Vaccin meningita

Ce este vaccinul pentru meningita? Cunoscut si cu denumirea stiintifica VACCINUL MENINGOCOCIC POLIZAHARIDIC A+C, este un vaccin sub forma de pulbere si solvent pentru suspensie injectabila.

Administrare

De ce este administrat? Pentru prevenirea bolilor cauzate de bacteria numita Neisseria meningitidis (meningococ) de grupa A sau C la adulti, iar la copii incepand cu varsta de 2 ani. Acest vaccin ajuta organismul tau pentru pentru a creea propria sa protectie (anticorpi) impotriva acestei bacterii.

Atentie: de ce trebuie folosit un vaccin pentru meningita? Pentru ca meningita este cea mai frecventa prezentare a bolii meningococice invazive si provine din diseminarea hematogena a microorganismului. Infectia meningeala este similara cu alte forme de meningita acuta purulenta, cu debut brusc de febra, dureri de cap si senzatie de gat intepenit, adeseori insotite de alte simptome, cum ar fi greata, varsaturi, fotofobie (sensibilitate la lumina) si status mental alterat. Meningococii pot fi izolati din sange la aproximativ 75% din persoanele care sufera de meningita.

Care este cauza principala a bacteriei? Neisseria meningitidis reprezinta cauza principala de meningita bacteriana si sepsis in Statele Unite. Aceasta poate cauza si boli ca pneumonia si artrita. N. meningitidis reprezinta si cauza epidemiilor de meningita si bacteremie in Africa sub-Sahariana. Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca boala meningococica a cauzat 171.000 de decese in intreaga lume in anul 2000. A fost autorizat in Marea Britanie in 1999 si a avut un impact major asupra incidentei bolii meningococice de tip C. In 2005 in Statele Unite a fost autorizat pentru prima data un vaccin tetravalent conjugat.

Cand sa nu faci un vaccin pentru meningita? Cand esti alergic (hipersensibil) la substanta activa sau la oricare dintre componentele vaccinului. Cand prezinti reactii severe dupa o vaccinare anterioara. Cand ai o boala febrila acuta, severa (cu febra mare): in acest caz, vaccinarea trebuie amanata.

SANADOR iti specifica la ce trebuie sa ai grija: VACCINUL MENINGOCOCIC POLIZAHARIDIC A+C nu trebuie administrat pe cale intravasculara sau intradermica. Pentru serogrupul A, in caz de epidemie sau risc de epidemie, vaccinul ar putea fi administrat la copii incepand cu varsta de 6 luni dacă o protectie împotriva meningitei datorate serogrupului A este necesară. Pentru serogrupul C, un vaccin meningococic C conjugat ar trebui utilizat la copii mai mici de 2 ani.

Administrare

Mod de administrare a unui vaccin pentru meningita: Trebuie administrat pe cale intramusculara sau subcutanata.In general locul de injectare recomandat pentru administrarea intramusculara este partea anterolaterală a coapsei la copii cu varsta de pana la 12 luni si în muschiul deltoid, după această varsta. Acest vaccin nu trebuie amestecat cu alte vaccinuri injectabile sau cu alte produse medicamentoase. In cazul injectiilor concomitente se utilizeaza seringi diferite si locuri de injectare diferite.

Reactii adverse

Ce reactii adverse ar putea avea un vaccin pentru meningita? Reactii adverse frecvente: durere de cap (cefalee), reactii la nivelul locului de administrare cum ar fi durere trecatoare uneori asociată cu umflatură (edem), roseată, stare de oboseala accentuata (astenie), iritabilitate. VACCINUL MENINGOCOCIC POLIZAHARIDIC A+C este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj: cutie cu un flacon monodoza, din sticla, cu pulbere pentru suspensie injectabila si o seringa preumplută cu solvent. Cutie cu 10 flacoane monodoza, din sticla, cu pulbere pentru suspensie injectabila si 10 seringi preumplute cu solvent.

SANADOR