Ce este abcesul cutanat?

Abcesul cutanat este o colecție localizată de puroi, care apare la nivelul pielii. Un abces cutanat este modul în care organismul încearcă să se vindece în urma unei infecții. Abcesele cutanate sunt produse de obicei de bacteriile care pătrund într-un folicul de păr sau într-o rană de la nivelul pielii sau de un fir de păr care se infectează atunci când nu poate străpunge suprafața pielii.

Atunci când bacteriile pătrund în interiorul pielii, sistemul imunitar al organismului trimite celulele albe din sânge să lupte împotriva infecției. Aceste celule albe din sânge se adună la locul infecției și pot produce puroi. Dacă puroiul se acumulează și nu se poate scurge, se va forma un abces în piele.

Tipuri

Există mai multe tipuri de abces cutanat:

  • Furunculul. Furuncului reprezintă un abces cutanat care apare în urma infectării unuia sau a mai multor foliculi de păr. Furunculul apare în special la nivelul feței, pieptului, regiunii axilare, inghinale, coapselor sau feselor.
  • Hidradenita supurativă. Este o afecțiune în care se formează mai multe abcese în regiunea axilară sau inghinală, ca urmare a inflamațiilor de la nivelul glandelor sudoripare.
  • Acneea chistică. Este o afecțiune caracterizată prin formarea unor mici abcese, de obicei la nivelul feței, apărută din cauza blocării și infectării glandelor sebacee.
  • Abcesul perianal. Este un abces localizat la nivelul pielii din jurul anusului.
  • Abcesul pilonidal. Apare prin infectarea unui chist pilonidal și este localizat la nivelul șanțului interfesier.
  • Abcesul Bartholin. Glandele Bartholin sunt glande situate sub pilelea regiunii genitale feminine, de o parte și de alta a deschiderii vaginale. Atunci când se produce blocarea unei glande, apare mai întâi un chist care apoi se poate infecta și se transformă în abces.

Cauze și factori de risc

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Principala cauză a abcesului cutanat este reprezentată de ruperea barierei normale a pielii, urmată de pătrunderea bacteriilor în piele. Bacteria pătrunde printr-un folicul de păr sau printr-o rană a pielii produsă prin înțepare sau tăiere.

Alte cauze sunt reprezentate de infectarea unui folicul de păr care nu poate ieși la suprafața pielii sau de infecția unui chist epidermoid preexistent sau a glandelor sebacee sau sudoripare din piele.

Cele mai frecvente bacterii care duc la apariția unui abces în piele sunt Staphylococcus aureus, Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (cunoscut sub numele de MRSA), Streptococcus pyogenes și Mycobacterium tuberculosis.

Persoanele care au un sistem imunitar slăbit dezvoltă mai frecvent abcese.

Astfel, factorii de risc pentru apariția unui abces în piele sunt reprezentați de factorii care duc la scăderea capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor:

Alți factori de risc care pot contribui la apariția unui abces în piele sunt igiena precară, circulația defectuoasă, expunerea la medii murdare și contactul cu persoanele care au anumite infecții ale pielii.

Semne și simptome de abces cutanat

Semnele și simptomele unui abces cutanat pot include:

  • prezența unei formațiuni sub piele sau la suprafața acesteia;
  • acumulare vizibilă de puroi alb sau galben sub piele;
  • uneori se observă scurgere de puroi de la nivelul abcesului;
  • durere în zona afectată;
  • pielea din jurul abcesului este caldă și roșie;
  • în unele cazuri mai grave, pacienții pot avea febră, frisoane, transpirații excesive, greață și vărsături.

Complicații

În cazul în care nu este tratat, un abces cutanat poate duce la complicații, unele dintre ele grave:

  • răspândirea infecției în țesuturile de sub piele și chiar în sânge, ducând la septicemie;
  • endocardită infecțioasă;
  • infecție osoasă:
  • carbuncul: infecția profundă a mai multor foliculi de păr asociată cu necroza țesuturilor afectate;
  • gangrena: moartea țesuturilor din zona abcesului.

Diagnosticul de abces cutanat

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Examenul fizic complet este cea mai bună modalitate prin care medicul poate stabili diagnosticul de abces cutanat. Medicul va inspecta și palpa abcesul și va întreba despre simptomele dumneavoastră. Se poate colecta o mostră de puroi din abces care va fi analizată pentru a stabili microorganismul resposabil de producerea infecției. Acest lucru ajută medicul să stabilească cea mai bună metodă de tratament.

Analizele de sânge pot pune în evidență prezența inflamației prin creșterea numărului de celule albe, creșterea CRP-ului, a VSH-ului și a fibrinogenului.

Tratamentul în abcesul cutanat

Un abces în piele de mici dimensiuni, situat aproape de suprafața pielii se poate vindeca de la sine. Uneori, aplicarea unei comprese calde ajută abcesul să se micșoreze și să se dreneze. Aplicarea de căldură la nivelul abcesului favorizează scurgerea naturală a puroiului. Nu este recomandat să spargeți și să drenați un abces în piele acasă deoarece bacteriile se pot răspândi cu ușurință în alte zone ale pielii și pot apărea complicații.

În cazul abceselor cutanate care nu se vindecă de la sine, este necesar tratamentul chirurgical. Medicul chirurg va face mai întâi anestezia locală, apoi va realiza o incizie în partea de sus a abcesului, lăsând puroiul să se scurgă. Medicul va elimina țesuturile moarte și va lăsa abcesul deschis timp de 1-2 zile pentru a permite scurgerea puroiului rămas. Apoi se va aplica un bandaj curat și uscat pe zonă, iar incizia se va vindeca de la sine.

După intervenția chirurgicală, pacientul poate fi externat, cu tratament antibiotic la domiciliu. Antibioticul este ales în funcție de microorganismul identificat la cultura efectuată din puroiul abcesului. În unele cazuri, persoanele cu multiple boli asociate sau cu infecție severă necesită administrarea de antibiotice în spital, pe cale intravenoasă.

În majoritatea cazurilor, după un tratament corect efectuat, un abces cutanat se vindecă, fără a exista recidive.

Măsuri de prevenție

Un abces cutanat poate fi prevenit prin:

  • spălarea regulată pe mâni cu apă și săpun sau alte substanțe antibacteriene precum clorhexidina;
  • spălarea regulată a prosoapelor, hainelor și a lenjeriei de pat;
  • curățarea atentă a tăieturilor și zgârieturilor cu apă și săpun și aplicarea unei substanțe antibacteriene;
  • bandajarea rănilor și tăieturilor folosind comprese sterile pentru a împiedica pătrunderea bacteriilor;
  • folosirea lamelor de ras cu atenție, pentru a evita rănile;
  • solicitarea imediată a asistenței medicale pentru orice rană prin înțepare, în special dacă rana a fost produsă de un animal sau insectă, dacă aveți afecțiuni care scad imunitatea organismului sau sunteți sub tratament cu corticosteroizi sau chimioterapice;
  • evitarea împărțirii obiectelelor personale, ca prosoapele, hainele, lenjeria de pat, echipamentul sportiv sau aparatele de ras, cu alte persoane;
  • renunțarea la fumat;
  • menținerea unei alimentații sănătoase;
  • scădere ponderală în caz de obezitate.

Tratament la SANADOR

Persoanele cu abcese cutanate care vin la SANADOR au acces la consultații complete de dermatologie, asigurate de medici experimentați și foarte bine pregătiți. Analizele de sânge, care ajută la descoperirea tipului de bacterie care a provocat bacteria și la alegerea antibioticului potrivit, se realizează în laboratoarele SANADOR, care funcționează la standarde internaționale și este dotat cu echipamente ultramoderne.  

Chirurgii experimentați realizează operațiile în condiții de siguranță maximă, iar pacienții primesc recomandări pentru îngrijirea postoperatorie și prevenție. Pacienții au acces, la SANADOR, de consultații de specialitate pentru alte probleme de sănătate care favorizează apariția abcesului cutanat, ca bolile inflamatorii intestinale, de exemplu.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR