Prevenar 13: Este numele dat unui vaccin pneumococic polizaharidic conjugat (13-valent, adsorbit). Suspensie injectabila.

Utilizari

Cand folosesti Prevenar 13? Se utilizeaza pentru protejarea copiilor cu varsta intre sase saptamani si cinci ani impotriva bolii invazive, pneumoniei pneumococice (infectie la plamani) si otitei medii acute (infectie la urechea medie) cauzate de S. pneumonia. Boala invaziva apare cand bacteria se raspandeste in organism, cauzand infectii grave ca septicemia (infectie a sangelui) si meningita (infectia membranelor care invelesc creierul si coloana vertebrala).

Cum obtii acest vaccin? Trebuie sa stii ca se poate elibera numai pe baza de reteta. Utilizarea acestui vaccin trebuie sa se bazeze pe recomandarile specialistilor, care tin seama de riscul bolii invazive si al pneumoniei asupra diferitelor grupe de varsta, comorbiditati asociate, precum si datele epidemiologice de variabilitate serotipica in diferite zone geografice.

Schema de administrare

Schema de administrare a vaccinului Prevenar 13: Schema primara de trei doze

Cum arata schema de imunizare? Astfel: consta din patru doze, fiecare a cate 0,5 ml. Schema primară de vaccinare la sugar constă in trei doze, dintre care prima se administreaza de obicei la varsta de 2 luni, cu un interval de cel puţin 1 luna intre doze. Prima doza poate fi administrata cel mai devreme, la varsta de sase săptămâni. Administrarea celei de-a patra doze (de rapel) este recomandata la varste cuprinse între 11 si 15 luni.

Schema primara de doua doze: In mod alternativ, in cazul în care Prevenar 13 este administrat ca parte a unui program de imunizare de rutina pentru sugari, se poate administra o schemă de vaccinare constand din trei doze, fiecare a cate 0,5 ml. Prima doza poate fi administrata cel mai devreme la varsta de 2 luni, iar cea de-a doua doza, 2 luni mai tarziu. Administrare unei a treia doze (de rapel) este recomandata la varste cuprinse intre 11 si 15 luni.

SANADOR iti precizeaza un lucru foarte important: copiii cu varste intre 7 luni si 11 luni trebuie vaccinati mai intai cu doua doze la un interval de cel putin o luna, urmate de a treia doza in anul urmator. Copiii cu varste intre 12 si 23 de luni trebuie vaccinati cu doua doze la interval de cel putin doua luni. Copiii cu varste intre 2 si 5 ani trebuie sa primeasca o singura doza.

Prevenar 13 poate fi folosit la copiii care au inceput vaccinarea cu Prevenar (alt vaccin autorizat in Uniunea Europeana pentru S. pneumoniae, care contine particule din sapte din cele 13 tipuri de S. pneumoniae pe care le contine Prevenar 13). Acesti copii pot trece pe Prevenar 13 oricand in cursul schemei de vaccinare. Copiii cu varste intre unu si doi ani vaccinati cu Prevenar trebuie vaccinati cu doua doze de Prevenar 13. Vaccinul se administreaza prin injectie in muschiul coapsei la copiii cu varsta sub doi ani sau in muschiul umarului la copiii cu varsta peste doi ani.

SANADOR