Gonartroza - tot ce trebuie să știi

GONARTROZA este o afecțiune invalidantă, cauzată de distrugerea cartilajului care acoperă zonele de susținere a greutății, de la nivelul genunchiului. Aceste suprafețe articulare se uzează degenerativ odată cu înaintarea în vârstă, cu apariția artritei reumatoide, a altor boli inflamatorii articulare sau a traumatismelor care afectează cartilajul articular.

Suprafețele articulare nu mai sunt netede, nu mai alunecă liber și, astfel, se generează anchiloză și durere. În anumite situații, articulația devine atât de uzată încât epifizele osoase ajung să erodeze. Dacă genunchiul dumneavoastră suferă de gonartroză avansată, atunci, activitățile zilnice, simple, precum mersul, urcatul scărilor, șezutul confortabil pentru perioade mai lungi vor fi efectuate cu dificultate.

În această situație, după epuizarea tratamentelor conservatoare, proteza totală de genunchi este singura soluție.

Proteza totală de genunchi este formată dintr-o componentă femurală metalică, înalt polisată, care se fixează perfect pe capătul inferior al femurului, dintr-o componentă tibială care are două părți, o bază metalică ce se așază perfect pe capătul superior al tibiei și o componentă de polietilenă care se așază între cele două componente metalice: femurală și tibială.

Dacă este necesar, suprafața articulară rotuliană este înlocuită cu un buton de polietilenă, care va aluneca pe suprafața metalică a componentei femurale. Pentru a putea fi efectuată înlocuirea articulației, se face o incizie în partea anterioară a genunchiului și se deschide articulația.

Țesutul osos crescut la marginea articulației, așa cum se întâmplă destul de frecvent în cazul gonartrozei avansate, este îndepărtat; suprafețele articulare uzate se îndepărtează și ele. În vederea fixării perfecte a componentelor protezei, se efectuează un modelaj al extremităților osoase, utilizând un instrumentar special. Aceste componente ale protezei se fixează la nivelul osului, utilizând ciment osos.

În cadrul Spitalului Clinic SANADOR, echipa de ortopedie formată din Dr. Liviu Ojoga, Dr. Codrin Huszar, Dr. Răzvan Dragomir și Dr. Adrian Dima efectuează cu success astfel de intervenții chirurgicale. Dotările spitalului permit efectuarea unor astfel de intervenții chirurgicale, în condiții de maximă siguranță.

De asemenea, în vederea efectuării intervenției chirurgicale, pacienții noștri urmează un protocol de investigații bine stabilit și sunt evaluați de un medic anestezist, cu privire la starea generală de sănătate.

Intervenția necesită o internare de aproximativ 5 zile. Apoi, din prima zi postoperator, se inițiază mobilizarea cu sprijin pe piciorul operat, iar sub supraveghearea unui kinetoterapeut se inițiază recuperarea medicală. Reluarea activităților uzuale, în mod independent, se petrece la aproximativ 6 - 8 săptămâni postoperator.

Durerea cronică de genunchi, care limitează activitățile zilnice precum mersul, urcatul scărilor, ridicatul de pe scaun, dar și durerea în repaus sau cea din timpul nopții reprezintă motive pentru care ar trebui să fiți consultat de un medic specialist în ortopedie.

SANADOR