La ce se referă complicația numită picior diabetic?

Este una dintre cele mai frecvente și grave complicații ale diabetului zaharat. Acesta definește un spectru variat de afecțiuni ale structurilor musculo – scheletale, neurologice și vasculare care apar la pacienți în decursul evoluției bolii, cele mai importante fiind neuropatia diabetică - pierderea sensibilității la nivelul extremitatilor și boala vasculară periferică – reducerea fluxului de sânge către membrele inferioare. În absența depistării timpurii și a tratamentului adecvat, ambele condiții cauzează complicații grave, care pot duce la amputarea membrului.

Cine beneficiază de investigații în terapia pentru picior diabetic?

La Spitalul Clinic SANADOR, beneficiază de pachete de investigații și tratament, în regim de spitalizare de zi și continuă, pacienții cu orice tip de afecțiuni ale piciorului diabetic, de la ulcer diabetic, ulcer trofic, boală Charcot (deformarea picioarelor), arteriopatie/neuropatie diabetică decompensată, infecții, inclusiv infecții ale pielii, infecții osoase și abcese, gangrene (infecții care provoacă moartea țesutului afectat). De asemenea, pacienții cu diabet zaharat pot realiza, în cadrul unei spitalizări de zi, investigații și analize clinice pentru depistarea timpurie a sindromului de picior diabetic.

Examinări

Ce fel de examinări presupune terapia pentru picior diabetic?

În funcție de complexitatea afecțiunii, personalul medical efectuează pacientului examinări imagistice gradate și elaborează un plan terapeutic personalizat, care poate fi non-chirurgical (pansamente cu soluții antiseptice și cicatrizante, dispozitive de imobilizare a piciorului afectat), sau chirurgical (debridări tisulare ale plăgii deschise - îndepărtarea țesutului degradat sau mort, stabilizarea chirurgicală a picioarelor cu maladie Charcot, bypass arterial pentru boală vasculară periferică sau terapie endovasculara cu plasarea stenturilor). Ca parte a planului de tratament, pacienții sunt, de asemenea, instruiți cu privire la metodele de autoîngrijire pentru prevenirea complicațiilor piciorului diabetic și menținerea picioarelor sănătoase.

Diabetul este o boală în care organismul nu poate produce insulină sau nu poate să o utilizeze eficient. Insulina este hormonul responsabil în a ajuta celulele să ia glucoza necesară producerii energiei. Atunci când acest lucru nu se întâmplă în mod corespunzător, nivelurile de zahăr din sânge pot deveni prea mari.

De la constituirea în cadrul Spitalului Clinic SANADOR a Secției de Chirurgie Vasculară, în urmă cu câțiva ani, au fost investigate și tratate peste 1000 de cazuri de picior diabetic. Patologia diabetică a căpătat amploare în ultimii ani, existând foarte multe cazuri nou diagnosticate cu diabet zaharat, care au prezentat la momentul depistării complicații redutabile, de tipul picior diabetic. Datele statistice globale indică o creștere continuă a numărului de pacienți cu diabet zaharat, pentru următorii 25 de ani, iar asocierea diabetului cu alți factori de risc, precum fumatul și dislipidemia, contribuie la creșterea numărului de cazuri cu picior diabetic.

În 2015, Ministerul Sănătății din România estima numărul persoanelor cu diabet aflate în evidente la 999.192 (+ 8,73%), iar numărul de persoane diagnosticate în cursul anului 2015 a fost de 73740 (202 cazuri noi pe zi). Conform CNAS, între 2006 și 2016 numărul persoanelor pentru care s-au decontat tratamente pentru diabet s-a dublat, iar costurile au crescut de 6 ori.

Cum îngrijești un picior diabetic

Prevenirea apariției patologiei diabetice ale piciorului este esențială pentru persoanele care suferă de diabet. Menținerea picioarelor sănătoase este importantă și o persoană trebuie să fie vigilența în ceea ce privește igienă piciorului. Poți lua următoarele măsuri:

  • Verifică picioarele în fiecare zi: examinați picioarele zilnic sau cereți ajutorul unei persoane specializate să verifice dacă apar modificări sau leziuni.
  • Spală picioarele zilnic: păstrarea picioarelor curate ajută la prevenirea infecțiilor.
  • Poartă pantofi și șosete adecvate: Este important să păstrați picioarele protejate în șosete și încălțăminte în orice moment. Un podiatrist poate recomandă pantofi dedicați, pentru a preveni deformările. Șosetele nu trebuie să fie prea strânse, pentru a nu limita fluxul sanguin.
  • Îmbunătățirea fluxul sanguin la picioare: exerciții fizice pentru a promova fluxul sanguin sănătos la picioare.
  • Îndepărtează unghiile cu grijă: tăiați unghiile drept și păstrați-le scurte. Unghiile rotunjite pot provoca îngroșări și deformări, care pot duce la infecții.
  • Îngrijirea bătăturilor
  • Protejează picioarele de temperaturi extreme: Expunerea la cald și rece poate deteriora picioarele diabetice.
  • Examinările regulate de către un medic sunt esențiale pentru prevenirea infecțiilor, amputarilor și deformărilor grave.
  • Controlul glicemiei din sânge
  • Evită fumatul: Fumatul afectează în mod negativ fluxul sanguin către țesuturi.

Prevenirea problemelor cauzate de un picior diabetic

Diabetul poate provoca probleme serioase ale piciorului care pot duce la amputații, deformări și infecții. Cu toate acestea, multe dintre aceste probleme pot fi prevenite sau minimizate. În timp ce controlarea glucozei din sânge prin acceptarea planurilor de tratament recomandate este cea mai bună modalitate de a preveni aceste probleme grave, autoîngrijirea și verificările periodice la un medic specialist pot preveni și problemele piciorului diabetic.

Simptome

Simptome ale unui picior diabetic

Simptomele pot varia de la persoană la persoană, depind de patologia asociată la momentul respectiv și pot include următoarele:

  • Pierderea sensibilității;
  • Senzație de amorțeală sau furnicături;
  • Flictene sau alte răni, în absența durerii;
  • Decolorarea pielii – aspect palid al tegumentului;
  • Modificări ale temperaturii pielii;
  • Răni cu sau fără exsudat;
  • Furnicături dureroase;
  • Deformarea piciorului;
    Dacă infecția este prezența la nivelul unei ulcerații, o persoană poate, de asemenea, să experimenteze:
  • Febră;
  • Frisoane;
  • Glicemie necontrolabilă;
  • Stare de șoc;
  • Eritem generalizat
    Orice persoană care suferă de oricare dintre simptomele unei infecții, trebuie să solicite un tratament de urgență.

Apariția modificărilor tegumentare impune prezentarea de urgent la medic.

Complicații

Neuropatia diabetică și boala vasculară periferică sunt condiții grave care trebuie monitorizate îndeaproape. Ambele cauzează complicații care pot avea efecte negative grave. Aceste complicații pot include:

  • Ulcerații ale piciorului sau rănile care nu se vindecă;
  • Infecții, inclusiv infecții ale pielii, infecții osoase și abcese;
  • Gangrenă, atunci când o infecție provoacă moartea țesutului afectat;
  • Deformarea picioarelor - Piciorul lui Charcot (fracturi sau dislocări la nivelul piciorului care pot cauza deformări).
SANADOR