Cum putem defini urticaria? Aceasta afectiune dermatologica este printre cele mai comune, manifestandu-se atat la copii, cat si la persoanele adulte. La nivel global, in jur de 20% din populatie a suferit o data in viata de urticarie, avand cel putin un episod de urticarie acuta, ce dureaza pana la o luna si jumatate. Cu toate acestea, exista si o forma cronica, mai rar intalnita, care poate aparea si disparea pe parcursul anilor.
Se banuieste ca incidenta acestei afectiuni este chiar si mai crescuta, insa natura trecatoare a formelor usoare determina lipsa rapoartelor in sistemele medicale. Frecventa manifestarilor de urticarie creste odata cu varsta, fiind predilecta la seniori.
Din punct de vedere fiziopatologic, urticaria se manifesta ca un edem la nivelul superficial al pielii, cauzat de cele mai multe ori de cresterea vaseopermeabilitatii. Urticaria afecteaza doar straturile superficiale ale dermului si este caracterizata prin insule bine delimitate, inconjurate de un halou albicios. Zonele afectate prezinta de multe ori placi efemere (care dispar in mai putin de 24 de ore), de culoare roz-roscate, avand un diametru variabil, de la cativa milimetri pana la 10-20 de centimetri.