Ce este cardiomiopatia dilatativă?

Cardiomiopatia dilatativă este o boală a mușchiului cardiac, în care se produce o lărgire exagerată a camerelor inimii. Afectează mai întâi ventriculul stâng, iar apoi se întinde la ventriculul drept și la atrii. Atunci când camerele inimii se lărgesc, ele își reduc capacitatea de a se contracta, inima nu mai are suficientă forță să pompeze tot sângele pe care îl primește și astfel apare insuficiența cardiacă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cauzele cardiomiopatiei dilatative

De multe ori, cauza dilatării inimii nu este cunoscută, în acest caz cardiomiopatia dilatativă este numită idiopatică. Uneori, apar mai multe cazuri de cardiopatie dilatativă în familie, iar în acest caz este indicat un sfat genetic, pentru efectuarea unor teste genetice care să descopere mutațiile responsabile. Alteori, dilatarea inimii are cauze bine cunoscute:

Watch on YouTube

Semne și simptome

În stadiile inițiale, dilatarea inimii nu determină simptome. Pe măsură ce afecțiunea se agravează, iar capacitatea inimii de a se contracta scade din ce în ce mai mult și apar manifestările clinice.

Cele mai frecvente semne și simptome sunt:

Posibile complicații

Cardiomiopatia dilatativă poate avea mai multe complicații, unele dintre ele putând duce la deces:

  • Insuficiența cardiacă - este o boală în care inima nu mai are forța necesară pentru a pompa sângele către celelalte organe. Dacă este lăsată netratată, insuficiența cardiacă poate pune viața în pericol.
  • Afectarea valvelor inimii - odată cu dilatarea camerelor inimii se dilată și valvele cardiace care nu se mai închid așa cum ar trebui. Acest lucru duce la regurgitare valvulară.
  • Tulburări ale ritmului cardiac (aritmii) - modificările de mărime și formă ale inimii pot interfera cu ritmul cardiac, provocând bătăi neregulate ale inimii.
  • Moarte subită, prin tulburările de ritm pe care le poate produce (tahicardie ventriculară, fibrilație ventriculară etc).
  • Tromboză și embolie - inima nu mai poate pompa sângele așa cum ar trebui, iar sângele poate să stagneze în inimă. În plus, crește riscul de embolie, care poate duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic acut sau tromboembolism pulmonar.

Mecanismele de producere a bolii

Principalele mecanisme de producere a cardiopatiei dilatative sunt:

  • mecanismul genetic: au fost identificate mai multe gene care, atunci când suferă mutații, pot duce la dilatarea inimii;
  • mecanismul infecțios: se consideră că infecțiile reprezintă 30% din cauzele cardiomiopatiei dilatative și sunt asociate cu miocardită (inflamația mușchiului inimii);
  • mecanismul autoimun: este susținut de faptul că în sânge au fost identificați anticorpi care, în loc să lupte cu o infecție, atacă mușchiul inimii, producând distrugerea celulelor musculare.
  • Vino la SANADOR pentru investigații imagistice avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticarea cardiomiopatiei dilatative

Pentru a pune diagnosticul de cardiopatie dilatativă sunt necesare mai multe analize și investigații.

  • Analizele de sânge sunt necesare pentru a vedea dacă există infecții, deficite nutriționale sau boli (diabet zaharat, hipotiroidie), care pot duce la cardiopatie dilatativă.
  • Radiografia toracică poate evidenția o inimă mărită și poate evalua starea plămânilor sau dacă există lichid în jurul acestora.
  • EKG-ul poate pune în evidență tulburări de ritm sau de conducere care pot reprezenta complicații ale cardiomiopatiei dilatative: tahicardie sinusală, fibrilație atrială, bloc atrioventricular sau bloc de ramură stângă.
  • Holter-ul EKG este un dispozitiv care poate înregistra activitatea inimii timp de 24 de ore sau mai mult. La aproximativ jumătate din pacienții cu cardiopatie dilatativă există aritmii ventriculare severe, care pot pune viața în pericol.
  • Ecocardiografia este principala investigație care se face pentru a diagnostica o cardiomiopatie dilatativă. Prin intermediul acesteia, medicul poate vedea dacă inima este mărită, dacă forța de contracție a inimii este scăzută sau dacă există complicații ale dilatării cardiace (regurgitări ale valvelor inimii, cheaguri de sânge în camerele inimii).
  • RMN-ul cardiac poate obține imagini în detaliu despre structura și funcția miocardului (mușchiul inimii). Acesta permite măsurarea fracției de ejecție, a volumului de sânge din camerele inimii și poate aprecia dacă miocardul a suferit un infarct.
  • Coronarografia este o investigație care folosește substanță de contrast pentru a colora arterele de la inimă și raze X pentru a obține imagini. Poate stabili dacă înfundarea unei artere de la inimă a produs cardiomiopatia dilatativă, iar în acest caz se poate introduce un stent, pentru a desfunda artera respectivă. Mai rar, coronarografia se poate folosi pentru a lua o mostră de țesut cardiac (biopsie), care apoi va fi analizată la microscop, pentru a stabili cauza dilatării inimii.
  • Testele genetice sunt necesare atunci când în familie există mai multe cazuri de cardiopatie dilatativă.

Tratamentul cardiomiopatiei dilatative

Tratamentul cardiomiopatiei dilatative cuprinde în primul rând tratarea cauzei care a dus la dilatarea inimii. Pe lângă tratarea cauzei, există o serie de medicamente care se pot administra pentru tratarea cardiomiopatiei dilatative și pentru a preveni apariția complicațiilor.

Tratament medicamentos

  • Există mai multe clase de medicamente care sunt utilizate pentru a scădea tensiunea arterială la pacienții cu cardiopatie dilatativă, iar în același timp aceste medicamente au și alte efecte pozitive precum creșterea forței de contracție a inimii, creșterea toleranței la efort, reducerea simptomelor și reducerea mortalității. Aceste medicamente sunt: beta-blocantele, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sau blocantele receptorilor pentru angiotensina II.
  • Entresto este un medicament relativ nou pentru pacienții care au cardiomiopatie dilatativă sau insuficiență cardiacă cronică și fracție de ejecție redusă. Acest medicament ajută inima să pompeze mai bine sângele și scade mortalitatea la acești pacienți.
  • Medicamentele diuretice sunt recomandate pentru a elimina lichidele acumulate în corp. Ajută pacienții să respire mai bine și să tolereze mai bine efortul fizic.
  • Digoxinul este un medicament care poate crește forța de contracție a mușchiului inimii. Acesta poare reduce simptomele de insuficiență cardiacă și poate scădea riscul de spitalizare a pacienților.
  • Inhibitorii SGLT2 erau inițial administrați pentru a controla diabetul zaharat. Recent, s-a demonstrat că aceste medicamente sunt eficiente și la pacienții care au cardiopatie dilatativă sau insuficiență cardiacă, chiar dacă nu au diabet zaharat.Studiile au arătat că aceste medicamente au scăzut mortalitatea, au îmbunătățit capacitatea de efort și au crescut calitatea vieții la acești pacienți.

În afară de tratamentul medicamentos, există și proceduri de cardiologie intervențională sau intervenții de chirurgie cardiovasculară, care pot fi indicate pacienților care au cardiomiopatie dilatativă.

  • Implantarea unui defibrilator cardiac poate fi necesară la pacienții care au cardiomiopatie dilatativă și o fracție de ejecție sub 35%, deoarece la aceștia există un risc mare de a se declanșa un stop cardiac. Defibrilatorul cardiac este un dispozitiv alcătuit dintr-un generator care se plasează sub piele în zona pieptului și una sau două sonde care sunt introduse printr-o venă până în inimă. Acest dispozitiv are rolul de a emite un șoc electric în momentul în care apare un stop cardiac și prin acesta poate salva viața pacientului.
  • Dispozitivul pentru resincronizare cardiacă este asemănător cu defibrilatorul cardiac implantabil, numai că acesta prezintă trei sonde care ajung la inimă. Resincronizarea cardiacă se folosește la pacienții cu bloc de ramură stângă, la care se constată că unul din pereții ventriculului stâng se contractă mai târziu decât ceilalți. Acest dispozitiv face ca toți pereții ventriculului stâng să se contracte în același timp și astfel crește capacitatea inimii de a pompa sângele.
  • Transplantul cardiac este o intervenție chirurgicală prin care inima pacientului este înlocuită cu o inimă donată. Se recurge la transplant cardiac ca tratament de ultimă instanță, la pacienții care suferă de insuficiență cardiacă în stadiu terminal și care nu a răspuns la celelalte metode de tratament.

Tratamentul cardiomiopatiei dilatative la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, cardiomiopatia dilatativă beneficiază de tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung, prin implantarea unui defibrilator cardiac sau prin utilizarea unui sistem de resincronizare. Procedurile de aritmologie intervențională se realizează în Laboratorul de electrofiziologie și dispozitive implantabile, dotat cu un angiograf performant Philips Azurion 7.

Departamentul de cardiologie intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR, unde lucrează medici cu experiență îndelungată și stagii de pregătire în străinătate, dispune de o tehnologie medicală avansată, de ultimă generație. Astfel, procedurile endovasculare sunt efectuate în cele mai bune condiții de confort și siguranță pentru pacient, în atmosferă sterilă.

Cazurile de cardiomiopatie dilatativă care necesită intervenții complexe de chirurgie cardiovasculară beneficiază de tratament într-un bloc operator modern, complet digitalizat. După operație, pacienții sunt transferați pe secția de Terapie Intensivă cardiovasculară, pentru îngrijiri avansate și o recuperare rapidă.

Măsuri de prevenție și stil de viață

Pentru a preveni apariția cardiomiopatiei dilatative, se pot lua măsuri legate de schimbarea stilului de viață:

  • alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume
  • reducerea consumului se grăsimi, sare și zahăr,
  • renunțare la fumat și la consumul de alcool,
  • scădere în greutate,
  • activități fizice ușoare și moderate, cu evitarea efortului fizic intens, deoarece acesta poate, declanșa o aritmie care să ducă la oprirea inimii.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR