In cele mai multe cazuri, la aparitia unui infarct de miocard, atat femeile, cat si barbatii resimt o presiune puternica in zona pieptului. Cu toate acestea, durerea poate lipsi uneori in cazul femeilor, avand loc alte manifestari, precum dificultate in respiratie, ameteala sau lesin. Iata care sunt cele mai frecvente simptome de infarct miocardic in cazul ambelor sexe:

Simptome

Durere brusca care apare in centrul pieptului, resimtita ca o apasare, strangere sau presiune.

Durere alternanta, care dispare dupa cateva minute si revine ulterior.

Durere care iradiaza in partea superioara a corpului (umeri, brate, la baza gatului) sau pulseaza in mandibula.

Durerea este de regula insotita si de alte simptome:

  • Palpitatii
  • Paloare, transpiratii reci
  • Stare de anxietate
  • Senzatie de vertij si de ameteala
  • Greata
  • Dificultate in respiratie

Infarctul de miocard, denumit si atac de cord, este cauza numarul 1 a decesului in Romania, unul dintre cei mai importanți factori de risc fiind hipertensiunea arterială. Cu toate acestea, pacientii au sanse foarte mari de recuperare daca ajung cat mai repede la spital. Daca simptomele de mai sus persista mai mult de 15 minute, suna la 112!

In cazul femeilor, simptomele unui infarct miocardic pot diferi. Durerea poate dura cateva minute si apoi disparea si reaparea, alaturi de disconfortul resimtit in zona superioara a corpului. Alte simptome includ dificultate in respiratie (cu sau fara disconfort in zona pieptului), senzatie de ameteala sau lesin, transpiratie rece, greata si varsaturi, stare de oboseala.

Nu uita! Chiar daca aceste semne si simptome ale infarctului miocardic se manifesta treptat, iar tu nu esti sigur ca este vorba de un infarct, mergi de urgenta la medic! Fiecare minut conteaza si numai un doctor iti poate pune un diagnostic corect!

SANADOR