Ce este uterul dublu?

Uterul dublu sau uterul didelf este o malformație congenitală rară, caracterizată de prezența din naștere a două utere separate. La SANADOR, pacientele au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor ginecologice, inclusiv pentru malformații uterine.

Afecțiunea este întâlnită la doar 0,3% din populație și poate duce la complicații precum menstruații dureroase, probleme de fertilitate și dificultăți la naștere. De aceea, în anumite cazuri, este necesară corectarea chirurgicală.

 • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru uterul dublu

În mod normal, în timpul dezvoltării intrauterine, uterul se formează pornind de la două tuburi numite ducte Mulleriene. Acestea fuzionează pentru a forma un singur organ cavitar numit uter. Uterul didelf este un tip de anomalie Mulleriană, ceea ce înseamnă că aceste ducte se formează anormal pe parcursul dezvoltării fetale. Practic, uterul dublu apare atunci când cele două tuburi nu se unesc sau fuzionează doar parțial, formându-se astfel două organe cavitare separate. Dintre toate anomaliile Mulleriene, uterul dublu are o prevalență de 8,3%.

Fiecare dintre cele două utere are câte un tub falopian (trompă uterină) și câte un ovar. În unele cazuri, uterul dublu este conectat de un singur vagin și cervix. Alteori, fiecare uter prezintă propriul cervix, iar vaginul este împărțit în două printr-o membrană subțire de-a lungul acestuia (sept vaginal longitudinal). Cu alte cuvinte, uterul dublu poate fi asociat și cu două canale vaginale.

Nu se știe ce cauzează acest defect de dezvoltare. Cu toate acestea, factorii genetici joacă un rol important, deoarece uneori boala se transmite ereditar. Uterul didelf poate apărea alături de alte malformații sau afecțiuni genetice. Spre exemplu, s-au observat anomalii de structură ale organelor sexuale în rândul copiilor născuți cu un singur rinchi.

Alte afecțiuni care pot fi prezente alături de uterul dublu sunt:

 • Agenezia colului uterin (lipsa colului uterin);
 • Agenezia vaginală (lipsa vaginului);
 • Sindromul Herlyn-Werner-Wunderlich, caracterizat de anomalii ale ductelor Mulleriene;
 • Fistulă vezico-vaginală congenitală (comunicare anormală între vezica urinară și vagin);
 • Anomalii ale rinichilor – malformații congenitale renale;
 • Extrofia vezicală (dezvoltarea vezicii urinare în exteriorul corpului, în timpul vieții intrauterine).

Semne și simptome provocate de un uter didelf

De multe ori, uterul dublu nu provoacă simptome, fiind depistat întâmplător la examenul pelvin, în timpul consultației ginecologice de rutină. Alteori, afecțiunea este descoperită cu ajutorul investigațiilor imagistice, atunci când sunt explorate cauzele avorturilor spontane multiple sau durerilor menstruale severe.

Atunci când sunt prezente semne și simptome, uterul didelf este caracterizat de următoarele manifestări clinice:

 • Sângerări menstruale abundente;
 • Durere în timpul contactului sexual;
 • Dismenoree puternică (dureri menstruale);
 • Avorturi spontane repetate;
 • Naștere prematură;
 • Persistența sângerărilor menstruale în ciuda inserării tamponului intravaginal (atunci când uterul didelf este asociat și cu un vagin dublu).

Stabilirea diagnosticului de uter dublu

Medicul ginecolog poate observa prezența uterului didelf în timpul examenului pelvin (examinarea ginecologică propriu-zisă). Pentru a confirma diagnosticul, sunt necesare teste imagistice, precum:

 • Ecografie abdominală sau ecografie transvaginală – utilizează un transductor cu ultrasunete și un gel special pentru a prelua imagini ale țesuturilor interne. Investigația se poate efectua prin introducerea transductorului în vagin sau prin deplasarea acestuia pe piele, în zona pelvină;
 • Histerosalpingografie – procedura constă în inserarea unei substanțe de contrast în uter, pe cale vaginală. Pe măsură ce acest lichid colorant se deplasează, sunt efectuate mai multe radiografii;
 • Histerosonografie – presupune inserarea unei soluții saline în uter, pe cale vaginală, cu ajutorul unui cateter (tub subțire din plastic). Ulterior, organul este vizualizat prin ecografie transvaginală, forma acestuia fiind evidențiată datorită lichidului;
 • Examen RMN – utilizează câmpul magnetic și unde radio pentru a capta imagini în detaliu de la nivelul organelor.

Posibile complicații ale unui uter dublu        

În general, femeile cu uter didelf pot avea o viață sexuală normală, pot rămâne însărcinate și pot naște pe cale vaginală fără complicații. Totuși, în unele cazuri, malformația poate provoca:

 • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul recomandat pentru uterul didelf

Atunci când nu produce semne și simptome, uterul didelf nu necesită tratament. Însă în cazurile simptomatice și asociate cu diferite complicații (cum ar fi avortul spontan), este indicată intervenția chirurgicală pentru corectarea uterului. Procedura presupune îmbinarea celor două utere, pentru a forma o singură cavitate. Astfel, cresc șansele de a obține o sarcină normală și de a naște la termen.

De asemenea, îndepărtarea chirurgicală a septului vaginal longitudinal este indicată pentru a facilita nașterea pe cale vaginală.

Sarcina și nașterea în cazul unui uter didelf

Numeroase femei cu uter didelf nu întâmpină probleme în ceea ce privește obținerea unei sarcini și nasc bebeluși sănătoși, la termen, fără complicații. În orice caz, date fiind riscurile asociate, medicul obstetrician-ginecolog trebuie să monitorizeze atent evoluția sarcinii și dezvoltarea fătului.

Dacă bebelușul este poziționat corect înainte de naștere, pacienta suporta o naștere naturală fără dificultăți. Dacă acesta se află în prezentație pelviană, atunci medicul poate efectua manevre pentru a întoarce copilul în poziție corectă sau poate recomanda nașterea prin cezariană. Nașterea pe cale vaginală a unui bebeluș aflat în prezentație pelviană se asociază cu unele complicații și risc de leziuni severe ale fătului.

Nașterea vaginală este posibilă chiar dacă pacienta prezintă vagin dublu. Totuși, dacă septul longitudinal nu a fost îndepărtat chirurgical înainte de sarcină, există riscul de ruptură a acestuia.

În situația nefericită în care travaliul se declanșează timpuriu, nou-născutul prematur necesită îngrijiri speciale intensive, pentru a-i crește șansele de supraviețuire.

 • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de consultații ginecologice oferite de medici empatici și foarte experimentați și de toate analizele și investigațiile imagistice necesare pentru diagnosticul afecțiunilor ginecologice. Dacă este necesar tratament chirurgical pentru corectarea uterului dublu, intervenția se realizează în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă performantă, acreditată ca secție ATI de categoria I.

Pacientele însărcinate care au uter dublu au acces la SANADOR la o monitorizare atentă a sarcinii, inclusiv prin ecografii de sarcină și morfologii fetale, astfel încât să fie descoperite și rezolvate din timp orice complicații care ar putea să apară. Pentru o naștere în deplină siguranță, chiar și în cazul unei sarcini cu risc, pacientele pot alege Maternitatea SANADOR, din cadrul celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară – Spitalul Clinic SANADOR.

Echipa medicală a Maternității SANADOR are experiență în gestionarea cu succes a situațiilor neprevăzute care pot să apară în timpul travaliului, al nașterii sau postnatal. În cazul unei nașteri premature, micuții vor primi toate îngrijirile medicale necesare pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu echipamente de ultimă generație.

De asemenea, pacientele cu uter didelf care nu pot obține o sarcină pe cale naturală se pot adresa Centrului FIV SANADOR, pentru a beneficia de soluții individualizate.

 • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR