Ce este emfizemul pulmonar?

Emfizemul pulmonar este o boală progresivă a plămânilor, caracterizată de pierderea elasticității alveolelor pulmonare și de distrugerea acestora. La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete, de înaltă performanță, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulmonare.

Cauza cea mai frecventă a emfizemului pulmonar este fumatul sau expunerea la fumul de țigară. Principalele manifestări ale bolii sunt dificultățile de respirație, scăderea toleranței la efort și oboseala. De multe ori, afecțiunea poate fi însoțită de bronșită cronică, alcătuind împreună boala pulmonară obstructivă cronică.

Alveolele reprezintă săculeții de aer din plămâni, la nivelul cărora se realizează schimbul de gaze – oxigen și dioxid de carbon – în procesul respirator. Plămânii sunt alcătuiți din aproximativ 300 de milioane de alveole. Oxigenul respirat ajunge în circulația sangvină, trecând inițial prin aceste unități structurale.

În timpul expirației, dioxidul de carbon transportat în sângele venos ajunge în alveole, iar apoi este eliminat din organism. Deteriorarea pereților alveolelor pulmonare produce dificultăți de respirație, având ca rezultat reducerea aportului de oxigen și acumularea de dioxid de carbon în organism.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauzele emfizemului pulmonar și factorii de risc

Principala cauză a emfizemului pulmonar este fumatul. Aproximativ 10-15% dintre fumători dezvoltă emfizem pulmonar, iar 80-90% dintre pacienții cu BPOC sunt fumători.

Alte cauze posibile ale acestei afecțiuni sunt:

  • Expunerea la fum de țigară pe termen lung (fumatul pasiv);
  • Expunerea cronică la praf, substanțe poluante sau chimice din aer – cum ar fi la locul de muncă;
  • Vapingul sau utilizarea de țigări electronice;
  • Consumul de marijuana.

Rar, emfizemul pulmonar are cauze ereditare, fiind provocat de deficitul de alfa-1 antitripsină, o proteină implicată în protejarea structurii alveolelor pulmonare.

Persoanele de sex masculin, cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, sunt cele mai susceptibile la dezvoltarea emfizemului pulmonar. Totuși, boala poate apărea și la vârste mai tinere, inclusiv în rândul femeilor.

Alți factori de risc pentru emfizem sunt infecțiile pulmonare recurente și locurile de muncă în medii poluate, care implică expunerea la fum, la praf sau substanțe chimice volatile – cum se întâmplă în cazul  pompierilor, constructorilor, minerilor, muncitorilor din industria auto și din fabricile de produse pentru curățenie.

Semnele și simptomele de emfizem pulmonar

În stadiile incipiente, emfizemul pulmonar nu produce manifestări clinice. Pe măsură ce distrucția alveolelor se agravează, apar gradual dispneea (respirație scurtată) și oboseala extremă. În general, manifestările clinice debutează după ce aproximativ 50% din țesutul pulmonar este deja deteriorat.

Dificultățile de respirație apar inițial la eforturi fizice intense. Cu timpul, acestea interferă cu activități fizice din ce în ce mai ușoare, până când împiedică efectuarea sarcinilor de zi cu zi. În stadiile severe, manifestările clinice sunt prezente și în repaus.

Alte semne și simptome posibile sunt:

  • Wheezing (respirație șuierătoare) – din cauza obstrucției căilor respiratorii;
  • Scădere nedorită în greutate – din cauza efortului respirator crescut și a inflamației sistemice, care se asociază cu creșterea cheltuielilor de energie;
  • Senzația de presiune toracică;
  • Dificultăți de respirație;
  • Tulburări de somn;
  • Tuse persistentă cu producție de mucus;
  • Infecții respiratorii recurente;
  • Anxietate și depresie;
  • Cianoză – albăstrirea buzelor și degetelor, din cauza lipsei de oxigen;
  • Tulburări cardiovasculare;
  • Torace rotunjit sau „în butoi”, cu diametru antero-posterior mărit – din cauza acumulării unui volum mare de aer în plămâni și a lărgirii spațiilor intercostale.

Complicațiile emfizemului pulmonar

Emfizemul pulmonar poate duce la o serie de complicații:

  • Insuficiență respiratorie – incapacitatea de a respira, care crește necesitatea de ventilație mecanică;
  • Cord pulmonar – alterarea structurii și funcției ventriculului drept al inimii;
  • Pneumotorax – acumularea de aer în spațiul pleural (între plămâni și cutia toracică), complicația fiind o urgență medicală amenințătoare de viață;
  • Formarea unor spații goale mari în plămâni, care cresc riscul de pneumotorax;
  • Infecții respiratorii recurente;
  • Hipoxia – nivel scăzut al oxigenului în organism;
  • Acidoză respiratorie și comă – apare din cauza acumulării dioxidului de carbon, care cauzează creșterea acidității fluidelor din corp. Afecțiunea poate avea ca rezultat coma;
  • Atelectazia – colapsul unui plămân sau unei porțiuni pulmonare, care afectează sever respirația;
  • Malnutriția protein-calorică – pierderea semnificativă a masei musculare.

Stabilirea diagnosticului de emfizem pulmonar

După ce va analiza istoricul medical și simptomatologia pacientului, medicul pneumolog va efectua un examen clinic, care include auscultația pulmonară cu stetoscopul. Ulterior, va recomanda o serie de investigații pentru stabilirea diagnosticului. Acestea pot include:

  • Analize de sânge – dozarea gazelor sangvine arteriale, pentru a determina nivelul de oxigen și de dioxid de carbon din organism sau alte analize, precum cele pentru depistarea inflamației. În cazul nefumătorilor, este recomandată testarea genetică pentru deficitul de alfa-1 antitripsină;
  • Spirometrie – pacientul suflă printr-un tub, iar aparatul numit spirometru evaluează capacitatea respiratorie. Prin măsurarea volumului expirator forțat, testul permite stabilirea gradului de severitate a bolii;
  • Radiografie pulmonară – radiografia pentru emfizem pulmonar se efectuează cu scopul de a exclude alte cauze posibile ale dificultăților de respirație, dar este utilă și pentru a depista boala în stadii avansate;
  • Tomografie computerizată (CT) – captează imagini tridimensionale detaliate ale plămânilor, cu ajutorul razelor X;
  • EKG (electrocardiogramă) – evaluează funcția cardiacă și ajută la excluderea cauzelor cardiovasculare ale dispneei.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul pentru emfizem pulmonar

Tratamentul nu poate vindeca afecțiunea, însă poate ameliora simptomatologia, poate întârzia progresia bolii și îmbunătăți calitatea vieții. Renunțarea la fumat este prima recomandare pentru gestionarea afecțiunii.

Medicul poate prescrie un tratament medicamentos cu bronhodilatatoare, pentru lărgirea căilor respiratorii, sau corticosteroizi și antiinflamatoare pentru reducerea inflamației. Astfel, funcția respiratorie poate fi îmbunătățită. Dacă afecțiunea se asociază cu infecții, cum ar fi pneumonia, specialistul poate prescrie antibiotice.

Oxigenoterapia este recomandată pacienților cu un nivel scăzut de oxigen în organism. Tratamentul presupune utilizarea unui dispozitiv portabil cu oxigen, la care se conectează un tub prevăzut cu o mască de oxigen sau canule nazale. Unii pacienții necesită administrare suplimentară de oxigen în mod regulat, pe perioade scurte, iar alții au nevoie de administrare continuă, uneori chiar și pe timpul nopții.

Poate fi recomandat un program de reabilitare pulmonară, care constă în învățarea unor strategii și efectuarea unor exerciții speciale de respirație, cu scopul de a îmbunătăți toleranța la efort.

Terapia nutrițională este, de asemenea, un element important al schemei de tratament, fiind realizată de către medic nutriționist. Aceasta presupune recomandări personalizate, pentru asigurarea nutriției optime și creșterea calității vieții, conform particularităților individuale. Pacienții cu emfizem pulmonar în stadiu incipient și cu exces ponderal au indicație de scădere în greutate. În schimb, pacienții aflați în stadii avansate necesită creștere în greutate și un aport optim de proteine de înaltă calitate, având risc de malnutriție.

În cazuri severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală, cum ar fi cea de reducere a volumului pulmonar, care presupune îndepărtarea țesutului deteriorat, cu scopul de a îmbunătăți funcția respiratorie. Dacă toate opțiunile de tratament au eșuat, singura terapie rămâne transplantul pulmonar.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum poate fi prevenit emfizemul pulmonar?

Principala măsură de prevenție a emfizemului pulmonar este evitarea fumatului și a expunerii la fum de țigară.

Totuși, este important de știut că boala poate apărea și la foști fumători. De asemenea, în cazul persoanelor care muncesc în medii poluate, este recomandată purtarea măștilor speciale, cu filtru.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase, prin mișcare zilnică și alimentație echilibrată, este de asemenea importantă, la fel și vaccinarea, care poate preveni infecțiile respiratorii.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu probleme respiratorii au acces la consultații de pneumologie realizate de medici cu experiență îndelungată, urmate de analize de laborator și de investigații performante - spirometrie și imagistică medicală – radiografie digitală, RMN 3 Tesla și CT 128 slice. Tratamentul este stabilit personalizat, iar toate cazurile sunt abordate multidisciplinar, pentru gestionarea eficientă a unor posibile afecțiuni asociate, astfel încât să fie obținute cele mai bune rezultate pe termen lung.

Complicațiile severe ale emfizemului pulmonar, precum pneumotorax, sunt evaluate și tratate prompt și eficace în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat din țară.

Tratamentul chirurgical, atunci când este necesar, este realizat în deplină siguranță, într-un bloc operator dotat cu aparatură de ultimă generație, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I. Echipa specializată în chirurgie toracică de la Spitalul Clinic SANADOR are experiență în realizare unor intervenții complexe, unele dintre acestea realizate minim invaziv, prin incizii fine și tehnici video-asistate, în funcție de indicația medicală stabilită.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR