Intervenții chirurgicale robotice

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite medicului chirurg să efectueze intervenții minim invazive cu ajutorul unui set avansat de instrumente și cu o vedere tridimensională de înaltă rezoluție a câmpului operator. Chirurgia minim invazivă cu robotul da Vinci este utilizată în principal în intervenții din sfera chirurgiei generale, urologiei și ginecologiei.

Nu „robotul” este cel care operează, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate de care dispune sistemul da Vinci, pe care le conduce prin intermediul unei console. Sistemul da Vinci traduce în timp real mișcările mâinii chirurgului, de la consolă, asupra instrumentelor cu care este operat pacientul. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator.

Dezvoltarea chirurgiei robotice s-a făcut cu menținerea avantajelor chirurgiei minim invazive, dar cu depășirea limitelor chirurgiei laparoscopice: vedere bidimensională, fără percepția în adâncime a câmpului operator, instrumente nearticulate, cu grade de libertate limitate, transmiterea și amplificarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului. Chirurgia robotică vine să compenseze toate aceste limite ale chirurgiei laparoscopice, aducând o imagine tridimensională a câmpului operator, amplificarea dexterității, precizie chirurgicală îmbunătățită și confort ergonomic. Este astfel posibilă abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate sigur și eficace, cu mai puține complicații, cu scăderea timpului de spitalizare și cu rezultate îmbunătățite.

Tipuri de intervenții

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi permite realizarea unei game largi de intervenții:

 • Intervenții de chirurgie generală: rezecții de colon, rezecții de rect, chirurgie bariatrică, tratamentul herniilor inghinale și ventrale, gastrectomii, tratamentul herniilor hiatale și al bolii de reflux gastroesofagian, cura achalaziei, chirurgia pancreasului, chirurgia splinei.
 • Intervenții ginecologice: histerectomii (pentru tumori benigne sau maligne), miomectomii, chirurgia endometriozei.
 • Intervenții de chirurgie urologică: prostatectomii, nefrectomii parțiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie.
 • Intervenții de chirurgie toracică

Indicațiile chirurgiei robotice

Chirurgia robotică este deosebit de utilă în intevențiile chirurgicale laborioase, care necesită disecții minuțioase, în regiuni anatomice greu accesibile și complexe:

 • rezecții de esofag;
 • rezecții gastrice;
 • pancreatectomii;
 • rezecții de colon;
 • rezecții de rect;
 • histerectomii;
 • miomectomii;
 • limfodisecții pelvine;
 • chirurgia defectelor complexe ale peretelui abdominal.

Decizia asupra tipului de intervenție chirurgicală trebuie luată în urma discuției pacientului cu medicul curant, în care să fie explicate opțiunile disponibile și dacă este posibilă și recomandată intervenția prin chirurgie robotică. Ca orice tip de chirurgie, și chirurgia robotică prezintă riscuri. La fel ca alte tipuri de chirurgie minim invazivă, în cazurile complicate, chirurgia robotică poate necesita conversia la chirurgia deschisă.

Galerie foto