Ce înseamnă dublu test?

Un dublu test, numit și bitest, este o investigație de screening efectuată în primul trimestru de sarcină, care măsoară doi markeri din sângele femeii însărcinate, pentru a estima riscul de anomalii cromozomiale la făt. La SANADOR, pacientele au acces la toate analizele și investigațiile medicale recomandate în timpul sarcinii, rezultatele fiind furnizate rapid și cu mare acuratețe.

Watch on YouTube

Dublul test indică nivelul de gonadotropină corionică umană (hCG) și de proteină A plasmatică asociată sarcinii (PAPP-A) în sângele viitoarei mame. HCG este un hormon produs de placentă în timpul sarcinii și este utilizat pentru a confirma sarcina și pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea normală a fătului, iar PAPP-A este o proteină produsă de placentă și de făt.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Indicații pentru efectuarea unui dublu test

Screeningul din primul trimestru de sarcină, care cuprinde dublul test și ecografia translucenței nucale, nu este obligatoriu, dar este recomandat, în special în anumite condiții, când există un risc crescut de anomalii cromozomiale la făt. Astfel, testarea este indicată dacă vârsta mamei este peste 35 de ani și dacă există un istoric familial de afecțiuni genetice sau dacă pacienta a dat naștere unor copii cu malformații congenitale.

Testul combinat de dozare a hCG și PAPP-A este un test de screening, iar rezultatul acestuia nu reprezintă un diagnostic, ci doar riscul apariției unor anomalii cromozomiale, precum sindromul Down, sindromul Edward sau sindromul Patau. Rezultatele unui bitest sunt combinate cu vârsta mamei și cu datele furnizate de ecografia de sarcină din trimestrul I, pentru a estima riscul de anomalii cromozomiale.

Astfel, pe lângă testul combinat de sânge, viitoarea mămică trebuie să efectueze în cadrul screeningului și o ecografie de translucență nucală, care examinează țesutul clar din partea din spate a gâtului bebelușului. Dacă rezultatele sugerează un risc crescut de anomalii cromozomiale, mamei i se pot recomanda teste suplimentare, cum ar fi o amniocenteză, pentru a confirma diagnosticul de afecțiune cromozomială.

Un dublu test Kryptor este efectuat printr-o metodă standardizată, care se raportează pe platforma analitică Kryptor și are avantajele unei corectitudini și precizii ridicate a rezultatelor. Un bitest Kryptor este o opțiune sigură și neinvazivă pentru femeile însărcinate care vor să afle care este riscul de anomalii cromozomiale ale fătului.

Într-o sarcină normală, fătul are 22 de perechi de cromozomi. O trisomie este o afecțiune cromozomială în care există cromozomi suplimentari:

  • trisomia 21 - Sindromul Down, trisomie în care există o copie suplimentară a cromozomului 21;
  • trisomia 18 - sindromul Edward, trisomie cu o copie suplimentară a cromozomului 18;
  • trisomia 13 - sindromul Patau, trisomie cu o copie suplimentară a cromozomului 13.

În sarcinile cu aceste anomalii cromozomiale la făt, nivelurile de hCG și PAPP-A pot fi mai mari sau mai mici decât nivelul considerat normal. Cu toate acestea, este important ca femeile care efectuează analiza dublu test să discute despre beneficiile și limitările testului cu medicul obstetrician care îi monitorizează sarcina.

Avantajele efectuării de dublu test în sarcină

Există numeroase avantaje ale efectuării de dublu test în sarcină, cele mai importante fiind:

  • Detectarea precoce - poate identifica riscul de anomalii cromozomiale la făt încă din primul trimestru de sarcină, fapt care permite planificarea și luarea deciziilor în legătură cu parcursul sarcinii;
  • Este non-invaziv - o opțiune sigură, fără risc de pierdere a sarcinii;
  • Evaluarea riscurilor – testul permite mamei și medicului să ia decizii informate cu privire la testele de diagnostic ulterioare și la îngrijirea prenatală necesară;
  • Costul accesibil – este o opțiune avantajoasă pentru screeningul anomaliilor cromozomiale, prețul fiind accesibil unui număr mare de femei.

Când se face un dublu test?

Există o fereastră de timp relativ mică în care poate fi efectuat testul combinat. Analiza trebuie să fie realizată aproape de sfârșitul primului trimestru de sarcină sau, eventual, foarte devreme în al doilea trimestru. Mai precis, perioada ideală este între săptămânile 11 și 14 de sarcină, atât pentru testul de sânge, cât și pentru ecografia de translucență nucală.

În ce constă dublul test?

Un dublu test este ușor de efectuat, fiind necesară doar o probă de sânge recoltată de la viitoarea mămică. Este un test care nu necesită post alimentar înainte de recoltare. Nu există riscuri majore asociate efectuării unui dublu test.

În cazuri foarte rare, unele femei pot prezenta sângerare persistentă la locul de recoltare, formare de hematom (vânătaie) sau infecție la locul înțepăturii. Rezultatul testului combinat poate fi furnizat între 3 zile și cel mult o săptămână de la recoltare, în funcție de fiecare laborator în parte.

Interpretarea rezultatelor pentru dublu test

Rezultatele la dublu test sunt furnizate sub forma unui raport, iar pentru fiecare trisomie în parte există un anumit interval de referință. Astfel, pentru sindromul Down limita de risc este considerată 1/250, pentru sindromul Edward limita de risc este 1/100, iar pentru sindromul Patau este limita de 1/100.

Rezultatele sunt interpretate în comparație cu aceste limite de risc și pot arăta dacă o femeie însărcinată prezintă un risc scăzut, moderat sau ridicat de anomalii cromozomiale la făt.

Un risc scăzut, sau un test de screening negativ, apare atunci când rezultatul riscului calculat este sub limita de risc stabilită, dar acest rezultat nu garantează absența anomaliilor cromozomiale.

Riscul crescut apare în momentul în care valoarea riscului calculat depășește limita de risc, raportul obținut fiind între 1:10 și 1:250. În această situație, mama se află într-o categorie cu risc ridicat. Aceste calcule sunt realizate conform unui algoritm elaborat de Fetal Medicine Foundation - dublu test F.M.F.

Cu toate acestea nu se poate stabili diagnosticul de trisomie 21, 18 sau 13, în acest scop fiind recomandate investigații suplimentare.

Interpretarea dublului test în contextul ecografiei fetale

Rezultatele dublului test nu trebuie să fie interpretate separat, ci doar în contextul unei ecografii de translucența nucală, efectuată tot în primul trimestru de sarcină, între săptămânile 11-14. În timpul acestei ecografii, medicul obstetrician măsoară cantitatea de lichid acumulată în zona cefei fătului – zonă numită pliu nucal.

Dacă la acest nivel există o cantitate mai mare de lichid decât ar fi normal, atunci riscul de anomalii cromozomiale este mai mare și pot fi recomandate investigații suplimentare, avansate, cum sunt testele genetice prenatale - cariotip din lichid amniotic sau cariotip din vilozități coriale. Tot în timpul acestei ecografii, medicul va verifica și prezența osului nazal al fătului, absența acestuia fiind un alt indiciu de anomalii cromozomiale.

Astfel, rezultatele de laborator de la dublul test sunt corelate cu datele obținute în urma ecografiei, pentru un screening complet de trimestru I. În acest fel, medicul va putea estima dacă riscul de anomalii cromozomiale ale fătului este mic, moderat sau ridicat. De asemenea, pentru o evaluare corectă a riscului, specialistul va lua în calcul și vârsta viitoarei mame. Ținând cont de toate aceste aspecte – rezultatele testului de laborator, datele ecografice și vârsta pacientei, obstetricianul va decide dacă sunt necesare investigații suplimentare, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Recomandări în caz de rezultate anormale la dublu test

Dacă rezultatul este în intervalul normal de referință, atunci nu sunt recomandate investigații suplimentare, decât în situații speciale, cum ar fi istoricul familial semnificativ. Dacă testul combinat returnează un risc moderat sau ridicat pentru anomalii cromozomiale, atunci medicul poate recomanda examinarea suplimentară a rezultatului, printr-un consult genetic.

De asemenea, pentru confirmarea rezultatului sunt necesare teste de diagnostic, care pot fi mai invazive, cum ar fi amniocenteza sau prelevarea de vilozități coriale. Deși aceste teste prezintă un anumit risc, ele oferă un rezultat definitiv.

Deoarece dublu testul este efectuat la începutul sarcinii, informațiile obținute oferă timp pentru a lua decizii importante cu privire la testele suplimentare, la tratamente și la gestionarea sarcinii și a nașterii. Cunoașterea riscului de anomalii cromozomiale poate ajuta, de asemenea, la pregătirea pentru nașterea unui copil cu nevoi speciale și la găsirea sprijinului necesar.

Dublul test la SANADOR

La SANADOR, pacientele beneficiază de servicii complete pentru monitorizarea sarcinii, prin consultații de specialitate, analize de laborator și ecografii de sarcină, inclusiv morfologie fetală, dar și prin investigații avansate, precum testele genetice prenatale, efectuate cu tehnologie de ultimă generație în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR. Aceste teste genetice includ cariotip standard sau cariotip molecular din lichid amniotic, vilozități coriale sau produs de concepție.

Atunci când rezultatele dublului test indică un risc crescut de anomalii cromozomiale, viitoarele mămici au acces la un sfat genetic oferit de medici geneticieni empatici și cu multă experiență, care vor stabili împreună cu pacientele care sunt pașii necesari în continuare.

Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară, asigură toate condițiile necesare pentru monitorizarea unei sarcini cu risc și pentru naștere în siguranță, chiar și atunci când micuții vin pe lume cu probleme de sănătate.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR