Ce înseamnă supravegherea sarcinii?

Supravegherea sarcinii de către medicul obstetrician este esențială pentru nașterea unui copil sănătos, dar și pentru viitoarea mămică. La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale complete, la cele mai înalte standarde, pentru monitorizarea sarcinii, prin consultații de specialitate, analize de laborator performante, ecografii de sarcină și morfologie fetală realizate cu echipamente de ultimă generație.

Watch on YouTube

Monitorizarea sarcinii, prin controale medicale periodice, urmate de analize și de investigații imagistice, la recomandarea medicului, trebuie să înceapă din momentul în care pacienta află că este însărcinată și să continue pe tot parcursul sarcinii, la intervale regulate.

Dacă pacienta are peste 35 de ani sau dacă are probleme de sănătate, atunci pot fi necesare mai multe consultații și efectuarea unor investigații specifice.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cât de importantă este monitorizarea sarcinii?

Supravegherea sarcinii este necesară pentru a permite ducerea unei sarcini la termen în siguranță și pentru a evalua creșterea și starea de sănătate a fătului. Monitorizarea sarcinii permite diagnosticul precoce, încă din viața intra-uterină, unor posibile afecțiuni incompatibile cu viața sau ar afecta semnificativ calitatea vieții bebelușului. De asemenea, în acest fel pot fi descoperite din timp și gestionate eficient complicațiile care pot să apară în sarcină, precum diabet gestațional, preeclampsie, eclampsie, placenta praevia, oligohidramnios, placenta accreta.

Supravegherea sarcinii este esențială mai ales pentru o sarcină cu risc, cum este cea obținută prin fertilizare in vitro, sau atunci când pacienta are sub 18 ani sau peste 35 de ani sau prezintă diferite probleme de sănătate, precum diabet zaharat, boală renală în sarcină, boli hepatice în sarcină, greață și vărsături în sarcină sau hipertensiune arterială. În aceste situații, monitorizarea prenatală va fi făcută mai des decât în mod normal.

Când trebuie să înceapă supravegherea sarcinii?

În prima parte a sarcinii, între săptămânile 4-28, pacienta se va prezenta la control la medicul obstetrician o dată la o lună. Ulterior, între săptămânile 28-36, vizitele vor fi făcute mai des, o dată la două săptămâni. În apropierea momentului nașterii, controalele medicale vor fi realizate săptămânal.

Prima vizită în cabinetul medicul ginecolog va fi axată pe probleme anterioare de sănătate ale mamei și pe istoricul de boli în familie sau pe tratamente administrate. Medicul va realiza o ecografie transvaginală, pentru a confirma existența sarcinii.

În urma acestei prime vizite, viitoarea mamă va afla și data aproximativă a nașterii. De asemenea, medicul va recomanda efectuare unor analize de sânge - hemogramă, Rh și teste pentru anumite infecții, precum hepatită B, HIV, sifilis. Testul Babeș-Papanicolau este un test de screening ce poate evidenția prezența celulelor anormale, determinate de infecția cu HPV (human papilloma virus).

În timpul consultațiilor din primul trimestru de sarcină, medicul va monitoriza greutatea mamei, tensiunea arterială și dimensiunile fătului. În această perioadă se poate realiza și dublu test - un test de screening non-invaziv pentru sindroame genetice precum sindromul Down, Trisomia 13 sau Trisomia 18. La finalul primului trimestru de sarcină, mama va fi investigată pentru diabet gestațional, printr-un test de toleranță orală la glucoză. Acesta este ușor de realizat și presupune monitorizarea glicemiei înainte de începerea testului (a jeun), la o oră și apoi la două ore după administrarea glucozei.

Dr. Cătălin Herghelegiu arată pe monitor o ecografie de sarcină, la SANADOR.
La SANADOR, supravegherea sarcinii include investigații imagistice realizate cu echipamente de ultimă generație.

În ultima parte a sarcinii, medicul va monitoriza prezentația fetală, pentru a decide dacă nașterea naturală poate avea loc în siguranță. În anumote situații, cum este în caz de prezentație facială, spre exemplu, specialistul poate recomanda nașterea prin cezariană.

Medicul va recolta probe de secreție vaginală, pentru a determina dacă există o infecție cu Streptococ de grup B. Deși această bacterie determină rareori simptome, în timpul nașterii se poate transmite la nou-născut, provocând complicații.

Ce implică monitorizarea sarcinii?

Monitorizarea greutății gravidei trebuie să fie efectuată regulat. După săptămâna 20, pacienta poate prezenta o creștere normală în greutate, de 10-12kg. Tensiunea arterială este un alt parametru monitorizat de medic în timpul controlului, deoarece hipertensiune arterială poate fi un semn de preeclampsie sau poate duce la restricție de creștere intrauterină.

Testele de urină (sumarul de urină și urocultura) sunt efectuate pentru a diagnostica o infecție urinară sau preeclampsia (dacă există proteine în urină). Analizele de sânge efectuate în sarcină pot evidenția prezența anemiei, ce va fi tratată cu fier și acid folic. De asemenea, în plus față de hemogramă, se va testa grupul sanguin și Rh-ul.

Watch on YouTube

Din secreția vaginală se vor recolta probe pentru a identifica posibile infecții. Una dintre cele mai importante bacterii ce pot fi prezente în secreția vaginală este streptococul de grup B. Dacă Streptococul de grup B este prezent, în timpul travaliului, se vor administra antibiotice, pentru prevenirea transmiterii la bebeluș.

Diabetul gestațional este fi provocat de intoleranța la glucoză ce apare de novo în timpul sarcinii. Acestă complicație poate duce la nașterea unui făt macrosom (cu o greutate peste 4.5kg), la naștere prematură și crește riscul mamei de a dezvolta pe viitor obezitate și diabet zaharat de tip II.

Ecografia transvaginală sau ecografia abdominală este efectuată pentru a evalua viteza de creștere a fătului și pentru a estima data aproximativă a nașterii. Morfologia fetală este o ecografie prin care medicul poate observa eventuale malformații congenitale ale fătului, precum malformațiile cardiace, lipsa unui membru, sau malformații faciale.

După 6 săptămâni de sarcină, părinții pot auzi la ecografie bătăile inimii copilului. Medicul va măsura translucența nucală în timpul ecografiei, pentru a evalua riscul de anomalii cromozomiale ale fătului – precum sindromul Down sau alte sindroame genetice.

Dacă la controale din primul trimestru se ridică suspiciunea de sindroame genetice, în urma testului de screening sau a translucenței nucale modificate, medicul poate recomanda efectuarea unor teste genetice prenatalecariotip din lichid amniotic (prin amniocenteză) sau cariotip din vilozități coriale (prin biopsie de vilozități coriale). Amniocenteza și biopsia de vilozități coriale nu fac pare din monitorizarea de rutină a sarcinii, dar pot fi recomandate în anumite situații.

Monitorizarea sarcinii la SANADOR

La SANADOR, viitoarele mămici au acces la toate serviciile medicale necesare pentru monitorizarea completă a sarcinii. Consultațiile de specialitate sunt realizate de medici empatici și foarte experimentați, analizele de laborator sunt efectuate rapid, cu mare precizie, iar ecografiile sunt realizate cu echipamente de ultimă generație.

Pacientele au acces și la screening prenatal, prin dublu test și triplu test și, atunci când există indicație, la investigații avansate, precum amniocenteza și biopsia de vilozități coriale. Testele genetice prenatale, atunci când sunt recomandate, sunt realizate în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, care oferă rezultate rapide și de mare acuratețe.

Dr. Doru Herghelegiu realizează o ecografie de sarcină, la SANADOR
La SANADOR, monitorizarea sarcinii include ecografii de morfologie fetală efectuate cu echipamente performante.

Chiar și în cazul unei sarcini cu risc sau atunci când apar complicații provocate de sarcină, echipa medicală de la SANADOR știe să gestioneze corect orice situație. Pentru naștere în siguranță, pacientele pot alege Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară - Spitalul Clinic SANADOR -care dispune de unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din România și de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă cu acreditare de categoria I, inclusiv de Terapie Intensivă Neonatală.

De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care deține un Compartiment de Primiri Urgențe, pentru gestionarea promptă și eficace a diferitelor tipuri de urgențe, inclusiv pentru urgențe obstetricale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR