Greutate mică pentru vârsta gestațională

Ce înseamnă greutate mică pentru vârsta gestațională?

Un nou născut mic pentru vârsta gestațională are o greutate mai mică sau este mai puțin dezvoltat decât ar fi normal pentru sexul și vârsta sarcinii. Această vârstă se calculează începând cu prima zi a ultimei menstruații a mamei.

Copiii mici pentru vârsta gestațională se disting de prematuri prin faptul că sunt născuți la termen, după 36 de săptămâni de sarcină, iar greutatea lor este prin definiție mai mică decât percentila 10 pentru vârstă sau mai mică cu două deviații standard decât normalul așteptat. În aceste situații, din o sută de copii dacă nr. 1 este considerat cel mai mic și nr. 100 cel mai mare, nr. 10 este considerat percentila 10. Prognosticul acestor nou-născuți este bun, deși pot dezvolta anumite complicații care necesită tratament suportiv și monitorizare periodică din partea medicului pediatru.

Cauze și factori de risc pentru un făt cu greutate mică pentru vârsta gestațională

Întârzierea de creștere intrauterină determină nașterea unui copil cu greutate mai mică pentru vârstă. Restricția de creștere simetrică se caracterizează prin dimensiuni global reduse ale nou-născutului și este determinată de boli genetice sau infecții ce apar în primul trimestru de sarcină. Infecția mamei cu virus rubeolic, Citomegalovirus sau Toxoplasma gondii sunt factori de risc pentru un făt mic.

Restricția de creștere asimetrică este cauzată de boli ce afectează mama spre finalul sarcinii, în trimestrul III. Malnutriția mamei (dacă mama nu ia destul în greutate în timpul sarcinii, din cauza nutriției insuficiente sau disgravidiei emetizante), afectarea placentei prin preeclampsie, hipertensiune sau diabet gestațional, sarcina gemelară sau concepția realizată prin fertilizare in vitro sunt factori de risc pentru restricția de creștere asimetrică. Utilizarea drogurilor precum cocaina, a alcoolului sau fumatul în sarcină reprezintă, de asemenea, factori care pot influența nașterea unui făt mic pentru vârstă gestațională.

Investigațiile recomandate

La ecografiile efectuate în timpul sarcinii dimensiunile fătului pot fi mai mici decât cele așteptate. Copilul va fi cântărit la naștere și greutatea va fi comparată cu normalul pentru vârstă, pentru a pune diagnosticul de făt mic pentru vârsta gestațională. Alte investigațiile recomandate pentru un copil născut mic pentru vârstă sunt glicemia și profilul lipidic (LDL colesterol, colesterol total, trigliceride), datorită predispoziției genetice mai mari de a dezvolta diabet zaharat tip II, insulinorezistență și hiperlipidemie.

Pentru a identifica cauza restricției de creștere, dacă este suspectată o infecție, se vor recolta serologii TORCH de la mamă (anticorpi din sângele venos pentru diagnosticul toxoplasmozei, sifilisului, hepatitei B, infecțiilor cu: enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, Parvovirusul B19, virusul rubeolic, Citomegalovirus, virusul Herpes simplex).

Pentru a identifica cauzele genetice ale restricției de creștere, precum sindromul Down (trisomia 21) sau trisomia 13, se pot efectua teste genetice de screening, la recomandarea unui medic specializat în genetică medicală.

Copilul va fi măsurat periodic la medicul pediatru – perimetrul cranian, toracic și abdominal. Greutatea va fi comparată cu normalul pentru vârstă, cu ajutorul percentilelor. Talia va fi măsurată, de asemenea, la fiecare control, iar dacă se suspectează un deficit de hormon de creștere, pacientul va fi îndrumat către un consult de endocrinologie pediatrică.

Posibile complicații pentru bebelușul mai mic decât vârsta gestațională

Un bebeluș mai mic decât vârsta gestațională poate prezenta asfixie perinatală, cea mai gravă complicație. Asfixia prelungită poate determina sechele neurologice pe termen lung și, uneori, se poate solda chiar cu moartea acestuia. Din acest motiv, fătul necesită monitorizarea atentă a ritmului cardiac și, în cazul în care devine necesar, medicul poate recomanda nașterea prin cezariană.

Aspirația de meconiu (primul scaun al nou-născutului), hipoglicemia, hipotermia (temperatura corpului scăzută) sau policitemia (definită prin creșterea anormală a numărului de globule roșii din sânge) sunt complicații ce pot să apară în cazul unui făt mic pentru vârsta gestațională la naștere. De asemenea, în copilărie și în viața de adult, astfel de pacienți vor prezenta un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, precum hipertensiune arterială, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Cum decurge nașterea unui copil cu greutate mică pentru vârsta gestațională?

Înainte de naștere, fătul va fi monitorizat atent prin testul fetal non-stres (NST sau cardiotocograma). Acesta test neinvaziv, indicat frecvent pentru evaluarea stării de sănătate a fătului în sarcinile cu risc, presupune monitorizarea bătăilor inimii, a mișcărilor fetale și modificarea ritmului cardiac în timpul acestor mișcări, dar și evaluarea respirației, a tonusului muscular și a volumului de lichid amniotic.

Un scor scăzut în urma aceste investigații este predictiv pentru suferința fetală. Dacă nașterea naturală pune în pericol starea de sănătate fetală, poate fi necesară operația cezariană, iar în caz de asfixiei la naștere, medicii specializați în terapie intensivă neonatală vor efectua resuscitarea. Nașterea naturală poate fi imposibilă dacă restricția de creșterea a copilului se datorează unei boli a placentei, întrucât contracțiile din timpul travaliului pot afecta fluxul de sânge ce vine de la placentă către făt, ducând la consecințe foarte grave.

Watch on YouTube

Copilul născut mic pentru vârsta gestațională are un risc crescut să primească un scor Apgar mai mic la naștere. Nou-născutul va fi alimentat natural (de preferat) sau cu formulă de lapte cât de repede posibil, pentru a evita riscul hipoglicemiei, iar glucoza din sânge va fi monitorizată periodic. Temperatura corporală a copilului va fi măsurată și, dacă va fi necesar, nou-născutul va fi pus în incubator pentru a reduce riscul de hipotermie. De asemenea, se vor măsura talia (lungimea), greutatea și perimetrele, pentru a stabili dacă restricția de creștere este simetrică sau asimetrică.

Poate fi prevenită greutatea mică pentru vârsta gestațională?

Greutatea mică pentru vârsta gestațională poate fi prevenită prin evitarea factorilor de risc modificabili. În sarcină, consumul de droguri, alcool sau tutun sunt strict interzise. Nutriția mamei trebuie să fie echilibrată pentru ca bebelușul să se dezvolte armonios intrauterin. De asemenea, mama trebuie să evite contactul cu persoane infectate cu virusul rubeolic și să reducă timpul petrecut în compania pisicilor fără stăpân, deoarece acestea sunt gazde ale parazitului Toxoplasma gondii, ce afectează creșterea intrauterină a fătului. 

Diabetul gestațional și hipertensiunea în sarcină pot fi ținute sub control prin tratament și controale medicale regulate la medicul obstetrician, pentru a nu afecta creșterea fătului, iar bolile genetice pot fi identificate printr-un sfat genetic.

Îngrijirea nou-născutului cu greutate mică pentru vârsta gestațională la Maternitatea SANADOR

La Maternitatea SANADOR, micuții care vin pe lume cu o greutate mică pentru vârsta gestațională beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale pe secția de Neonatologie, dotată cu echipamente de ultimă generație. Medicii neonatologi de la Spitalul Clinic SANADOR au o înaltă pregătire profesională și experiență îndelungată în gestionarea cu succes a cazurilor medicale complexe.

Bebelușii născuți la Maternitatea SANADOR au acces la consulturi interdisciplinare, la analize și investigații medicale complete, în funcție de indicație, și la screening neonatal. De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR dispune de o secție de terapie intensivă neonatală complet echipată, cu aparatură medicală de ultimă generație, pentru îngrijiri neonatale avansate, salvatoare de viață. Astfel, nou-născuții cu probleme de sănătate sau prematurii vor primi tot suportul necesar pentru a se recupera și pentru a putea fi externați în siguranță.

Totodată, Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat, asigură îngrijiri medicale performante pentru adulții și copiii care reprezintă urgențe medicale sau chirurgicale, cu 25 de linii de gardă disponibile nonstop.

  • Maternitatea SANADOR oferă cele mai bune condiții pentru siguranța și confortul viitoarelor mămici și bebelușilor. Alege nașterea la SANADOR!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR