Ce este Gardasil 9? Se refera la numele dat unui vaccin utilizat atat la barbati, cat si la femei incepand cu varsta de noua ani. A fost dezvoltat pentru protejarea impotriva infecției cu HPV cauzate de noua tipuri ale papilomavirusului uman (tipurile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 si 58), care determină: 1. leziuni premaligne (excrescente) si cancere care afecteaza colul uterin, vulva sau vaginul si anusul, 2. veruci genitale.

Administrare

Gardasil 9 poate fi administrat in urmatorul mod:

  1. Pentru grupa de varsta 9-14 ani: acest vaccin poate fi administrat conform unei scheme cu 2 doze. De asemenea, mai este posibila administrarea si cu 3 doze, astfel: 0, 2, 6 luni.
  2. Pentru pacientii care au 15 ani sau mai mult: vaccinul trebuie administrat conform schemei cu 3 doze, astfel: 0, 2, 6 luni.

Schema de vaccinare

Iti explicam, in continuare, schema de vaccinare: Prima injectare - la o data aleasa. A doua injectare: ideal, la 2 luni dupa prima injectare. A treia injectare: ideal, la 6 luni dupa prima injectare. Studiile au aratat faptul ca vaccinul Gardasil 9 s-a dovedit eficient in protejarea impotriva tipurilor de HPV care provoaca cele mai multe cazuri de astfel de boli, in randul urmatoarei categorii de varsta: 9-26 de ani.

Gardasil 9 are scopul de a preveni bolile determinate de cele 9 tipuri de HPV, nu poate fi folosit ca tratament pentru aceste boli. Cu toate acestea, la persoanele care sunt deja infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV din vaccin, Gardasil 9 poate proteja in continuare impotriva bolilor asociate cu celelalte tipuri de HPV din vaccin.

In cinci studii principale s-a observat ca vaccinul Gardasil 9 poate oferi protectie impotriva tuturor celor noua tipuri de infectii cu HPV.

Dorim sa-ti prezentam, in continuare, care sunt afectiunile impotriva carora poate oferi protectie acest vaccin:

1. 95% din cazurile de adenocarcinom in situ

2. 85-90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV

3. 90-95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad inalt

4. 90% dintre cazurile de cancer de col uterin

5. 80-85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV

6. 75-85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad inalt

7. 75-85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad inalt

8. 90-95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV

9. 85-90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad inalt

Riscuri

Ce riscuri are Gardasil 9?  Reactiile pot fi la locul injectarii si se manifesta prin inrosire, durere si umflatura. E posibil sa survina si dureri de cap. De obicei, aceste efecte secundare s-au dovedit a fi usoare sau moderate. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Gardasil 9, consulta prospectul. La pacientii care prezinta semne de alergie dupa o doza de Gardasil 9 (sau de vaccinuri anterioare acestuia, Gardasil sau Silgard) trebuie oprita schema de vaccinare sau nu trebuie sa li se administreze Gardasil 9 deloc. Pentru lista completa de restrictii, te sfatuim sa citesti prospectul.

Ce beneficii prezinta vaccinul Gardasil 9? Ofera o protectie mai ampla impotriva cancerului decat precursorul Gardasil, intrucat protejeaza impotriva a 5 tipuri noi de HPV (31, 33, 45, 52 si 58) care, desi sunt mai putin frecvente decat tipurile 16 si 18, sunt considerate, de asemenea, tipuri HPV de mare risc.

SANADOR