Ce este alergia la ambrozie?   

  • În formele grave de alergie la abrozie se pot declanșa crize de astm. Nu neglija simptomele și programează-te la o consultație!

Alergia la ambrozie este o reacție anormală a sistemului imunitar, declanșată de expunere la polenul plantei Ambrosia artemisiifolia. Polenul este format din particule minuscule, care plutesc prin aer pe distanțe foarte mari și provoacă simptome neplăcute la persoanele alergice. Temperaturile ridicate, umiditatea redusă și vântul creează mediul propice pentru ca plantele de ambrozie să elibereze polen.

Concentrațiile de polen din aer sunt de obicei mai mari dimineața, imediat după ce roua se usucă, și se pot menține până după-amiaza târziu. Polenul contribuie la creșterea poluării mediului, de aceea cazurile de alergie la ambrozie sunt din ce în ce mai numeroase și mai severe, unii pacienți dezvoltând complicații severe, cum sunt crizele de astm.

Watch on YouTube

Ambrozia este o buruiană care crește aproape peste tot, apare primăvara și înflorește în luna august, astfel încât la mijlocul lunii septembrie este momentul în care nivelul de polen de ambrozie este de obicei cel mai ridicat.

Sezonul ambroziei durează 6-10 săptămâni, terminându-se la începutul lunii noiembrie sau când temperaturile scad sub punctul de îngheț timp de câteva săptămâni. Alergia la ambrozie este una dintre cele mai întâlnite alergii sezoniere.

Cauzele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie se declanșează atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la polenul acestei plante. Reacția alergică este răspunsul natural al organismului după expunerea la un alergen, în acest caz polenul. La contactul cu polenul de ambrozie (atingere, inspirare sau ingerare), sistemul imunitar se activează și eliberează substanțe chimice inflamatorii, cum ar fi histamina, pentru a lupta împotriva alergenului pe care îl consider o amenințtare. Aceste substanțe chimice determină semnele și simptomele caracteristice alergiilor sezoniere.

Predispoziția la alergia la ambrozie poate fi ereditară. Persoanele care au rude alergice la ambrozie sau la alt polen au un risc crescut de a dezvolta la rândul lor o alergie de acest fel. În acest caz, este recomandat un consult de genetică medicală. 

Simptomele alergiei la ambrozie

La fel ca alte tipuri de alergii sezoniere, cum este alergia la polen, alergia la ambrozie se manifestă în special prin:

  • strănut,
  • tuse,
  • congestie nazală,
  • secreție nazală,
  • mâncărimi în ochi, nas și gât,
  • ochi iritați,
  • slăbiciune sau oboseală,
  • urticarie.

Deși aceste manifestări clinice nu sunt severe și nu pun în pericol viața pacientului, la persoanele cu forme mai grave pot să apară crize de tuse și dificultăți de respirație. Expunerea la ambrozie poate provoca rinită alergică, dar și forme mult mai severe de alergie, cum este astmul bronșic. În cazul persoanelor care suferă de astm, inhalarea polenului de ambrozie poate determina inflamarea căilor respiratorii, care va agrava considerabil semnele și simptomele, putând declanșa inclusiv o criză de astm.

Cum este stabilit diagnosticul?

Medicul alergolog poate stabili diagnosticul de alergie la ambrozie după efectuarea anamnezei, a istoricului medical și a unui examen fizic. De asemenea, va recomanda anumite teste alergologice, pentru evaluarea răspunsului inflamator și identificarea cu precizie a alergenului responsabil.

Pe lângă testele cutanate, pot fi indicate și unele analize de sânge, care, în cazul pacienților alergici, vor indica prezența anticorpilor specifici. Anticorpii sunt proteine ​​pe care sistemul imunitar le produce ca răspuns la alergeni, iar prezența lor în sânge indică alergie la o anumită substanță. În prezent, cel mai eficient test pentru diagnosticarea alergiilor este testul ALEX-MADx, disponibil la SANADOR.

Tratamentul alergiei la ambrozie

În funcție de severitatea manifestărilor clinice și de starea generală de sănătate a pacientului, medicul va recomanda anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Printre acestea se numără antihistaminicele și spray-urile nazale cu steroizi, care trebuie folosite înainte de expunerea la polen.

În cazurile de alergie severă sau pentru gestionarea pe termen lung, poate fi necesară o schemă de tratament care include imunoterapia, sub formă de tablete sublinguale sau injecții. Ambele metode pot ajuta organismul să dezvolte toleranță la polenul de ambrozie și să reducă răspunsul autoimun.

Consulturi interdisciplinare pentru diagnosticul alergiei la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu manifestări clinice care indică o posibilă alergie beneficiază de consulturi interdisciplinare și de toate analizele și investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului de certitudine. Astfel, în funcție de necesitate, pacienții vor avea acces la consultații oferite de medici specializați în ORL, reumatologie, alergologie, dermatovenerologie etc.

Pentru stabilirea unui diagnostic cert al alergiilor, medicii alergologi de la SANADOR vor recomanda o serie completă de teste specifice, după examinarea clinică și realizarea unei anamneze detaliate. Toate testele necesare pot fi realizate în cele mai bune condiții în Laboratoarele SANADOR, rezultatele fiind obținute rapid, cu acuratețe maximă.

Pentru identificarea corectă a factorului alergen, pacienții cu semne și simptome de alergii respiratorii beneficiază de numeroase teste alergologice:

  • teste alergologice din ser;
  • teste cutanate, respiratorii și de contact;
  • identificarea de imunoglobuline (IgE) specifice;
  • teste la alergeni de mediu;
  • testul Allergy Explorer/ALEX ( IgE specific profil extins cu 282 alergeni);
  • panel de alergeni respiratori.

Programează-te!

  • La SANADOR, ai acces la toate testele necesare pentru diagnosticul alergiei la ambrozie. Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR