Ce este plicatura gastrică?

Plicatura gastrică este o procedură de chirurgie bariatrică restrictivă, care constă în suturarea unor pliuri în peretele stomacului, pentru a-i micșora volumul. Astfel, este restricționată cantitatea de alimente consumată și este redus aportul caloric, iar acest lucru are ca rezultat scăderea progresivă în greutate. La SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate, pentru stabilirea tipului potrivit de intervenție bariatrică.

Chirurgia bariatrică s-a dovedit o soluție eficientă și durabilă în cazul pacienților cu obezitate morbidă și complicații asociate, atunci când alte măsuri de pierdere în greutate nu au avut succes (cum ar fi regimul alimentar și sportul).

Operația de plicatură gastrică este o tehnică relativ nouă, minim-invazivă, dezvoltată ca alternativă pentru alte intervenții bariatrice mai complexe, precum procedura gastric sleeve (gastrectomia longitudinală), care implică rezecția unei porțiuni de stomac. Plicaturarea gastrică reduce volumul stomacului cu aproximativ 70%, fără a implica rezecția acestuia. Practic, după procedură, pacientul se satură consumând doar o cană de alimente și prezintă o sațietate prelungită.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Când este recomandată plicatura gastrică?

Intervenția de plicatură gastrică este recomandată persoanelor cu un IMC mai mare de 35 kg/m2 (obezitate de grad II și III), care nu au reușit să slăbească suficient prin modificarea stilului de viață (alimentație echilibrată și activitate fizică).

Totuși, intervenția poate fi luată în considerare și în cazul pacienților care prezintă primul grad de obezitate, dacă suferă de complicații asociate (cum ar fi hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, dislipidemie, boală de reflux gastroesofagian).

Procedura este mai potrivită persoanelor care obișnuiesc să consume porții mari de mâncare. Candidatul ideal este cel determinat să își optimizeze stilul de viață pe termen lung.

Avantajele plicaturii gastrice

Plicatura gastrică are următoarele beneficii:

  • Poate favoriza o scădere în greutate de 15-20% din greutatea inițială, în primul an post-intervenție. Spre exemplu, un pacient care cântărește 100 kg poate slăbi 15-20 kg în urma plicaturării gastrice. Pierderea kilogramelor poate continua în următorii ani;
  • Datorită scăderii ponderale semnificative, pacienții se bucură de ameliorarea sau chiar de remisiunea afecțiunilor asociate, cum ar fi diabetul zaharat tip 2, apneea în somn, dislipidemia, boala de reflux gastroesofagian, boala ficatului gras, afecțiunile articulare. Astfel, crește calitatea vieții și longevitatea;
  • Spre deosebire de alte intervenții bariatrice, plicaturarea gastrică nu presupune implantul unor corpi străini, rezecția stomacului sau repoziționarea unor porțiuni de intestin. De asemenea, această procedură este reversibilă;
  • Deoarece se realizează prin tehnici minim invazive, iar anatomia tubului digestiv nu este modificată drastic, recuperarea este ușoară, iar riscul de complicații este mai mic decât în cazul altor tipuri de proceduri.

Realizarea unei intervenții bariatrice nu înlocuiește adoptarea unui stil de viață sănătos. Optimizarea alimentației și creșterea nivelului de activitate fizică sunt măsuri esențiale pentru obținerea unei greutăți corporale normale, menținerea rezultatelor și ameliorarea complicațiilor asociate.

Pregătirea pentru plicatura gastrică

Înainte de intervenție, starea de sănătate a pacientului este evaluată complet, printr-un set de analize de sânge și alte investigații medicale, cum ar fi electrocardiograma sau ecografia abdominală. Pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la medicamentele și suplimentele alimentare utilizate. Specialistul poate recomanda întreruperea unor tratamente înainte de procedură.

Medicul va oferi toate detaliile cu privire la desfășurarea intervenției și va discuta cu pacientul despre rezultatele posibile, așteptări și riscuri.

Este indicată întreruperea consumului de alcool cu minim 6 săptămâni înaintea procedurii și, ideal, renunțarea la fumat. Alimentația trebuie întreruptă cu 12 ore înainte de intervenție. De asemenea, nu trebuie consumate lichide timp de 6 ore înaintea procedurii.

Cum este realizată plicatura gastrică?

Plicaturarea stomacului se realizează, în general, laparoscopic – prin câteva incizii mici la nivelul abdomenului. Recent, a fost dezvoltată și plicatura gastrică endoscopică, care nu presupune incizii. Aceasta se efectuează prin inserarea unui tub subțire în esofag, prin cavitatea bucală, care este avansat până în stomac.

Operația de plicatură gastrică laparoscopică durează de la 40 de minute până la 2 ore și se efectuează sub anestezie generală. Medicul realizează câteva incizii de dimensiuni mici la nivel abdominal. Printr-o incizie, introduce laparoscopul, un tub subțire, prevăzut cu o cameră video și cu o sursă de lumină. Apoi, inserează instrumente chirurgicale subțiri, prin celelalte incizii.

În timpul procedurii, medicul pliază peretele stomacului și îl coase, folosind fire chirurgicale. Astfel, creează un rezervor longitudinal, asemănător unui tub. La final, sunt extrase toate instrumentele chirurgicale și sunt suturate inciziile.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Recuperarea după operația de plicatură gastrică

Recuperarea după plicatura gastrică laparoscopică este ușoară și rapidă. Spitalizarea durează 2-3 zile, iar pacientul se poate întoarce la locul de muncă după aproximativ o săptămână. Este indicată evitarea activităților fizice intense și a ridicării de obiecte grele în primele 4-6 săptămâni. Medicul va prescrie medicamente pentru controlul durerii în această perioadă.

Pacientul nu va mânca nimic pentru câteva ore după procedură, apoi va începe o alimentație lichidă timp de 1-2 săptămâni (supe clare, soluții enterale orale cu proteine recomandate de medic, sucuri de fructe neîndulcite). Ulterior, va începe să consume alimente semi-solide sau moi (cum ar fi fructe pasate, iaurturi, brânză moale, terci de ovăz, orez fiert moale, supe cremă, carne mărunțită). În ultima etapă a procesului de recuperare, va reveni la consumul de alimente solide, în cantități limitate.

Un medic nutriționist îi va stabili pacientului un plan alimentar special, individualizat, pentru a realiza corect tranziția la o alimentație obișnuită, echilibrată. În acest fel, pot fi menținute rezultatele pe termen lung.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Riscuri și contraindicații pentru plicaturarea gastrică

Deși este mai puțin complexă decât alte intervenții bariatrice, plicatura gastrică poate duce la anumite complicații, precum reacții alergice la anestezic, infecții, sângerări, durere epigastrică sau prolaps gastric (firele chirurgicale se desprind, iar un pliu al stomacului iese în exterior, fiind necesară o nouă intervenție chirurgicală).

Plicaturarea gastrică este contraindicată persoanelor care consumă mai degrabă alimente dense caloric în cantități mici (cum ar fi gustări nesănătoase), decât un volum mare de alimente. De asemenea, procedura nu este potrivită persoanelor care nu respectă recomandările privind modificarea stilului de viață.

Afecțiunile psihiatrice, hipertensiunea portală, bolile cronice în stadiu terminal, dependența de alcool și de droguri, insuficiența cardiacă severă sunt câteva dintre contraindicațiile procedurilor bariatrice.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Plicatura gastrică la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate cu succes numeroase tipuri de intervenții bariatrice pentru tratamentul obezității. Cazurile sunt abordate multidisciplinar, iar specialiștii aleg cea mai potrivită procedură, în funcție de particularitățile pacientului. Intervențiile chirurgicale sunt efectuate prin tehnici de ultimă generație, minim invazive, precum laparoscopia și chirurgia robotică asistată de robotul da Vinci Xi, cel mai avansat model existent în prezent.

Echipa chirurgicală coordonată de dr. Bogdan Marțian, în timpul unei operații la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile bariatrice sunt realizate prin laparoscopie sau prin chirurgie robotică, în funcție de indicație.

Plicaturarea gastrică, la fel ca alte proceduri bariatrice, este realizată în deplină siguranță, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară. Spitalul Clinic SANADOR dispune de o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă, unde pacienții primesc asistență medicală postoperatorie la cele mai înalte standarde.

Pentru a menține o greutate corporală normală și a obține cele mai multe rezultate pe termen lung, la SANADOR pacienții beneficiază de consiliere nutrițională, oferită de medici nutriționiști cu multă experiență, care stabilesc o dietă personalizată și oferă toate sfaturile necesare pentru adoptarea unui stil de viață sănătos.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR