în antecedente mastoză chistică, displazie mamară, istoric personal de puncții mamare repetate cu diagnostic histologic de carcinom „in situ”, riscul de cancer este mai mare;
 • Dacă ai fost diagnosticată cu cancer mamar la unul dintre sâni, ai risc mare de a face cancer și la sânul controlateral;
 • Dacă ai istoric familial de cancer mamar, rude de gradul I sau II cu cancer mamar, sfatul genetic devine important și necesar;
 • Expunerea la noxe și radiații;
 • Obezitatea este un factor risc frecvent asociat cu cancerul, în general;
 • Debutul menstruației înainte de vârsta de 12 ani;
 • Menopauza târzie;
 • Femeile care nu au rămas niciodată gravide au risc mai mare de a face boala; (Vezi și Cancerul de sân și sarcina)
 • Tratament hormonal de substituție în postmenopauză;
 • Consumul de alcool.

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv al cancerului mamar presupune parcurgerea mai multor etape:

 • Examenul clinic – palparea ambilor sâni, cu descoperirea tumorii mamare, precum și a zonelor axilare;
 • Ecografia mamară este o metodă neinvazivă, care aduce date exacte despre localizarea tumorii, caracteristicile acesteia, precum și structura acesteia (solidă sau lichidă), fiind posibilă chiar și o clasificare a riscului, prin scorul BI-RADS;
 • Mamografia este o examinare care folosește raze X și are valoare diagnostică ridicată;
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM/RMN) mamară folosește un magnet și unde radio pentru a crea o hartă în interiorul sânului și aduce date foarte precise despre localizare, caracteristici și multicentricitatea tumorii (cazurile în care există mai multe tumori ale sânului în același timp);
 • Biopsia mamară este unica metodă prin care se poate pune diagnosticul pozitiv (de certitudine). Se recoltează un mic fragment din tumora mamară cu ajutorul unui ac special ghidat imagistic sau clinic. Deseori, un marker metalic este plasat la nivel tumoral atunci când tumora are dimensiuni mici și altfel este dificil de reperat chirurgical în timpul exciziei.

Stadializare

În fața diagnosticului de cancer mamar, următoarea etapă, necesară pentru alegerea variantei de tratament potrivite, dar și pentru obținerea unui răspuns maximal la tratament, este stadializarea tumorii.

Metodele de investigație utilizate în prezent pentru stadializare sunt:

Aceste investigații nu sunt obligatorii în toate cazurile. Medicul curant este cel care stabilește protocolul de investigații.

Cancerul mamar recunoaște patru stadii. Ultimul stadiu, stadiul IV, cel în care sunt prezente metastaze, are prognosticul cel mai prost, celule canceroase diseminând și în alte organe ale corpului, la distanță de tumora primară, ceea ce scade dramatic supraviețuirea imediată.

Tratament

Tratamentul cancerului de sân se stabilește în funcție de tipul histologic al tumorii, de stadiul tumorii, de mărimea acesteia și, în mod special, de sensibilitatea celulelor tumorale la hormoni.

Este un tratament complex, care poate cuprinde: rezecția chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie.

În cadrul Centrului de Oncologie SANADOR, diagnosticul oncologic este analizat de o comisie multidisciplinară, Tumor Board, din care fac parte medici din specialități complementare: oncolog medical, radioterapeut, chirurg, radiolog și, în unele situații, imunolog, anatomopatolog sau medic de medicină nucleară. Întâlnirile din comisia multidisciplinară oferă medicilor de specialități diferite oportunitatea de a discuta aspectele legate de diagnostic și să decidă împreună strategia terapeutică optimă.

Chirurgia sânului

Chirurgia poate fi prima alegere și unica pentru tumorile mici și fără determinări ganglionare sau poate face parte dintr-un complex de metode.

Rezecția chirurgicală poate fi:

 • Lumpectomia este metoda prin care chirurgul excizează numai tumora, uneori și cu o mică zonă de țesut peritumoral; este recomandată pentru tumorile foarte mici sau în situația în care, după chimioterapie preoperatorie (neoadjuvantă), tumora s-a micșorat extrem de mult și poate fi înlăturată prin această metodă;
 • Mastectomia sau îndepărtarea întregului sân (lob, ducte, grăsime mamară, tegument mamar și complexul areolo-mamelonar); recent, se preferă păstrarea unei porțiuni de tegument, uneori și a mamelonului, pentru reconstrucție mamară;
 • Disecția ganglionilor axilari este preferată atunci când sunt suspectate metastaze ganglionare, dar în special pentru stadializarea corectă;
 • Mastectomia bilaterală – în anumite tipuri histologice de cancer mamar sau atunci când, din rațiuni de istoric familial, unele femei își îndepărtează ambii sâni în scop preventiv;
 • Sectorectomia mamară asociată sau nu cu limfodisecția axilară este încadrată la chirurgia conservatoare a sânului și presupune îndepărtarea unei zone largi de țesut mamar, incluzând tumora, cu evitarea ganglionilor axilari; are tot mai frecvent indicații în tumorile avansate local, dar care răspund foarte bine la tratamentul neoadjuvant (sunt tumori inițial mari, dar care regresează dimensional cvasicomplet după chimioterapia preoperatorie).

Reconstrucția mamară

Tot mai des se vorbește despre reconstrucția mamară după chirurgie. Momentul optim al acesteia se stabilește împreună cu chirurgul.

Este de preferat ca orice pacientă, anterior rezecției chirurgicale radicale, să fie consultată de un chirurg plastician, pentru a include în schema terapeutică reconstrucția mamară cu țesut propriu sau cu implant cu silicon, limitând astfel la maximum efectele psihologice traumatizante ale mastectomiei.

Radioterapia

Radioterapia pentru cancerul de sân poate fi externă, pe tot sânul, sau țintită, după lumpectomie sau sectorectomie. Se efectuează pentru a scădea riscul de recidivă locală.

Poate fi efectuată pe tot toracele și pe axilă după mastectomia radicală, în cazul unui cancer avansat local.

Chimioterapia

Chimioterapia pentru cancerul de sân utilizează numeroase medicamente, conform ghidurilor internaționale, cu rolul de a distruge celulele canceroase diseminate în tot organismul. Există multe studii clinice în desfășurare, astfel că protocoalele terapeutice sunt actualizate frecvent. Recomandările de chimioterapie sunt făcute exclusiv de medicul oncolog curant.

Chimioterapia neoadjuvantă:

Citostaticele se pot administra înaintea chirurgiei în cazul unor tumori mamare avansate local, cu scopul de a reduce dimensiunea tumorii și a o face operabilă (chimioterapie neoadjuvantă). Chimioterapia neoadjuvantă a devenit o alternativă de preferat, în prezent, chimioterapiei adjuvante (administrate în completarea tratamentului de primă intenție) odată cu creșterea numărului intervențiilor chirurgicale conservatoare pe sân și cu diminuarea numărului de cazuri în care este nevoie de limfodisecție axilară. În funcție de răspunsul pacientului la tratamentul preoperator, se obțin informații importante referitoare la răspunsul tumorii la tratament, precum și despre prognostic.

Chimioterapia adjuvantă:

Chimioterapia adjuvantă se aplică după tratamentul primar, care poate fi reprezentat de chirurgie sau chirurgie cu radioterapie, pentru a distruge celulele tumorale restante, dar nedetectabile. Reduce riscul de recidivă, scade riscul de metastazare și crește supraviețuirea.

Chimioterapia este indicată și atunci când tumora mamară nu are indicație de rezecție, pentru a obține un control al bolii local sau la distanță.

Hormonoterapia

Hormonoterapia este folosită în cancerul mamar atunci când tumorile sunt sensibile la hormoni, adică au receptori pentru estrogen sau progesteron. Hormonoterapia se folosește fie preoperator, fie după chirurgie, cu scopul de a minimiza riscul de recurență.

Terapii țintite

Cancerul mamar produce în exces anumite proteine, iar anumite medicamente pot acționa țintit pe celulele neoplazice care exprimă aceste proteine, distrugându-le.

La una din 5 femei cu cancer de sân, celulele tumorale exprimă pe suprafața lor o proteină (cunoscută ca HER2). Această variantă de cancer mamar, numit și HER2-pozitiv, are proprietatea de a se dezvolta mai rapid, mai agresiv și de a metastaza mai precoce.

Există, în prezent, terapii care acționează țintit pe aceste celule care exprimă proteina HER2. Tratamentul cu anticorpi monoclonali care acționează pe celulele HER2-pozitive au capacitatea de a opri creșterea tumorală. Demne de menționat sunt trastuzumab și pertuzumab, care oferă rezultate foarte încurajatoare. Ele se pot folosi atât în varianta neoadjuvantă, cât și ca terapie adjuvantă, pentru o perioadă de până la 1 an.

Imunoterapia

Celulele tumorale mamare produc proteine care blochează sistemul imun, iar imunoterapia interferă cu acest proces.

Tratamente paliative

Paliația nu are un rol curativ, ci de ameliorare a durerii și a altor simptome care apar în stadiile terminale ale cancerului de sân, fără șansa de vindecare.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de cele mai avansate tehnici de diagnostic (mamografie digitală cu tomosinteză, sonoelastografie cu compartiment de imersie, rezonanță magnetică 3 Tesla, biopsie lezională și ganglionară ghidată ecografic, jalonare și marcaj lezional percutan) și tratament (cameră gamma pentru tehnica ganglionului santinelă, radioterapie externă conformațională cu două acceleratoare liniare de ultimă generație Varian TrueBeam și TrueBeam STX), precum și de o echipă cu înaltă ținută profesională și pregătire de vârf, care îmbină experiența cu deschiderea la nou și tenacitatea cu empatia.

Profilaxie și prevenție

Orice femeie trebuie să înțeleagă că, pe lângă accesul la serviciile medicale, cel mai important aspect al vieții noastre este să ne cunoaștem și să ne controlăm periodic corpul.

Femeia trebuie să își palpeze singură sânii, lunar. Dacă apare orice modificare, mergi imediat la medicul tău!

Alte reguli utile pentru prevenirea cancerului de sân:

 • Limitează consumul de alcool și fumatul;
 • Trebuie să faci mișcare și exerciții fizice zilnic, timp de minimum 30 de minute;
 • Limitează folosirea medicamentelor hormonostimulante în postmenopauză;
 • Controlează-ți greutatea prin alimentație echilibrată și activități fizice;
 • Utilizează în alimentație multe legume, fructe proaspete, semințe, alune și carne albă.

În profilaxia și prevenția cancerului mamar, medicului de familie îi revine un rol important. El trebuie să discute cu pacientele când este indicat să înceapă investigațiile specifice și când și ce să urmărească lunar.

Prevenția și depistarea timpurie salvează vieți. Una dintre armele pe care le avem este o informare corectă. Din dorința de a fi alături de pacienți într-un moment dificil al vieții lor, sub umbrela Centrului Oncologic SANADOR a luat ființă Academia de Senologie SANADOR, un proiect ce promovează răspândirea de informații avizate, contribuind astfel la o depistare mai bună și în stadiu incipient a cancerului de sân.

Informații oferite de Dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia oncologică, chirurgia laparoscopică, chirurgia hepato-bilio-pancreatică, la Centrul Oncologic SANADOR.

SANADOR