Insuficiența renală acută este o afecțiune care apare atunci când rinichii își pierd brusc capacitatea de a elimina excesul de lichide, săruri și substanțe toxice din sânge. Această complicație se dezvoltă în câteva ore sau zile și este mai frecventă la persoanele spitalizate.
Persoanele grav bolnave, care au nevoie de terapie intensivă, au cel mai mare risc de a dezvolta insuficiență renală acută. Insuficiența renală acută poate pune viața în pericol și necesită un tratament de urgență, dar funcția rinichiului poate reveni la normal, dacă pacientul a primit la timp îngrijirile medicale necesare.
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!
Cauze și factori de risc
Cauzele insuficienței renale acute sunt impărțite în: cauze prerenale, renale și postrenale.
Cauzele prerenale sunt cele care afectează rinichii prin scăderea cantității de sânge care ajunge la aceste organe:
aportul insuficient de lichide,
pierderea de sânge,
pierderea de lichide prin transpirații, vărsături, diaree,
medicamentele care scad prea mult tensiunea arterială (provoacă hipotensiune),
Insuficiența renală acută la copii poate fi produsă și de anomalii congenitale ale rinichiului, ale vaselor de sânge sau ale căilor urinare, ca megaloureterul, de exemplu.
Factorii de risc pentru insuficiența renală acută:
Insuficiența renală acută netratată poate duce la o serie de complicații:
Hiperpotasemia - în insuficiența renală acută, rinichiul nu mai are capacitatea de a elimina la fel de bine potasiul din sânge, iar această creștere a nivelului de potasiu poate duce la tulburări severe de ritm cardiac și la stop cardiac.
Incapacitatea rinichiului de a elimina acizii duce la acidoză metabolică, o afecțiune care poate pune viața în pericol.
În insuficiența renală acută, rinichiul își pierde capacitatea de a elimina apa, care se poate acumula în diferite zone ale corpului (membre inferioare, abdomen, plămâni, pericard), provocând afecțiuni grave, precum pleurezia (apa la plămâni) sau pericardita (apa în foițele care învelesc inima). Aceste afecțiuni produc dificultăți de respirație, durere în piept (angină pectorală), scăderea severă a tensiunii arteriale, iar în absența tratamentului pot duce la deces.
Complicații gastrointestinale - greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, hemoragie digestivă.
Complicații neurologice - scăderea capacității rinichiului de a elimina unele substanțe toxice poate provoca somnolență, confuzie, comă sau crize convulsive.
Diagnosticarea insuficienței renale acute
Insuficiența renală acută poate fi diagnosticată prin mai multe analize de laborator și investigații imagistice de specialitate.
Analize de sânge
Electroliții (potasiul, sodiul, fosforul) sunt eliminați din sânge prin acțiunea rinichilor, iar la pacienții cu insuficiență renală electroliții au valori crescute.
Determinarea ureei și a creatininei reprezintă cea mai simplă metodă de a identifica o insuficiență renală. Acestea sunt substanțe prezente în sânge și, în mod normal, sunt eliminate de către rinichi. În cazul unei insuficiențe renale, ureea și creatinina vor avea valori crescute în sânge.
În funcție de creatinina din sânge, de vârsta și sexul pacientului, se poate măsura rata de filtrare glomerulară (RFG), care exprimă cel mai bine funcția rinichiului. În mod normal, RFG ar trebui să fie aproximativ 100ml/min/1,73m².
În funcție de nivelul creatininei, se stabilesc și stadiile insuficienței renale acute:
Stadiul 1 înseamnă o creștere a creatininei de 1,5-1,9 ori față de valoarea normală.
Stadiul 2 reprezintă o creștere de 2-2,9 ori față de valoarea normală a creatininei.
Stadiul 3 înseamnă o creștere de peste 3 ori față de valoarea normală.
Analize de urină
Medicul va recomanda teste de urină, pentru a verifica prezența sângelui, a proteinelor și a electroliților. Aceste teste ajută la stabilirea diagnosticului de insuficiență renală, dar și la găsirea unei cauze care provoacă semnele și simptomele pacientului.
Monitorizarea diurezei
Diureza reprezintă cantitatea de urină eliminată în 24 de ore. Pacienții cu insuficiență renală acută elimină mai puțină urină și pot avea: anurie sau oligurie (100ml - 500 ml în 24 de ore). O parte din pacienții cu insuficiență renală acută pot avea și diureză păstrată.
Biopsia renală este o metodă prin care medicul introduce un ac subțire prin piele, pentru a preleva o mică porțiune de rinichi. Aceasta va fi examinată la microscop și se va stabili dacă rinichiul este afectat și care este cauza.
Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!
Tratamentul în insuficiența renală acută
Tratamentul insuficienței renale acute presupune:
tratarea cauzei care a dus la insuficiența renală acută,
tratarea complicațiilor amenințătoare de viață,
dializă,
refacerea echilibrului apei,
regimul igieno-dietetic.
Tratarea cauzei
Identificarea și tratarea cauzei care a dus la insuficiența renală acută este foarte importantă și trebuie aplicată în toate cazurile, pentru ca pacienții să aibă o evoluție favorabilă.
Tratarea complicațiilor amenințătoare de viață
Edemul pulmonar acut este o afecțiune care poate pune viața în pericol și necesită tratament de urgență: administrare de oxigen, diuretice și nitroglicerină.
Hiperpotasemia poate duce la aritmii severe și trebuie tratată prin: dializă, diuretice care elimină potasiul din organism, administrare de glucoză și insulină.
Acidoza metabolică este o altă condiție amenințătoare de viață și trebuie tratată prin administrare de bicarbonat de sodiu.
Tratamentul prin dializă
Dacă leziunile renale sunt grave, poate fi necesară dializa. Această procedură nu ajută rinichii să se vindece, ci preia rolul rinichilor, până când aceștia se vor vindeca. Dializa este o metodă de purificare a sângelui prin eliminarea substanțelor toxice și poate fi necesară atunci când:
tulburările electroliților sunt severe și nu pot fi tratate prin alte metode (ex.potasiu peste 6,5 mmol/L),
edemul pulmonar acut este rezistent la tratament,
acidoza metabolică severă nu răspunde la tratament,
apar semne ale uremiei: pericardită, neuropatie, encefalopatie
debitul urinar este sub 100ml în 24 ore.
Dializa pentru pacienții cu insuficiență renală acută poate fi realizată prin mai multe metode, în funcție de recomandarea medicului:
hemodializă: presupune devierea sângelui din corp către un aparat care îl filtrează de substanțele toxice, apoi sângele curat se reîntoarce în corp,
dializa peritoneală: folosește membrana peritoneală de la nivelul abdomenului în locul unui aparat.
Dializa poate fi o metodă de tratament pentru insuficiența renală acută la copii. De obicei, se renunță la dializă pe măsură ce rinichii copilului se vindecă. Există și cazuri rare de insuficiență renală acută la copii, care nu se vindecă după trei luni de dializă. În acest caz, medicul poate recomanda continuarea dializei și evaluare pentru transplant de rinichi.
Refacerea echilibrului apei
În cazul în care insuficiența renală acută este produsă de o lipsă de lichide, medicul nefrolog va recomanda administrarea de lichide intravenos. În alte cazuri, apa se acumulează în exces, iar în această situație este necesar tratamentul cu diuretice, pentru a elimina apa din organism.
Regimul igieno-dietetic
Pacienții cu insuficiență renală acută trebuie să respecte un regim alimentar sărac în sare și potasiu. Astfel, trebuie eliminate din meniu alimentele bogate în potasiu, precum bananele, spanacul, portocalele, cartofii și roșiile. De asemenea, trebuie întrerupt și tratamentul cu medicamentele care pot agrava insuficiența renală.
Diagnosticul și tratamentul insuficienței renale acute la SANADOR
La SANADOR, pacienții cu afecțiuni renale au acces la cele mai performante analize și investigații imagistice necesare pentru stabilirea diagnosticului, recomandate de medici cu experiență îndelungată, specializați în urologie și nefrologie. De asemenea, sunt asigurate consulturi multidisciplinare, în funcție de cauza care a determinat afectarea renală, astfel încât tratamentul să fie personalizat, cu rezultate cât mai bune pe termen lung.
În cazurile grave, când pacienții cu insuficiență renală acută ajung la Compartimentul de Primiri Urgențe SANADOR, aceștia vor beneficia de cele mai bune îngrijiri medicale, de analize și investigații acordate în regim de urgență și de tratament prompt. Spitalul Clinic SANADOR este singurul din sistemul medical privat care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe și de un Serviciu de Ambulanță cu dispecerat și flotă proprie de autospeciale.
Metode de prevenție
Există mai multe măsuri care pot fi luate pentru a preveni insuficiența renală acută:
●Evitarea medicamentelor care pot fi luate fără prescripție medicală pentru tratarea durerii.
Dozele prea mari de aspirină, paracetamol, ibuprofen sau naproxen pot duce la leziuni renale, mai ales la pacienții cu boală cronică de rinichi , diabet zaharat sau hipertensiune arterială.
●Controlul afecțiunilor cronice asociate, prin respectarea tratamentului recomandat de medic.
●Menținerea unui stil de viață sănătos, prin dietă echilibrată, activități fizice regulate, renunțare la fumat, reducerea consumui de alcool, scădere ponderală în caz de obezitate.
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!