GONARTROZA este o afectiune degenerativa cauzata de distrugerea cartilajului articular al genunchiului.

Aceste suprafete articulare se uzeaza odata cu inaintarea in varsta , instabilitatea cronica a genunchiului, leziuni de menisc netratate, artrita reumatioda, alte boli inflamatorii articulare, traumatismele care afecteaza cartilajul articular. Netratata corespunzator, aceasta afectiune poate deveni invalidanta.

Suprafetele articulare nu mai sunt netede, nu mai aluneca liber si genereaza dureri si redoarea articulatiei. Daca genunchiul dumneavoastra sufera de gonartroza avansata atunci activitatile simple zilnice precum mersul, urcatul scarilor, sezutul confortabil perioade mai lungi de timp vor fi efectuate cu dificultate.

Tratament

Tratamentul gonartrozei este adaptat in functie de stadiul patologiei si fiecarui pacient in parte.

Prima etapa de tratament reprezinta stabilirea cu exactitate a sursei durerii, in acest sens fiind necesare investigatii imagistice precum radiografii, examen RMN, CT, etc. In etapele initiale ale bolii, pacientului i se poate recomanda recuperarea medicala, eventual complementata de infiltratii intraarticulare. In cazul unei patologii asociate, precum o leziune de menisc, aceasta este tratata corespunzator printr-o interventie minim invaziva – artroscopia de genunchi.

Dupa epuizarea tratamentelor conservatoare, Artroplastia cu Proteza Totala de Genunchi este solutia finala.

Durerea cronica de genunchi care limiteaza activitatile zilnice (mersul, urcatul scarilor, ridicatul de pe scaun, durerea in repaus si in timpul noptii) este motivul pentru care trebuie sa fiti consultat de un medic ortoped. Netratata corespunzator, gonartroza poate deveni invalidanta.

SANADOR