Ce este ecografia Doppler?

Ecografia Doppler, cunoscută și drept ultrasonografie Doppler, este un tip de investigație imagistică neinvazivă care folosește undele sonore pentru a vizualiza și măsura fluxul sanguin prin vasele de sânge din corp. Funcționează prin reflexia undelor sonore de înaltă frecvență de pe globulele roșii care circulă în torentul sanguin.

Ecografia Doppler poate fi folosită pentru a examina fluxul sanguin în diverse părți ale corpului, inclusiv organe interne, la nivelul gâtului, brațelor și picioarelor. Procedura ajută la identificarea problemelor care perturbă fluxul sanguin, cum ar fi arterele îngustate, cheagurile de sânge, anevrismele, valvulopatiile și defectele congenitale ale inimii, precum tetralogia Fallot. Vino la SANADOR pentru ecografii Doppler realizate cu echipamente performante!

Ecografia Doppler poate arăta nu doar direcția, ci și viteza fluxului sanguin și este deosebit de utilă în depistarea unor afecțiuni precum tromboza venoasă profundă sau boala arterială periferică.

  • 021 9699 Programează-te!

Prin ce se deosebește o ecografie Doppler de una obișnuită?

Atât ecografia normală, cât și ecografia Doppler folosesc unde sonore pentru a crea imagini ale interiorului corpului, diferența este însă dată de puterea undelor și de aplicațiile distincte. Ecografia normală utilizează unde cu putere redusă pentru a construi imagini ale structurilor corpului, fără a arăta fluxul sanguin. Aceasta poate servi la vizualizarea uterului și ovarelor într-o sarcină, sub formă de ecografii recomandate în sarcină, în diagnosticarea bolilor vezicii biliare (colecistită acută, litiază biliară, obstrucție biliară), ca ecografie abdominală, în examinarea unui nodul mamar suspect, ca ecografie mamară, și în evaluarea diferitelor țesuturi sau organe, inclusiv ca ecografie de părți moi.

Ecografia Doppler utilizează unde sonore cu frecvență înaltă pentru a vizualiza fluxul sanguin prin vasele de sânge, evidențiind și viteza acestuia. Acest tip special de ecografie ajută la identificarea problemelor care afectează fluxul sanguin: vase stenozate (îngustate), cheaguri de sânge, boli ale valvelor inimii și malformații cardiace.

Pe scurt, în timp ce ecografia normală este folosită în principal pentru imagistica structurilor organismului, ecografia Doppler se concentrează pe evaluarea fluxului sanguin prin vasele din corp.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Avantajele ecografiei Doppler

Ecografia Doppler este o investigație non-invazivă care nu necesită injectarea substanței de contrast sau expunerea la radiați ionizante, făcând-o sigură pentru diverse categorii de pacienți, inclusiv pentru femeile însărcinate. În plus, este nedureroasă, fiind foarte bine tolerată de pacienți.

Investigația ajută medicii să detecteze probleme vasculare și cardiace severe, arătând în timp real direcția și viteza fluxului sanguin prin artere și vene. Poate identifica probleme precum prezența trombilor (cheagurile de sânge), care se pot desprinde și circula până în plămâni, dând complicații severe, precum trombembolismul pulmonar, arterele stenozate în cadrul procesului de aterogeneză, cum se întâmplă în boala arterială periferică, anevrismele, inclusiv anevrismele de aortă, tumorile din interiorul vaselor, valvulopatiile (stenoza aortică și insuficiența mitrală), defectele congenitale ale inimii, dar și tulburări de circulație la nivelul ficatului, rinichilor, pancreasului și splinei.

De-a lungul anilor, ecografia Doppler și-a extins utilitatea pentru a evalua stenoza vasculară, perfuzia organelor, gradul de distrucție valvulară, gradienții de presiune intracardiacă sau evaluările obstetricale, dar și evaluarea dispozitivelor și implanturilor intravasculare din diferite organe.

  • Ecografia Doppler este o investigație imagistică de vârf, utilă pentru depistarea multor afecțiuni. Programează o consultație!

Tipuri de ecografie Doppler

Fiecare tip de ecografie Doppler a fost creat pentru a veni în întâmpinarea unor nevoie specifice în imagistica medicală. Primele apărute au fost ecografele Doppler cu undă continuă, în anii ’60. Acestea utilizează unde sonore continue pentru a evalua fluxul sanguin prin zone restricționate sau blocate. Sunt încă utilizate, întrucât pot furniza determinări precise ale fluxurilor rapide.

Au urmat ecografiile Doppler cu undă pulsată. Acestea trimit scurte impulsuri de ultrasunete și ascultă ecouri după fiecare dintre ele. Metoda permite determinarea locației vitezelor măsurate, dar nu funcționează decât la viteze relativ mici ale fluxului de sânge, sub 1,5-1,7 m/s.

Doppler-ul duplex combină ecografia standard cu cea Doppler pentru a crea imagini ale vaselor de sânge și ale organelor din jur. Calculatorul traduce aceste imagini în grafice care arată viteza și direcția fluxului sanguin prin vase.

Ecografia Doppler color se bazează și ea pe metodele standard de ecografie și suprapune o imagine colorată deasupra hărții vaselor de sânge, furnizând informații în timp real despre viteza și direcția fluxului sanguin, iar ecografia Doppler de putere (Power Doppler), un tip mai nou de ecografie Doppler color, se concentrează pe detalierea vitezei fluxului sanguin fără a indica direcția acestuia.

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Vino la SANADOR!

Indicații pentru ecografia Doppler

Ecografia Doppler este preferată față de alte metode de imagistică medicală atunci când este necesară vizualizarea în timp real a fluxului sanguin și a altor procese fiziologice într-un mod neinvaziv și accesibil din punct de vedere al costurilor. În plus, investigația este indicată atunci când trebuie evitate radiațiile ionizante, cum ar fi în cazul copiilor și al femeilor însărcinate.

Ecografia Doppler este versatilă și poate fi folosită pentru a evalua fluxul de sânge în diverse organe și țesuturi, transformând-o într-un instrument valoros pentru diagnosticarea și gestionarea unei game largi de afecțiuni.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Afecțiuni care pot fi diagnosticate prin ecografie Doppler

Ecografia Doppler joacă un rol foarte important în diagnosticarea și gestionarea unei game foarte largi de afecțiuni cardiovasculare, vasculare, care vizează multe organe și țesuturi.

În privința afecțiunilor vasculare, ecografia Doppler permite detectarea cheagurilor de sânge, a stenozelor (îngustarea vaselor de sânge) și a anevrismelor. La fel de cuprinzătoare este și gama afecțiunilor cardiovasculare pe care le poate investiga. Este vorba despre bolile valvelor cardiace, de detectarea malformațiilor congenitale ale inimii și a gradienților de presiune intracardiacă. De menționat este și evaluarea datelor hemodinamice la pacienții cu afecțiuni precum stenoza mitrală.

Tot ecografia Doppler permite gradarea perfuziei organelor, imagistica abceselor, colecțiilor de lichide, acumularea de aer și evaluarea anomaliilor din diverse organe și țesuturi. Nu în ultimul rând, ecografia Doppler este ideală pentru evaluările obstetricale, precum monitorizarea ritmului cardiac fetal, a mișcărilor respiratorii fetale și a circumferinței fetale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se realizează o ecografie Doppler?

În esență, ecografia Doppler nu diferă de o procedură de ecografie clasică. După îndepărtarea hainelor din zona care urmează să fie scanată, pacientul se va întinde pe un pat de examinarea sau va rămâne în picioare, în funcție de regiunea care trebuie investigată. Apoi, pe pielea din zona scanată se aplică un gel pe bază de apă pentru a îmbunătăți transmisia sunetului.

Un instrument portabil numit transductor va fi mișcat pe piele pentru a crea imagini ale fluxului sanguin din corp. Nu există durere sau disconfort în timpul procedurii, investigația fiind una complet neinvazivă și care nu implică radiații ionizante.

Procedura durează între 30-35 de minute, permițând pacienților să plece imediat acasă după scanarea completă. Ecografia propriu-zisă va fi interpretată de medic, care va comunica rezultatele pacientului și va recomanda teste suplimentare, dacă este necesar.

Procedura este considerată sigură și prezintă riscuri minime. Pacienții nu trebuie să se pregătească în mod special pentru o ecografie Doppler decât dacă li se indică altfel de către medic. S-ar putea să li se solicite să nu mănânce înainte de procedură, sau să nu fumeze cu câteva ore înainte, întrucât nicotina îngustează vasele de sânge.

Eco Doppler la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR se pot efectua o gamă largă de ecografii Doppler, în funcție de organul sau de zona care trebuie investigată. Ecografia Doppler cerebrală permite evaluarea fluxului sanguin în arterele cerebrale, iar ecografiile Doppler de cord evaluează fluxul sanguin în interiorul inimii. De asemenea, se mai pot efectua și ecografii Doppler pentru sistemele venoase și arteriale periferice ale membrelor inferioare sau superioare, dar și pentru examinarea aortei abdominale, trunchiului celiac, a arterei mezenterice, arterelor renale, vena cavă inferioară și pentru alte vase de sânge din corp.

De asemenea, se mai pot efectua și ecografii mamare Doppler cu sonoelastografie sau ecografii Doppler pentru monitorizarea evoluției sarcinii. La SANADOR se pot efectua și ecografii Doppler fetale, care evaluează artera ombilicală, artera cerebrală medie și arterele uterine.

  • Ecografia Doppler este efectuată la SANADOR cu echipamente performante. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR