Angiodisplazia gastrointestinală

Ce este angiodisplazia gastrointestinală?

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Angiodisplazia gastrointestinală este o afecțiune caracterizată prin prezența unor vase de sânge răsucite și dilatate la nivelul stomacului, intestinului subțire și intestinului gros. Este cea mai frecventă anomalie vasculară a tractului gastrointestinal și cea mai frecventă cauză a sângerărilor de la nivelul intestinului subțire la persoanele de peste 60 de ani.

Cauze și factori de risc

Cauza exactă a angiodisplaziei gastrointestinale este necunoscută, însă, cercetătorii au descris mai multe teorii.

Prima teorie se referă la faptul că angiodisplazia gastrointestinală apare din cauza modificărilor degenerative care se produc odată cu înaintarea în vârstă la nivelul vaselor de sânge mici din peretele tractului gastrointestinal, care devin dilatate și sinuoase.

A doua teorie consideră că angiodisplazia gastrointestinală apare din cauza faptului că stratul muscular din peretele stomacului și intestinelor crește foarte mult și pune presiune pe vasele de sânge, ajungând să le blocheze. În timp, această obstrucție face ca vasele de sânge să se dilate și să devină încâlcite și răsucite.

O altă teorie se referă la faptul că angiodisplazia gastrointestinală este în legătură cu unele boli cardiace și pulmonare care produc scăderea perfuziei cu sânge la nivelul vaselor mici de la nivel gastrointestinal, provocând astfel anomalii vasculare. S-a raportat faptul că angiodisplazia este asociată cu stenoza aortică, descriindu-se astfel sindromul Heyde. Acest sindrom include stenoză aortică și sângerare gastrointestinală cauzată de angiodisplazie.

Angiodisplazia gastrointestinală a mai fost întâlnită la mulți dintre pacienții cu boală cronică de rinichi în stadiul de dializă.

La pacienții cu boală von Willebrand, în care factorul de coagulare von Willebrand este absent sau deficitar, iar sângele nu se coagulează în mod corespunzător, se pot produce sângerări digestive din cauza leziunilor de angiodisplazie.

Angiodisplazia gastrointestinală se mai poate asocia cu boala Rendu-Osler-Weber, cunoscută și sub numele de telangiectazie ereditară hemoragică. Aceasta este o boală congenitală care poate determina anomalii vasculare în aprope toate țesuturile și organele.

Factorii de risc pentru displazia gastrointestinală sunt:

  • vârsta înaintată;
  • stenoza aortică;
  • insuficiența cardiacă;
  • boala cronică de rinichi;
  • boala von Willebrand;
  • sindromul Rendu-Osler-Weber.

Semne și simptome în angiodisplazia gastrointestinală

Pacienții cu angiodisplazie gastrointestinală pot fi asimptomatici sau pot prezenta:

  • dureri abdominale;
  • hemoragii oculte în materiile fecale: reprezintă sângerări care nu pot fi vizibile cu ochiul liber și sunt depistate cu ajutorul unor teste speciale;
  • melenă: eliminarea unui scaun negru, cu sânge digerat;
  • hematemeză: vărsătura cu sânge;
  • hematochezie: eliminarea unui scaun amestecat cu sânge proaspăt;
  • semne și simptome de anemie: culoare palidă a pielii și mucoaselor, extremități reci, slăbiciune, oboseală, amețeală, confuzie, dureri de cap, palpitații, probleme de respirație;
  • suflu sistolic în cazul pacienților care asociază stenoză aortică;
  • scăderea tensiunii arteriale la pacienții cu sângerări digestive;

Complicații

Angiodisplazia gastrointestinală poate duce la următoarele complicații:

  • anemie prin deficit de fier;
  • sângerări cronice și repetate ;
  • sângerări acute și severe care pot duce la hipotensiune arterială severă, instabilitate hemodinamică și chiar deces.

Stabilirea diagnosticului de angiodisplazie gastrointestinală

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Analize de sânge

Pacienții cu angiodisplazie pot prezenta anemie feriprivă în urma sângerărilor de la nivel gastrointestinal. Aceasta este diagnosticată prin scăderea numărului de globule roșii, a hemoglobinei, a hematocritului și a fierului seric. Pentru a determina bolile asociate angiodisplaziei, sunt necesare și alte teste precum determinarea funcției renale, hepatice, a electroliților și a funcției de coagulare.

Depistarea hemoragiilor oculte

Hemoragiile oculte sunt sângerări care sunt prezente în materiile fecale, dar care nu se pot observa cu ochiul liber. Pentru a pune în evidență hemoragiile oculte în scaun, este necesară prelevarea de materii fecale și trimiterea probei la un laborator.

Endoscopia digestivă superioară

Endoscopia digestivă superioară reprezintă o investigație prin care medicul introduce un endoscop (tub subțire cu o cameră video) prin cavitatea bucală. Această investigație permite vizualizarea directă a esofagului, stomacului și a primei porțiuni a intestinului subțire. Angiodisplazia este suspectată atunci când se observă vase de sânge tortuoase și dilatate.

Colonoscopia

În cazul acestei proceduri, endoscopul este trecut prin orificiul anal în intestinul gros, în timp ce pacientul este sedat. Prin intermediul colonoscopiei, medicul poate vizualiza în mod direct peretele colonului și leziunile de angiodisplazie.

Explorarea cu videocapsulă

Acest test folosește o cameră video de mărimea unei pastile care este înghițită de pacient. Aceasta înregistrează imagini video din întregul tract digestiv, de la nivelul cavității bucale până la nivelul orificiului anal. După investigație, camera video este eliminată și nu trebuie să fie recuperată. Investigația cu videocapsulă permite vizualizarea vaselor de sânge anormale și a zonelor de sângerare.

Angiografia prin CT sau RMN

Angiografia prin intermediul examenului CT sau examenului RMN este utilă atunci când endoscopia digestivă superioară sau colonoscopia nu poate evidenția angiodisplazia, din cauza sângelui prezent în tractul digestiv, care acoperă leziunile.

Scintigrafia

Scintigrafia este o investigație care se bazează pe administrarea intravenoasă a unor medicamente radioactive, cel mai folosit fiind Technețiu. În cazul pacienților cu angiodisplazie, scintigrafia se folosește pentru a detecta sângerările gastrointestinale intermitente care nu pot fi vizualizate prin alte investigații.

Angiografia

Angiografia este o investigație care constă în administrarea unei substanțe de contrast pe bază de iod care colorează vasele de sânge, urmată de utilizarea razelor X pentru a obține imagini. Angiografia poate fi necesară la pacienții cu sângerare activă, pacienții cu instabilitate hemodinamică sau pentru pacienții la care sursa de sângerare nu poate fi identificată prin alte metode.

Tratamentul pentru angiodisplazia gastrointestinală

Angiodisplazia gastrointestinală poate fi tratată prin mai multe metode.

Tratamentul endoscopic sau colonoscopic

Dacă angiodisplazia a fost diagnosticată prin endoscopie sau colonoscopie, pot fi folosite diferite tehnici pentru a trata angiodisplazia:

  • ablația cu plasmă de argon: este cea mai folosită tehnică și constă în aplicarea unor energii de înaltă frecvență care ard vasele afectate și astfel opresc sângerarea;
  • electrocauterizarea: este o procedură care utilizează curent electric de mare intensitate pentru a îndepărta leziunile de angiodisplazie, realizând în același timp și oprirea hemoragiei;
  • clipuri hemostatice și benzi de ligatură: reprezintă metode de tratament mecanic al leziunilor de angiodisplazie, care se aplică la nivelul vaselor de sânge afectate și astfel se reușește oprirea sângerării;
  • scleroterapia: constă în injectarea unui agent sclerozant în vasele dilatate, pe care le blochează.

Tratamentul prin angiografie

Angiografia se efectuează de obicei la pacienții cu sângerare activă la care nu s-a putut opri hemoragia prin tratament endoscopic sau colonoscopic. Intervenția poate consta în aplicarea unui burete de gelatină, aplicarea locală de vasopresină sau blocarea vaselor afectate cu diferite dispozitive sau cu un lipici special.

Alte forme de tratament

Îndepărtarea chirurgicală a unei porțiuni din stomac sau intestin este necesară la pacienții cu sângerare masivă, care necesită transfuzii de sânge și la care celelalte metode de tratament au eșuat.

Tratamentul medicamentos constă în:

  • Inhibitori ai angiogenezei. Angiogeneza reprezintă procesul prin care se formează noi vase de sânge. Acest proces poate fi oprit cu ajutorul unor medicamente precum Talidomida și Bevacizumab. Aceste medicamente au fost folosite cu succes în cazul pacienților cu angiodisplazie gastrointestinală și au împiedicat formarea unor noi malformații vasculare.
  • Octreotid. Studiile au demonstrat că octreotidul administrat prin injecții subcutanate sau intramusculare este eficient în tratamentul hemoragiilor intestinale care nu răspund la tratament.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, persoanele cu simptome de angiodisplazie gastrointestinală au acces la investigații avansate. Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR  Floreasca este dotat cu turnuri de endoscopie 3D 4K și sonde pentru toate tipurile de endoscopii, inclusiv pentru ecoendoscopie. Procedurile oferă informații detaliate, grație tehnologiei optice de ultimă generație și aplicațiilor care îmbunătățesc calitatea imaginilor.

La Spitalul Clinic SANADOR se realizează și angiografii și scintigrafii, cu aparatură performantă, în condiții de siguranță maximă. Echipamentul ultramodern Siemens Symbia Intevo Bold asigură realizarea scintigrafiei cu acuratețe deosebită și iradiere minimă.

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicii aleg abordarea terapeutică adecvată. Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR permite colaborarea dintre gastroenterologi și cardiologi intervenționiști pentru alegerea terapiei potrivite, în special atunci când este nevoie de proceduri avansate pentru oprirea sângerărilor gastrointestinale. Echipa medicală experimentată și bine pregătită realizează procedurile terapeutice pentru angiodisplazia gastrointestinală cu echipamente moderne, iar pacienții sunt monitorizați și îngrijiți atent.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR