BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică)

Ce este BPOC?

Bronhopneumopatia obstructivă cronică sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) esteo afecțiune progresivă și ireversibilă, caracterizată de un flux redus de aer la nivelul plămânilor, care provoacă dificultăți de respirație. Afecțiunea este frecventă în rândul fumătorilor cronici de vârstă mijlocie sau vârstnici. Deși patologia tinde să se agraveze în timp, afectând calitatea vieții, tratamentul și modificările privind stilul de viață te pot ajuta să ții simptomele sub control.

  • Dacă te confrunți cu probleme respiratorii, adresează-te cât mai repede medicului! Vino la SANADOR!

Termenul BPOC cuprinde, de fapt, două tipuri de afecțiuni care produc obstrucție pulmonară și care adesea coexistă: bronșită cronică și emfizem.

Bronșita cronică

Bronșita cronică reprezintă o inflamație pe termen lung a mucoasei bronhiilor pulmonare. Acestea sunt tuburile localizate la nivelul plămânilor, care transportă aerul către și dinspre alveolele pulmonare – unitățile sub formă de săculeți care realizează schimbul dintre gaze (oxigen și dioxid de carbon). Bronșita cronică obstructivă este caracterizată de o producție excesivă de mucus și tuse persistentă.

Emfizemul

Emfizemul pulmonar este o boală caracterizată de distrugerea alveolelor pulmonare. În mod normal, aceste unități sunt elastice. Atunci când inspirăm, aerul pătrunde în alveole și le umple precum un balon, iar în timpul expirației, alveolele se dezumflă. Pentru că emfizemul distruge pereții alveolari, acestea nu mai pot prelua un volum corect de aer. În consecință, fluxul de oxigen este restricționat.

Diferența dintre astm și BPOC

Astmul bronșic și BPOC au unele simptome similare, cum ar fi dificultățile de respirație, ceea ce le face ușor de confundat. Totuși, cu toate că ambele sunt boli cronice, cele două afecțiuni sunt total diferite și se tratează prin metode distincte. BPOC este o boală progresivă, în timp ce manifestările astmului sunt declanșate de anumiți factori, precum alergenii (alergie la polen, alergie la praf sau alergie la ambrozie).

Spre deosebire de BPOC, care apare după vârsta de 40 de ani, astmul bronșic apare, în general, în copilărie. De asemenea, etiologia acestora diferă. Fumatul cronic este principala cauză a bolii pulmonare obstructive cronice, în timp ce astmul este cauzat de o combinație de factori genetici și de mediu. Pacienții cu astm bronșic nu dezvoltă neapărat BPOC, însă acesta este un factor de risc important. Totuși, uneori cele două boli pot coexista, situație în care declinul funcției pulmonare are loc mai rapid. 

Cauzele bronhopneumopatiei obstructive cronice și factorii de risc

Bronhopneumopatia obstructivă cronică apare din cauza îngustării și obstrucției căilor respiratorii cu mucus, a inflamației la nivelul mucoasei acestora și a distrucției țesutului pulmonar.

Deși BPOC poate fi favorizată de o combinație de factori, principala cauză a acestei patologii este fumatul. Astfel, apare adesea la fumătorii cronici sau la foștii fumători. Riscul de apariție a bolii este direct proporțional cu durata de timp în care pacientul a fost expus la fumul de țigară. Odată instalată, boala avansează mai rapid la persoanele care continuă să fumeze. 

Totuși, nu toți fumătorii dezvoltă BPOC și există cazuri în care boala apare la nefumători. Astfel, patologia poate fi favorizată și de alți factori, cum ar fi:

  • Expunerea pasivă la fumul de țigară;
  • Poluarea aerului;
  • Expunerea la gaze toxice, chimicale, praf sau fum la locul de muncă;
  • Calitatea scăzută a aerului în locuință – din cauza încălzirii cu lemne sau a utilizării frecvente a cărbunelui pentru a găti, în încăperi slab ventilate;
  • Astmul bronșic;
  • Predispoziția genetică – 1% dintre pacienți dezvoltă BPOC din cauza unei tulburări genetice care produce deficit de alfa-1-antitripsină, o proteină asociată cu protecția țesutului pulmonar. Pacienții care au rude apropiate diagnosticate cu această afecțiune ar trebuie să se programeze la un consult genetic, pentru evaluarea riscului.

Semnele și simptomele BPOC

Severitatea simptomelor diferă de la un pacient la altul, în funcție de cât de avansată este afecțiunea. Pe măsură ce boala progresează, aceasta interferă tot mai mult cu activitățile de zi cu zi, afectând semnificativ calitatea vieții pacienților.

Printre manifestările bolii pulmonare cronice obstructive se numără:

  • Tuse persistentă, cu sau fără eliminare de spută (mucus);
  • Dispnee (dificultăți de respirație, respirație scurtată sau senzația de lipsă de aer), care se agravează în timpul efortului fizic;
  • Respirație șuierătoare (așa-numitul „wheezing”);
  • Oboseală constantă inexplicabilă sau lipsă de energie;
  • Edeme (umflături) la nivelul membrelor inferioare și gleznelor;
  • Infecții respiratorii recurente;
  • Senzația de presiune, apăsare sau strângere în piept;
  • Dificultatea de a inspira adânc;
  • Scădere nedorită în greutate (în stadii avansate).

Pacienții cu BPOC experimentează episoade de exacerbări a bolii – perioade în care manifestările se agravează. Acestea pot dura câteva zile și impun medicație suplimentară. În stadiile incipiente ale bolii, simptomele pot fi absente, astfel încât mulți pacienți nu realizează că suferă de această afecțiune.

Diagnosticul BPOC

Diagnosticul precoce permite un control eficient al progresiei bolii. Medicul pneumolog va efectua o anamneză și un examen clinic, care poate presupune auscultația pulmonară.

Principalul test de diagnostic pentru BPOC este, însă, spirometria. Procedura evaluează modul în care funcționează plămânii. Este o investigație rapidă, care presupune expirarea aerului printr-un tub conectat la un aparat numit spirometru.

Alte investigații necesare sunt:

  • Analize de sânge, cum ar fi dozarea gazelor arteriale, care măsoară nivelul de oxigen și dioxid de carbon din sânge;
  • Radiografie pulmonară;
  • CT toracic (tomografie computerizată);
  • Pulsoximetrie – măsoară saturația de oxigen din sânge.

Stadiile BPOC

Pe baza simptomelor și rezultatelor spirometriei, boala pulmonară cronică obstructivă poate fi clasificată astfel:

  • Stadiul 1 (forma ușoară): Manifestările sunt ușoare, neglijabile. FEV-1 (volumul expirator forțat sau volumul maxim de aer pe care îl poți expira într-o secundă) are un procent de 80% sau mai mult.
  • Stadiul 2 (forma moderată): Apar simptome în timpul efortului fizic. Spre exemplu, în timpul unei plimbări, poate fi necesar să te oprești la fiecare câteva minute. FEV-1 este de 50-79%.
  • Stadiul 3 (forma severă): Manifestările apar la eforturi mici, de zi cu zi, cum ar fi în timp ce te îmbraci.FEV-1 este de 30-49%.
  • Stadiul 4 (forma foarte severă): Insuficiența pulmonară nu îți permite să respiri normal nici măcar în repaus. FEV-1 este sub 30%.

Posibile complicații ale bronhopneumopatiei obstructive cronice

Printre complicațiile care pot afecta pacienții cu BPOC se numără:

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici experimentați și dedicați. Programează-te!

Tratamentul bronhopneumopatiei obstructive cronice

Tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice nu vindecă boala, însă poate ajuta la controlul simptomelor. Acesta presupune, în primul rând, renunțarea la fumat și evitarea aerului poluat, cu scopul de a opri sau întârzia pe cât posibil distrucția tisulară la nivelul plămânilor.

Medicul va recomanda o schemă de tratament, care poate include inhalatoare bronhodilatatoare ce îmbunătățesc respirația pe termen scurt, antiinflamatoare, medicamente cu corticosteroizi, antibiotice sau expectorante. Pacienții cu o formă severă de BPOC necesită oxigenoterapie permanentă, cu ajutorul unui aparat portabil de oxigen.

În unele cazuri, medicul poate recomanda o intervenție de chirurgie toracică, pentru a îmbunătăți respirația. Astfel, chirurgul poate îndepărta țesutul deteriorat, printr-o operație de reducere a volumului pulmonar. În stadiile avansate ale bolii, medicul poate lua în considerare și transplantul pulmonar.

De asemenea, un program de reabilitare pulmonară personalizat ajută pacientul să își gestioneze cu succes simptomele, îmbunătățind calitatea vieții. În cadrul recuperării medicale, acesta învață, prin exerciții, cum să respire mai eficient și cum să își adapteze activitățile de zi cu zi.

Prevenția BPOC și a complicațiilor

Principala modalitate de a preveni apariția BPOC și complicațiile acesteia este evitarea fumatului. Dacă ești fumător, solicită ajutorul medicului, care îți poate recomanda metode eficiente pentru renunțarea la fumat.

De asemenea, evită să te expui la fum pasiv, la praf și la alte surse de poluare a aerului, cum ar fi substanțele chimice și fumul de la sobă. Ventilează bine încăperile în care se degajă fum și poartă mască atunci când utilizezi produse de igienizare a locuinței. Dacă suferi de astm, ia în considerare utilizarea unui purificator de aer, pentru a ține la distanță alergenii și a menține o bună calitate a aerului în locuință. Încearcă să eviți zonele cu trafic rutier intens sau regiunile foarte industrializate. Dacă expunerea are loc la serviciu, discută cu un supervizor și solicită cele mai eficiente echipamente de protecție. 

Pentru a preveni complicațiile infecțioase, este esențial să te vaccinezi împotriva gripei și pneumoniei. Nu în ultimul rând, urmează o dietă echilibrată și încearcă să menții o greutate normală.

  • Vino la SANADOR, ca să începi din timp tratamentul și să previi complicațiile!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR