Ce este leziunea ureterului?

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Leziunile ureterului sunt leziuni rare care apar la nivelul tubului care transportă urina de la rinichi la vezica urinară. Cele mai frecvente leziuni ale ureterului se produc în timpul intervențiilor chirurgicale la nivelul abdomenului și în timpul explorărilor urologice. Ureterul este bine protejat în retroperitoneu de către oasele pelvine, mușchiul psoas și vertebre, astfel încât leziunile ureterului determinate de traumatismele externe sunt rare. O leziune ureterală nediagnosticată sau gestionată greșit poate duce la complicații importante precum urinom, abces, stenozarea ureterului sau chiar pierderea rinichiului.

Tipuri de leziuni ale ureterului

În timpul intervențiilor chirurgicale, se pot produce următoarele tipuri de leziuni ale ureterului: ligatura, secțiunea, strivirea și smulgerea.

Leziunile ureterale se clasifică în 5 grade:

Gradul I: hematom în interiorul peretelui ureterului;

Gradul II: secționarea a mai puțin de 50% din circumferința ureterului;

Gradul III: secționarea a mai mult de 50% din circumferința ureterului;

Gradul IV: ruptura competă a ureterului, cu o zonă de întrerupere a vascularizației de sub 2 cm;

Gradul V: ruptura completă cu o zonă de întrerupere a vascularizației de peste 2 cm.

Cauze

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Leziunea ureterului apare cel mai frecvent în timpul intervențiilor chirurgicale la nivelul abdomenului sau pelvisului, cum ar fi histerectomia (îndepărtarea uterului), colectomia (îndepărtarea colonului), nașterea prin cezariană sau repararea unui anevrism de aortă abdominală.

La fel de frecvente sunt și leziunile ureterului produse în timpul explorărilor urologice precum ureteroscopia. O cauză mai rară de lezare a ureterului este reprezentată de traumatismele prin împușcare, înjunghiere sau lovire cu obiecte contondente.

O leziune de ureter poate fi produsă și prin hiperextensia coloanei vertebrale care poate provoca smulgerea ureterului de la nivelul joncțiunii acestuia cu bazinetul. Astfel de leziuni sunt mai frecvente la copii și adolescenți, deoarece mobilitatea coloanei vertebrale este mai mare.

Semne și simptome de leziune a ureterului

Pacienții care au suferit o leziune de ureter pot prezenta:

  • dureri abdominale;
  • scurgere de urină prin tubul de drenaj montat după o intervenție chirurgicală sau prin plagă;
  • urinom (acumulare de urină în jurul rinichiului cu formarea unei colecții care poate fi palpată);
  • ileus prelungit (oprirea tranzitului intestinal);
  • hematurie (prezența sângelui în urină);
  • anurie în cazul ligaturii ambelor uretere (eliminarea a mai puțin de 100 ml de urină în 24 de ore);
  • semne de iritație a peritoneului (febră, frisoane, vărsături, contractură musculară cunoscută sub denumirea de „abdomen de lemn”).

Posibile complicații

Scurgerea de urină care apare după o leziune de ureter poate determina formarea unui urinom care poate duce în cele din urmă la infecție cu formarea unui abces. De la acest nivel, infecția poate ajunge în sânge și se poate extinde în întregul organism, provocând septicemie și chiar deces în absența tratamentului.

Urina acumulată la nivelul abdomenului poate să irite peritoneul cu apariția peritonitei, o complicație gravă care necesită intervenție chirurgicală de urgență.

În cazul în care leziunea ureterului produce obstrucție cu imposibilitatea de eliminare a urinei, aceasta poate duce la insuficiență renală și în cele din urmă la pierderea rinichiului dacă nu se intervine rapid.

O altă posibilă complicație este reprezentată de scurgerea urinii prin piele (fistulă uretero-cutanată) sau prin vagin (fistulă uretero-vaginală). Tratamentul este reprezentat de intervenție chirurgicală pentru închiderea fistulei.

Stabilirea diagnosticului de leziune a ureterului

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Stabilirea diagnosticului de leziune ureterală se face prin examen clinic și investigații paraclinice.

Analize de laborator

La toți pacienții la care se suspectează leziunea ureterului, trebuie să se efectueze:

  • hemoleucogramă completă pentru a pune în evidență o eventuală infecție;
  • sumar de urină pentru a depista prezența globulelor roșii în urină;
  • urocultură pentru a identifica microorganismul responsabil de infecție;
  • determinarea ureei și creatininei pentru a diagnostica insuficiența renală.

Explorări imagistice

Explorările imagistice sunt cele mai importante instrumente de diagnosticare a leziunilor de ureter.

Ecografia abdominală este o investigație neinvazivă, bazată pe ultrasunete, care poate evidenția ureterohidronefroza (dilatarea ureterului și bazinetului din cauza unei obstrucții care împiedică scurgerea urinii din rinichi spre vezica urinară) sau un urinom, însă nu poate furniza informații cu privire la sediul leziunii.

Urografia intravenoasă constă în administrarea pe cale venoasă a substanței de contrast și efectuarea de radiografii la diferite intervale de timp după injectare (5, 15 și 25 de minute de la injectare). Această investigație poate pune în evidență scurgerea substanței de contrast în afara căilor urinare în cazul pacienților cu leziune de ureter. Dezavantajul investigației este acela că nu poate preciza întotdeauna locul leziunii. În astfel de situații este necesară ureteropielografia retrogradă.

Ureteropielografia retrogradă este cea mai precisă investigație imagistică pentru a confirma leziunea ureterului și pentru a stabili localizarea exactă și extinderea leziunii. Investigația constă în introducerea unui tub subțire (cateter) prin uretră, în vezica urinară și apoi în ureter. Prin acest cateter, medicul injectează o substanță de contrast care colorează căile urinare pentru a fi mai ușor de vizualizat, apoi cu ajutorul razelor X se obțin imagini ale tractului urinar.

Tomografia computerizată (CT) este investigația standard pentru evaluarea leziunilor abdominale cauzate de traumatismele prin lovire. Examenul CT cu administrare de substanță de contrast este o investigație excelentă pentru a pune în evidență scurgerea de urină în afara căilor urinare la pacienții stabili. De asemenea, examenul CT poate evidenția o colecție de sânge (hematom) sau de urină (urinom) formată în spațiul situat în jurul rinichilor.

Urografia prin rezonanță magnetică este o explorare imagistică prin care se poate pune în evidență o leziune de ureter. Este recomandată mai ales în cazul femeilor însărcinate și copiilor la care trebuie evitată expunerea la raze X și în cazul pacienților cu alergie la substanța de contrast iodată.

Explorarea chirurgicală

Explorarea chirurgicală a retroperitoneului și vizualizarea directă a ureterului este cea mai precisă metodă de identificare a unei leziuni de ureter. Inspecția ureterului ar trebui să implice mobilizarea ureterului și vizualizarea întregului perete pentru a vedea dacă există semne de contuzie, hemoragie sau ruptură. Prezența unei scurgeri de urină în afara ureterului confirmă lezarea acestuia. Uneori vizualizarea ureterului este dificilă, iar pentru a face o leziune de ureter mai ușor de identificat, se poate injecta intravenos sau la nivelul bazinetului renal un colorant (albastru de metilen sau carmin indigo).

Tratamentul pentru leziunea ureterului

Tratamentul pentru leziunea ureterului depinde de mai mulți factori: tipul leziunii, localizarea, dimensiunea, momentul prezentării la medic și leziunile asociate.

În traumatismele de grad I și II se recomandă introducerea unui stent ureteral la nivelul leziunii pentru o perioadă de 4-6 săptămâni care permite ureterului să se vindece peste stent. Stentul ureteral este introdus prin uretră în vezica urinară și apoi în ureter. Ambele capete ale stentului au forma literei “J”, motiv pentru care se mai numește și sondă dublu J. Aceste capete curbate au rolul de a fixa stentul în ureter, capătul superior ajungând în bazinetul renal, iar cel inferior la nivelul vezicii urinare.

Leziunile de grad mai mare (III-V) necesită reconstrucție chirurgicală cu îndepărtarea zonei afectate și diferite tehnici de anastomoză a ureterului. Dacă leziunea este la nivelul ureterului superior sau mijlociu se poate efectua anastomoza termino-terminală (sutura celor două capete rupte ale ureterului). O altă tehnică chirurgicală ce poate fi folosită în cazul leziunilor din partea superioară a ureterului este anastomoza ureterului lezat cu ureterul sănătos de pe partea opusă. Această tehnică este utilă atunci când există leziuni extinse în partea superioară a ureterului sau dacă vezica urinară este mică sau afectată de radioterapie.

În cazul în care leziunea este localizată în partea inferioară a ureterului, poate fi necesară reimplantarea ureterului la nivelul vezicii urinare.

Dacă ureterul este afectat pe o lungime mare sau dacă prezintă leziuni multiple, poate fi necesară autotransplantarea rinichiului în fosa iliacă sau folosirea unui segment de intestin subțire (ileon) pentru a înlocui ureterul.

Leziunile ureterului pot fi tratate prin chirurgie clasică, chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică. Laparoscopia și chirurgia robotică oferă mari avantaje față de chirurgia clasică, precum: durere postoperatorie redusă, sângerare mult mai mică, perioadă de spitalizare de scurtă durată și vindecare mai rapidă.

Tratament la SANADOR

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

La Spitalul Clinic SANADOR, cel mai mare spital privat din România, pacienții cu leziuni ureterale beneficiază de consultații și investigații complete. În funcție de rezultatele acestora, medicul urolog recomandă tratamentul potrivit. Intervențiile chirurgicale urologice se realizează prin tehnici moderne, minim invazive, atunci când este posibil. Chirurgia robotică urologică se realizează la SANADOR cu cel mai performant sistem robotic din lume, da Vinci Xi, capabil să execute incizii de mare finețe, inclusiv în unghiuri imposibile pentru oameni. Robotul asigură coordonarea precisă a gesturilor operatorii, mișcările executate de chirurg la consolă fiind transmise în timp real și îmbunătățite, prin eliminarea tremurului esențial.

La Spitalul Clinic SANADOR, operațiile pentru leziunile de ureter și alte intervenții chirurgicale urologice sunt realizate de medici cu experiență și pregătire înaltă, în blocuri operatorii moderne. Pacienții beneficiază de cea mai bună îngrijire înainte și după operație, în cele mai bune condiții de siguranță și confort.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR