Ce este bypassul gastric?

Bypassul gastric este o procedură de chirurgie bariatrică efectuată pentru a facilita scăderea în greutate și pentru a preveni astfel complicațiile provocate de obezitate. Tehnica presupune reducerea volmului stomacului și conectarea pungii nou create la cel de-al doilea segment al intestinului subțire - jejunul.

Prin această operație, stomacul este redus la dimensiunea unui ou sau a unei nuci, ceea ce limitează semnificativ aportul de alimente. În plus, alimentele consumate ocolesc prima parte a intestinului, astfel încât absorbția de nutrienți este redusă. Toate acestea au ca rezultat un aport scăzut de kilocalorii și scăderea în greutate.

Watch on YouTube

Operația de bypass gastric (Roux-en-Y) este una dintre cele mai frecvente intervenții bariatrice, fiind considerată „standardul de aur” în tratamentul obezității severe. La fel ca orice procedură bariatrică, poate fi indicată numai după ce alte strategii pentru scăderea în greutate au eșuat. Procedura poate fi realizată atât convențional, cât și prin laparoscopie.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Când este indicată operația de bypass gastric?

Operația de bypass gastric nu este indicată tuturor persoanelor cu exces ponderal. Pot beneficia de această procedură numai pacienții care îndeplinesc anumite criterii:

  • Prezintă obezitate morbidă – IMC-ul (indicele de masă corporală sau raportul dintre greutate și pătratul înălțimii) are o valoare de peste 40 kg/m2;
  • Prezintă obezitate de gradul 2 (IMC între 35 și 39,9 kg/m2) și o afecțiune asociată cu excesul ponderal, cum ar fi apnee în somn, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială. Uneori, pot avea indicație pentru bypass gastric și pacienți cu obezitate de grad 1 (IMC între 30 și 34,9 kg/m2), dacă prezintă afecțiuni severe legate de greutatea corporală în exces.

Medicul va evalua complet starea de sănătate a pacientului, pentru a stabili dacă este un candidat potrivit pentru această procedură.

În orice caz, operația de bypass gastric este luată în considerare abia după ce pacientul a beneficiat de un program de consiliere nutrițională. Doar dacă modificarea stilului de viață (creșterea nivelului de activitate fizică, optimizarea alimentației) nu a avut rezultatele așteptate, medicul poate recomanda proceduri bariatrice.

De asemenea, este important ca pacientul să urmeze un stil de viață echilibrat pe termen lung chiar și după bypassul gastric, pentru menținerea rezultatelor.

Avantajele bypassului gastric Roux-en-Y

Operația de bypass gastric asigură o serie de beneficii importante:

  • Scăderea în greutate: Bypassul gastric poate avea ca rezultat scăderea ponderală progresivă de până la 70% din surplusul de kilograme. În medie, pierderea în greutate este menținută pe termen lung, chiar și până la 20 de ani, la 50% din exesul ponderal inițial. Rezultatele depind și de schimbarea stilului de viață;
  • Reducerea factorilor de risc și ameliorarea stării de sănătate: Datorită scăderii semnificative în greutate, bypassul gastric poate ameliora sau chiar remite unele afecțiuni legate de obezitate, cum ar fi bolile cardiovasculare, durerile de spate și articulare, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia, boala de reflux gastroesofagian, apneea obstructivă în somn, steatoza hepatică non-alcoolică. Astfel, scade riscul unor evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi accidentul vascular cerebral;
  • Îmbunătățirea toleranței la efort: Datorită pierderii kilogramelor în exces, pacienții își recapată capacitatea de a efectua activități fizice care înainte nu erau posibile;
  • Îmbunătățirea calității vieții și a longevității: Toate avantajele aduse de bypassul gastric Roux-en-Y au ca rezultat îmbunătățirea calității vieții, a încrederii de sine și a speranței de viață.

Pregătirea pentru bypass gastric

Pregătirea pentru procedură presupune evaluarea completă a stării de sănătăte, printr-o serie de analize și investigații medicale.

Cu câteva săptămâni înainte de procedură, medicul poate recomanda începerea unui program de activitate fizică și să modificarea alimentației.

Cu o săptămână înainte, poate fi necesar întreruperea administrării unor medicamente. Cu 1-2 zile înaintea procedurii, medicul poate recomanda doar consumul de lichide, care va trebui întrerupt în seara dinaintea procedurii.

Cum este realizată intervenția de bypass gastric?

În prezent, bypassul gastric se efectuează în 90% dintre cazuri prin tehnici minim-invazive, mai exact prin laparoscopie, uneori asistată și prin chirurgie robotică. Abordul minim invaziv implică riscuri minime pentru pacient. Totuși, există situații în care este indicată operația deschisă.

Dr. Florin Turcu în timpul unei operații de bypass gastric la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR, operația de bypass gastric este realizată într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară.

Procedura de bypass gastric presupune următorii pași:

  1. Echipa medicală efectuează anestezia generală.
  2. În cazul tehnicii laparoscopice, sunt efectuate câteva incizii de mici dimensiuni în abdomen. Chirurgul inserează un tub prevăzut cu o cameră video și cu o sursă de lumină, pentru a ghida procedura, care este astfel realizată „prin gaura cheii”. În cazul tehnicii convenționale, este efectuată o incizie extinsă.
  3. Stomacul este împărțit în două. Medicul creează o pungă mică de stomac din porțiunea superioară a acestuia (zona atașată de esofag), de dimensiunea unui ou. Alimentele vor fi digerate doar în acest segment, iar zona mai mare a stomacului va fi nefuncțională. Acesta este divizat cu ajutorul unor capse, fără a rezeca porțiunea rămasă. În mod normal, acest organ se poate extinde până la o capacitate de 1,5-3 litri. Stomacul nou creat poate digera, însă, aproximativ 30 g de alimente.
  4. Intestinul subțire este, la rândul său, divizat. Al doilea segment al intestinului (jejunul) este separat de primul segment (duodenul), apoi este anastomozat (cusut chirurgical) de noul stomac creat. Doudenul rămâne atașat de partea nefuncțională a stomacului și este unit cu jejunul. Alimentele ocolesc, astfel, prima parte a intestinului. Acestea se vor amesteca în jejun cu sucurile digestive transportate prin duoden. Aspectul intestinului și al stomacului se aseamănă cu litera „Y”, motiv pentru care procedura a fost denumită și bypass gastric Roux-en-Y.
  5. Echipa medicală suturează inciziile și aplică bandaje compresive.

Recuperarea după bypass gastric

Recuperarea după tehnica laparoscopică este mai rapidă decât după cea convențională. În general, spitalizarea durează 1-4 zile. Pacientul va primi medicamente pentru controlul durerii și este posibil să aibă montată o sondă urinară.

De asemenea, un tub de dren va rămâne fixat în abdomen pentru câteva zile, pentru a elimina lichidele acumulate în zona operației. În primele zile după intervenție, pacientul nu se va putea alimenta, apoi va începe să consume lichide și, treptat, alimente moi și solide. Va trebui să evite activitatea fizică timp de aproximativ 6 săptămâni, iar medicul îi va spune când va putea reveni la locul de muncă.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Dieta după operația de bypass gastric

Dieta după bypass gastric presupune mai multe stadii, pentru a efectua cu succes tranziția spre o alimentație obișnuită:

  1. Alimente lichide – în prima săptămână sunt indicate lichide clare, cum ar fi supă strecurată, lapte degresat, ceai și suc de fructe neîndulcit;
  2. Alimente pasate – după o săptămână, pacientul poate începe să consume alimente sub formă de piure moale sau supe cremă.
  3. Alimente moi – după câteva săptămâni, poate consuma alimente moi, cum ar fi legume fierte, ouă moi, orez fiert, carne mărunțită, brânză proaspătă;
  4. Alimente solide – în ultimă fază, pacientul va reveni la alimentația obișnuită.

În general, procesul de tranziție de la o alimentație lichidă la una obișnuită durează 6-12 săptămâni. Medicul îi va oferi pacientului un plan alimentar special pentru această perioadă.

Câteva principii generale ale dietei post-intervenție:

  • Consumul lent de alimente și lichide, pentru a evita sindromul de dumping (diaree, vărsături și greață);
  • Consumarea unor cantități foarte mici de alimente și lichide (mese mici și dese) – începând cu porții de doar 30 ml imediat după intervenție;
  • Hidratarea corectă, cu înghițituri mici, cu 30 de minute înainte/după masă, însă niciodată în timpul mesei.

De asemenea, pacienții tratați prin bypass gastric sau prin alte proceduri bariatrice necesită administrarea de suplimente cu vitamine și minerale pentru tot restul vieții, pentru a preveni carențele nutriționale.

Este importantă menținerea obiceiurilor sănătoase pe termen lung și a unei vieți active. Revenirea la o dietă dezechilibrată favorizează extinderea stomacului și recâștigarea kilogramelor.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Riscuri și contraindicații ale unui bypass gastric

Chiar dacă procedura de bypass gastric poate preveni o serie de complicații ale obezității și bolilor asociate acesteia, atât intervenția chirurgicală propriu-zisă, cât și aportul restrictiv de nutrienți pot avea o serie de riscuri:

Bypassul gastric nu este potrivit tuturor. Printre contraindicațiile procedurii se numără:

  • Istoricul de afecțiuni pshiatrice;
  • Istoricul de abuz de substanțe;
  • Bolile cronice în stadiu terminal (cum ar fi cele renale, pulmonare sau cardiovasculare);
  • Complianța redusă la recomandările privind îmbunătățirea alimentației și a stilului de viață.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Bypass gastric la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate și la toate analizele și investigațiile necesare pentru evaluarea stării de sănătate, în vederea unei intervenții bariatrice.

Operația de bypass gastric este realizată în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, prin metode minim invazive, ori de câte ori există această indicație medicală. Procedurile sunt realizate cu ajutorul laparoscopiei sau al sistemului de chirurgie robotică de ultimă generație da Vinci XI. Astfel, intervențiile bariatrice sunt efectuate cu o precizie ridicată, iar riscurile pentru pacient sunt minime.

Dr. Florin Turcu în timpul unei operații de bypass gastric la Spitalul Clinic SANADOR.
La Spitalul Clinic SANADOR sunt disponibile diferite proceduri de chirurgie bariatrică.

Pentru o recuperare optimă, pacienții primesc îngrijiri medicale avansate pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă. Ulterior, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, pacienții au acces la consiliere nutrițională asigurată de medici nutriționiști cu experiență, care vor recomanda o dietă personalizată, care să răspundă cel mai bine nevoilor fiecărei persoane în parte.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR