Fiind considerata un simptom, nu o boala, anemia este frecvent intalnita in practica medicala. Anemia feripriva poate fi definita printr-o deficienta de fier la nivelul organismului, care conduce la un volum si la o concentratie scazute de globule rosii.

In mod normal, cantitatea de fier din organismul unui om este de 3-4 grame. Acesta intra in proportie de 70% in compozitia hemoglobinei (proteina care ajuta la transportul oxigenului si CO2), iar restul se gaseste in depozite sub forma de mioglobina, hemosiderina si feritina. Absorbtia fierului este facuta la nivelul intestinului subtire, fiind favorizata de sucul gastric, de bila si de sucul pancreatic. De aici, fierul este transportat cu ajutorul transferinei fie spre depozitare, fie spre eritroblasti (celulele care produc globule rosii). O cantitate mica se pierde zilnic si prin urina, scaun, celule epiteliale moarte sau prin ciclul menstrual.

Anemia feripriva - Cauze

In prezenta unui aport normal de fier in organism, pot exista mai multe cauze ce conduc la instalarea anemiei feriprive:

Pierderi la nivelul tractului digestiv - esofagite, cancer de colon, cancer gastric, cancer esofagian, tumori ale intestinului subtire, ulcer gastric, ampulon aterian, angiodisplazie colonica, uneori utilizarea aspirinei sau altor AINS (antiinflamatoare nesteroidiene).

Absorbtia deficitara a fierului - boala celiaca, gastrectomie, Helicobacter Pylori, rezectii intestinale, proliferari bacteriene.

Pierderi de sange non-digestive - Menstruatie, hematurie, transfuzii, epistaxis (sangerari nazale), hemodializa.

Simptome

Simptomele specifice anemiilor se manifesta si in cazul celei feriprive:

  • Paloarea fetei;
  • Stare de oboseala;
  • Palpitatii;
  • Dispnee (dificultati la respirare);
  • Tahicardie;
  • Ameteala, vertij.

Acestor simptome li se adauga si cele specifice deficitului de fier, precum:

  • Tulburari de crestere;
  • Tulburari digestive (apetit capricios, diaree recurenta);
  • Tulburari la nivel epitelial (piele uscata, par/unghii casante, glosita);
  • Tuburari neuropsihice (scaderea randamentului, astenie, tulburari de atentie);
  • Tulburari cardiovasculare (sufluri cardiace, palpitatii, tahicardie).

Anemia feripriva are si o serie de simptome caracteristice, care includ:

  • disfagia;
  • leziuni la nivelul cavitatii bucale;
  • unghii plate, casante, lipsite de luciu;
  • splenomegalie (cresterea anormala in volum a splinei).

In cazul unei suspiciuni de anemie feripriva nu se recomanda luarea de medicamente/suplimente fara consultul medicului. Administrarea unui supliment cu fier poate intarzia un diagnostic corect pentru patologii severe, precum cancerul gastro-duodenal. In unele cazuri, anemia nu este cauzata de un deficit de fier, iar administrarea suplimentelor pot conduce la supraincarcarea organismului, conducand la  hematocromatoza.

Alimentele bogate in fier includ carnea (ficatul de vita, in special, deoarece contine atat fier, cat si acid folic), cerealele, stafidele, broccoli, pastele, fasolea, pestele si fructele de mare. Nu se recomanda consumul alaturi de alimente bogate in calciu (care scade absorbtia fierului), precum: lapte, iaurt, branza, fasole, mazare, seminte de dovleac, tofu, naut.