Infectia cu HPV este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. HPV - Virusul Papiloma uman (HPV - Human Papilloma Virus) este un virus papiloma care infecteaza pielea si mucoasele omului. HPV poate duce la cancer de col uterin, vulva, vagin, si anus la femei. La barbati, poate duce la cancer de anus si penis. La ambele sexe poate duce la cancere la nivelul cavitatii bucale. Peste 200 de tipuri de HPV au fost identificate. Cei mai multi oameni infectati cu HPV nu stiu ca sunt infectati. Pana la 70% din femeile active sexual se infecteaza cu HPV. In 99,7% din cazuri cancerul de col este cauzat de infectia persistenta cu tulpinile HPV cu risc oncogenic crescut. Cancerul de col uterin ocupa locul doi ca frecventa intre afectiunile maligne de care se imbolnavesc femeile cu varste intre 30 si 50 de ani in intreaga lume, dupa cancerul de san. Statisticile sunt alarmante si arata ca in Romania 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin. Mai rau este ca si peste jumatate (54%) dintre femeile care au notiuni despre aceasta maladie considera ca nu se vor imbolnavi.

Introducerea testarii mARN E6/E7 HPV a schimbat radical modul in care se diagnosticheaza si trateaza infectia cu HPV

Cea mai folosita metoda de identificare a infectiilor HPV este testarea HPV ADN**-ului viral. Aceasta testare - ADN HPV semnaleaza numai prezenta infectiei cu HPV (infectie care poate fi tranzitorie fara risc de progresie catre cancerul de col uterin). Cu alte cuvinte, pana acum analizele specifice aratau daca infectia cu HPV este prezenta in organism la momentul testarii. Testarea mARN E6/E7 HPV arata daca HPV-ul este integrat in genomul uman, deci infectia este persistenta. Acest lucru ar insemna ca infectia poate progresa spre malignizare. Numai infectia de lunga durata persistenta cu HPV cu risc ridicat oncogenic duce la cancer de col uterin deoarece AND-ul circular HPV se integreaza in genomul gazdei. Un rol esential in aceasta transformare il au proteinele E6/E7, care sunt produse de tulpinile HPV cu risc crescut si detin un rol esential in geneza cancerului, fiind exprimate atat in leziunile pre-canceroase de col uterin, cat si in cele invazive. Cea mai noua metoda de testare a stadiului infectiei HPV se bazeaza pe identificarea ARN-ului pentru proteinele E6/E7. Pentru testare se recolteaza celule de la nivelul colului si se lucreaza in mediu lichid, similar Testarii Papanicolau in mediul lichid. PREGATIRE PACIENTA
  • Cu 48 de ore inainte de recoltarea probei trebuiesc evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianti) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginala).
  • Se recomanda recoltarea in afara perioadei menstruale, in perioada de mijloc a ciclului menstrual.
  • Se recomanda recoltarea inaintea procedurilor medico-chirurgicale, la 3 luni de la recoltari anterioare.
**ADN si ARN - sunt cei doi acizi nucleici care au rol fundamental in ereditatea umana, fiind purtatorii informatiei genetice.
SANADOR