Analize pentru diagnosticarea si monitorizarea diabetului zaharat

Diabetul este o boala cronica care se instaleaza atunci cand pancreasul nu produce destula insulina, sau atunci cand corpul nu poate utiliza in mod eficient insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas care permite celulelor sa primeasca din fluxul sanguin glucoza si sa o foloseasca drept sursa de energie. Lipsa insulinei la nivelul celulelor conduce la cresterea nivelului de glucoza in sange (hiperglicemie).

Romania este a doua tara europeana, dupa Turcia, in ceea ce priveste prevalenta diabetului zaharat (DZ). Ultimele date statistice ale Ministerului Sanatatii arata ca in Romania sunt un numar de 2 milioane de persoane cu diabet zaharat, ceea ce reprezinta un procent de 11% din populatie. Aproximativ 14,5% dintre acestia sunt insulino-dependenti. Un numar de aproximativ 68.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual.

Complicatiile diabetului afectaza unele organe si tesuturi (tesut nervos, retina, rinichi). Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat. Aceasta afecteaza sistemului nervos periferic si vegetativ, sistemul digestiv, sistemul cardiovascular, avand consecinte grave si ireversibile.

Riscul de accident vascular cerebral este dublu la persoanele cu diabet. Se ajunge aici din cauza aterosclerozei si a hipertensiunii, care determina deteriorari ale vaselor de sange din creier.

Diabetul duce la pierderea acuitatii vizuale si afecteaza rinichii, prin lezarea particulelor implicate in filtrarea sangelui. Diabetul zaharat nu prezinta in stadiile initiale simptome ingrijoratoare, diabetul este descoperit absolut intamplator, cu ocazia efectuarii unor analize medicale de rutina.

Pentru depistarea precoce a bolii, stabilirea cu exactitate a diagnosticului de diabet si monitorizarea controlului glicemic, medicii recomanda efectuarea periodica a analizelor de sange.

Conform ghidurilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) dozarea glicemiei serice (glucozei) trebuie sa fie prima optiune a medicului in diagnosticul si monitorizarea diabetului zaharat. Valorile care reprezinta semnalul de alarma sunt >=110 mg/dL sau valoarea glicemiei >=140 mg/dL la 2 ore dupa administrarea a 75g glucoza (in cadrul testului de toleranta la glucoza). Aceste valori trebuie confirmate prin repetarea testarii in zile diferite.

Masurarea glicemiei trebuie sa fie insotita, conform acelorasi ghiduri, si de testarea hemoglobinei glicozilate (Hb A1c), care este un test de monitorizare pe termen lung al valorilor glicemiei. La persoanele sanatoase, valoarea Hb A1c este de 5.7%.

Determinarea glucozei in urina sau glicozuria este o alta analiza importanta recomandata de medic. Cand valorile glicemiei sunt mari, depasind 180mg%, glucoza trece prin rinichi si ajunge in urina, unde, in mod normal, nu se regaseste.

Examenul biochimic al urinei (sumarul de urina) releva suferinta avansata data de diabet. Compensator nevoilor energetice, organismul mobilizeaza grasimile si proteinele din organism. Urmare a acestor procese de ardere, rezulta in urina o seama de substante toxice: corpi cetonici, acetona, acid uric, uree, creatinina. Medicul va recomanda masurarea acestora.

Testul de microalbuminurie este solicitat de medic pentru pacientii cu diabet zaharat, in depistarea precoce a afectarii rinichiului. Identificarea in stadii precoce a afectarii renale, prin detectarea microalbuminuriei, ajuta medicul clinician sa asigure un control adecvat al diabetului printr-un tratament care sa impiedice progresia bolii.

Peptidul C este considerat cel mai bun marker in evaluarea functiei celulelor pancreasului. Peptidul C scade excretia urinara de albumina si imbunatateste impulsul nervos la pacientii cu diabet zaharat de tip I. De multe dintre aceste analize beneficiati in setul de analize prescrise in baza asigurarii medicale. Despre aceste analize va recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra de familie sau cu specialistii SANADOR in boli de nutritie si metabolism.